Μεγάλη ανατροπή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου Θεοδωρικάκου που παρέκαμπταν τα δημοτικά συμβούλια στη λήψη αποφάσεων

 Μεγάλη ανατροπή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου Θεοδωρικάκου που παρέκαμπταν τα δημοτικά συμβούλια στη λήψη αποφάσεων

Η Ολομέλεια του ΣτΕ κατέρριψε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις των Νόμων 4623/2019 και 4625/2019, του τέως υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, ως αντισυνταγματικές, οι οποίες παρέκαμπταν την απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δίνοντας ενισχυμένη εκπροσώπηση της Διοικούσας αρχής στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ζωής.

Ειδικότερα η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αναφέρει ότι οι διατάξεις στους Νόμους 4623/2019 και 4625/2019, που δίνουν υπερενισχυμένη εκπροσώπηση επί των εδρών στη διοικούσα παράταξη στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής έναντι των εδρών της αντιπολίτευσης «καθ’ ο μέρος καταλαμβάνουν τη δημοτική περίοδο που διανύεται μετά τις εκλογές, έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις των άρθρων 5 παρ. 1, 52 και 102 παρ. 2 του συντάγματος».

  • «Οι εν λόγω διατάξεις κατά το μέρος που καταλαμβάνουν την αμέσως επομένη των δημοτικών εκλογών περίοδο μετέβαλαν εκ των υστέρων το πλαίσιο ασκήσεως του κατοχυρούμενου στο σύνταγμα δικαιώματος εκλογής των αρχών των ΟΤΑ» αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ.

Με δεδομένο ότι «η εκφρασθείσα θέληση των εκλογέων είχε διαμορφωθεί κατά συνεκτίμηση», το ΣτΕ υπογραμμίζει ότι «οι αποφάσεις που αφορούν σημαντικές αρμοδιότητες του δήμου λαμβάνονται από το Δημοτικό Συμβούλιο, όργανο διοικήσεως του δήμου με άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση, απαιτουμένων ενδεχομένως ευρύτερων συναινέσεων για την επίτευξη πλειοψηφίας και από δημοτικούς συμβούλους που δεν εξελέγησαν με τον συνδυασμό του δημάρχου».

Το ΣτΕ υπογραμμίζει ότι το αρμόδιο όργανο για τη λήψη αποφάσεων στους δήμους είναι το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Στην απόφασή της η Ολομέλεια του ΣτΕ αναφέρει:

  • «Εξάλλου, κατά τον χρόνο ψηφίσεως των σχετικών διατάξεων, δεν είχε δοκιμαστεί στην πράξη η εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής που είχε εισαχθεί με τον Ν. 4555/2018 στη διοίκηση των δήμων προκειμένου να δικαιολογείται από επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, αναγόμενους στην ομαλή λειτουργία αυτών, η τόσο σοβαρή και έντονη επέμβαση του νομοθέτη στη θέληση των εκλογέων με την εφαρμογή των επίδικων ρυθμίσεων και κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο».

Να σημειωθεί ότι η υπόθεση προσφυγής ξεκίνησε από τη Βέροια και τη δημοτική παράταξη Προτεραιότητα στον Πολίτη με επικεφαλής τον Αντώνη Μαρκούλη και τον δημοτικό σύμβουλο της ίδιας παράταξης Κωνσταντίνο Τροχόπουλο.

  • «Διάταξη-διάταξη η ολομέλεια του ΣτΕ ξηλώνει τον νόμο Θεοδωρικάκου για την Αυτοδιοίκηση» τονίζουν σε κοινή τους δήλωση ο τομεάρχης Εσωτερικών και αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών Κώστας Ζαχαριάδης και Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

«Καταρρίπτονται οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί περί “κυβερνησιμότητας”, αφού το ΣτΕ έκρινε πως δεν υπάρχουν λόγοι δημόσιου συμφέροντος που δικαιολογούσαν τις νομοθετικές αλλαγές» υπογραμμίζουν οι Κ. Ζαχαριάδης και Μ. Χατζηγιαννάκης.

Σχετικά Άρθρα