Εξερράγη το ηφαίστειο Σεμέρου στην Ινδονησία – Χωριά καλύφθηκαν με τέφρα

 Εξερράγη το ηφαίστειο Σεμέρου στην Ινδονησία – Χωριά καλύφθηκαν με τέφρα

Το Σεμέρου, το υψηλότερο ηφαίστειο της Ινδονησίας στο πιο πυκνοκατοικημένο νησί της εξερράγη νωρίς την Κυριακή, εκτοξεύοντας μια στήλη στάχτης 1,5 χιλιόμετρο στον αέρα και προκαλώντας απομάκρυνση των κατοίκων από την περιοχή της έκρηξης. Οι αρχές της χώρας αύξησαν την προειδοποίηση για το ηφαίστειο στο υψηλότερο επίπεδο μετέδωσε το Kompas TV.

Η λάβα κύλησε στις πλαγιές του Σεμέρου, ταξιδεύοντας προς ένα κοντινό ποτάμι, ενώ αρκετά χωριά καλύφθηκαν με τέφρα που έκρυψε τον ήλιο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα. Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε προσωρινά καταφύγια ή άλλες ασφαλείς περιοχές, σύμφωνα με τον Τζόκο Σαμπάνγκ, επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών στο Λουματζάνγκ, στην επαρχία της Ανατολικής Ιάβας.

Οι άνθρωποι κλήθηκαν να μείνουν 5 χιλιόμετρα μακριά από το στόμιο του κρατήρα και να αποφύγουν την περιοχή του νοτιοανατολικού τομέα κατά μήκος του ποταμού Besuk Kobokan που βρίσκεται περίπου 13 χιλιόμετρα μακριά από τον κρατήρα.

Οι αρχές εξέδωσαν το υψηλότερο επίπεδο προειδοποίησης ως απάντηση στην έκρηξη, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας παρακολουθεί στενά το φαινόμενο, καθώς υπάρχει πιθανότητα για εκδήλωση τσουνάμι μετά την έκρηξη, ανέφερε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της χώρας NHK.s

Η τελευταία μεγάλη έκρηξη του Σεμέρου σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους και άφησε πίσω 51 νεκρούς σε χωριά που ήταν θαμμένα σε στρώματα λάσπης. Εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν και υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα, ενώ η έκρηξη οδήγησε 10.000 και πλέον χωρικούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η κυβέρνηση μετέφερε περίπου 2.970 σπίτια εκτός της επικίνδυνης ζώνης.

Με 142 ηφαίστεια, η Ινδονησία έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο που ζει σε κοντινή απόσταση από ένα ηφαίστειο. Υπολογίζεται οτι 8,6 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από ένα ηφαίστειο.

Σχετικά Άρθρα