Ρεπορτάζ libre/ΕΣΥ:Επί ποδός πολέμου οι υγειονομικοί αναμένοντας τις εγκυκλίους του νόμου

 Ρεπορτάζ libre/ΕΣΥ:Επί ποδός πολέμου οι υγειονομικοί αναμένοντας τις εγκυκλίους του νόμου

Η επόμενη ημέρα από την ψήφιση του νόμου, πλέον, για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη βρίσκει τους υγειονομικούς να τηρούν στάση αναμονής, καθώς μπορεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας να πέρασε με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας από το Βουλή αλλά οι αντιρρήσεις από ενώσεις γιατρών και τα κόμματα της αντιπολίτευσης παραμένουν.

Ειδικότερα, το μεσημέρι της Παρασκευής 2 Δεκεμβρίου, οι 156 βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν «ναι» για το νομοσχέδιο (επί της αρχής του κατά πλειοψηφία) «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του ΕΣΥ και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας», αλλά 141 βουλευτές της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν.

Τα κύρια σημεία στα οποία αντιδρούν οι υγειονομικοί είναι τα άρθρα 7 και 10 του νόμου για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, με τα οποία όπως τονίζουν, η κυβέρνηση επιχειρεί την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, καθώς τα επίμαχα άρθρα προβλέπουν τη δυνατότητα πρόσληψης ιατρών μερικής απασχόλησης, αλλά και το δικαίωμα άσκησης και ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ, δηλαδή στη δυνατότητα να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες σε ιδιωτικές κλινικές.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις υγειονομικών και βουλευτών για το άρθρο 10 επεσήμανε, ότι δεν καταργείται η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση ενώ υπογράμμισε ότι η παρέμβαση έχει γίνει με πολύ αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Για το άρθρο 7, υποστήριξε ότι θα ενισχύσει τα νοσοκομεία στις περιοχές που υπάρχουν ιδιώτες γιατροί που δεν θέλουν να μπουν στο ΕΣΥ, για να μην απωλέσουν και την ιδιωτική τους ιδιότητα και θα μπορέσουν να στελεχώσουν αυτές τις θέσεις δεδομένου ότι υπάρχουν άγονες προκηρύξεις θέσεων ειδικά στα νησιά.

Πώς θα κινηθούν οι υγειονομικοί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου

Σχετικά με τη στάση που θα τηρήσουν οι υγειονομικοί το επόμενο διάστημα που αναμένονται οι ρυθμίσεις για την εφαρμογή του νόμου για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, μίλησε στο libre, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και Πρόεδρος  ΕΝΙ- ΕΟΠΥΥ, κα Άννα Μαστοράκου, η οποία δήλωσε ότι ο κλάδος των υγειονομικών που αντιδρά αναμένει να δει, τις επόμενες ημέρες, πώς θα διαμορφωθούν οι υπουργικές αποφάσεις που θα εξειδικεύσουν την εφαρμογή του νόμου.

«Προβλέπεται να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις από τους συνδικαλιστικούς φορείς των νοσοκομειακών γιατρών και φυσικά θα υπάρχει η αντίστοιχη στήριξη από τους Ιατρικούς Συλλόγους, σε κάθε περιοχή της χώρας. Αναμένουμε, σύμφωνα με την παρέμβαση που έχουμε κάνει τόσο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος όσο και οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας, να υπάρξει εξειδίκευση σε αυτό το νομοσχέδιο. Αναμένονται, δηλαδή, υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες θα ενεργοποιήσουν τα άρθρα του νόμου. Μπορεί το νομοσχέδιο να ψηφίστηκε την Παρασκευή επί της αρχής και κατά άρθρο, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ο νόμος είναι ενεργοποιημένος. Θα πρέπει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, η κυρία Γκάγκα, να εξειδικεύσει τους όρους της εφαρμογής των συγκεκριμένων νομοθετικών διατάξεων, οπότε εκεί επιφυλασσόμαστε να δούμε πώς θα αντιδράσουμε επί των διατάξεων, επί των υπουργικών αποφάσεων, πλέον».

Η εξειδίκευση αυτών των διατάξεων πιστεύετε ότι ‘χωράει’ αρκετή βελτίωση;

«Σαφέστατα ναι! Μπορεί να βελτιωθούν. Με την έννοια ότι, εάν υπάρχουν ανεκπλήρωτες ανάγκες στο ΕΣΥ και μπορούν να εξειδικευτούν, σίγουρα θα υπάρξει συζήτηση όσον αφορά στις ακριτικές περιοχές, σε κάποιες άλλες άγονες περιοχές της χώρας. Για αυτές τις περιοχές μπορεί να συζητηθεί ένα πλαίσιο λειτουργικότητας του ΕΣΥ με την ενεργοποίηση των άρθρων του νόμου ή σε συγκεκριμένες ειδικότητες, όπου δεν υπάρχει ενδιαφέρον και η αντίστοιχη προσέλευση γιατρών στο ΕΣΥ. Αλλά επί της αρχής, δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για όλες τις περιοχές, δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για τις αστικές περιοχές που έχουν σημαντική κάλυψη, για παράδειγμα για την Αθήνα ή για τη Θεσσαλονίκη. Εκεί, δεν μπορεί να γίνει συζήτηση γιατί υπάρχει επάρκεια προσωπικού, υπάρχουν δυνατότητες, υπάρχει ο ιδιωτικός τομέας, υπάρχουν ιδιωτικές κλινικές, υπάρχει επάρκεια υπηρεσιών.
Αναμένουμε, λοιπόν, τις επόμενες ημέρες, να δούμε πώς θα διαμορφωθούν οι υπουργικές αποφάσεις που θα εξειδικεύσουν την εφαρμογή του νόμου».

Σχετικά Άρθρα