Κιβωτός: Πότε θα ασκηθούν ποινικές διώξεις – Εξαφανισμένος ο π. Αντώνιος – “Ο 19χρονος λέει ψέμματα, με απείλησαν”

 Κιβωτός: Πότε θα ασκηθούν ποινικές διώξεις – Εξαφανισμένος ο π. Αντώνιος – “Ο 19χρονος λέει ψέμματα, με απείλησαν”

Στο στόχαστρο των Αρχών, που ερευνούν την υπόθεση με την «Κιβωτό του Κόσμου», βρίσκεται ο πατέρας Αντώνιος καθώς στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών ζήτησε να διερευνηθούν τέσσερα κακουργήματα: της υπεξαίρεσης, της απιστίας, της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το MEGA, το Σάββατο (03/12), ο εισαγγελέας Πρωτοδικών έδωσε εντολή να διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος την τελευταία πενταετία, να γνωστοποιηθεί το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου, καθώς και το εάν έχουν χορηγηθεί εθνικές ή κοινοτικές επιχορηγήσεις προς την οργάνωση και να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί για την τελευταία πενταετία, τόσο της «Κιβωτού του Κόσμου» όσο και των 11 εμπλεκόμενων προσώπων.

Από την πλευρά του, ο συνδικαλιστής αστυνομικός, Σταύρος Μπαλάσκας ανέφερε: «Ο εισαγγελέας παρήγγειλε στην Οικονομική Αστυνομία να ερευνήσει τα τέσσερα κακουργήματα. Μιλάμε για 11 άτομα από τη δομή που θα ελεγχθούν. Υπάρχουν προπαρασκευαστικές πράξεις από το Διοικητικό Συμβούλιο για να απομακρυνθούν και άλλα άτομα, τα οποία μπορεί να μην έχουν καταγγελθεί, αλλά να μην έχουν τα απαραίτητα προσόντα».

Εισαγγελική απαγόρευση στον πατέρα Αντώνιο και όχι μόνο

Οι εισαγγελείς ανηλίκων, που διενεργούν την ποινική προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου», αποφάσισαν την απομάκρυνση του πατέρα Αντωνίου και άλλων τριών προσώπων από τις εγκαταστάσεις της δομής προκειμένου να προστατευθούν τα παιδιά, τα οποία φιλοξενούνται εκεί.

Χαρακτηριστικά, με βάση αυτή την εισαγγελική διάταξη, απαγορεύεται στα τέσσερα πρόσωπα να έχουν οποιαδήποτε σχέση με την «Κιβωτό του Κόσμου». H εισαγγελική διάταξη ισχύει για 90 μέρες και μετά θα πρέπει να επικυρωθεί με δικαστική απόφαση και αφορά στα τέσσερα πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στο κάδρο των ποινικών ερευνών.

Ο πατέρας Αντώνιος θα κληθεί στην Εισαγγελία Ανηλίκων για εξηγήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από τις καταθέσεις πρώην τροφίμων της «Κιβωτού του Κόσμου», που μίλησαν για σωματική και σεξουαλική κακοποίηση τους, ο πατέρας Αντώνιος αναμένεται να κληθεί στην Εισαγγελία Ανηλίκων, τις αμέσως επόμενες ημέρες. Καθοριστικό ρόλο φέρεται ότι έχουν παίξει οι καταθέσεις του 19χρονου πρώην τρόφιμου της δομής στον Βόλο, που έκανε λόγο για ασελγείς πράξεις σε βάρος του από τον πατέρα Αντώνιο καθώς, επίσης, και η κατάθεση πρώην τροφίμου του ιδρύματος που διαμένει πλέον στην Ολλανδία και μίλησε για σωματική κακοποίηση του την περίοδο που διαβιούσε σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου».

Ακόμα, σύμφωνα με άλλες πηγές, την Παρασκευή (02/12) εξετάστηκαν ακόμα δύο μάρτυρες, πρώην τρόφιμοι, ενώ οι καταθέσεις των μαρτύρων έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Πάντως, από δικαστικούς κύκλους έγινε γνωστό ότι εάν το νέο Δ.Σ. της «Κιβωτού του Κόσμου» επιθυμεί την απομάκρυνση της πρεσβυτέρας, μπορεί να κινήσει εναντίον της διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων.

Όπως αποκάλυψε το iEidiseis, έγινε γνωστό ότι πατέρας Αντώνιος δήλωσε «παρών» στην Εισαγγελία και στη διάθεση των Αρχών, ενώ φέρεται ότι, μέσω των συνηγόρων του, γνωστοποίησε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Αντώνη Ελευθεριάνο, πού βρίσκεται η νέα του κατοικία. Μάλιστα, φέρεται ότι φιλοξενείται ή ότι νοίκιασε σπίτι στην Πετρούπολη.

Πατέρας Αντώνιος: «Τα ράσα μου δεν έχουν τσέπες»

Τόσο ο πατέρας Αντώνιος όσο και η πρεσβυτέρα, Σταματία Γεωργαντή, φαίνεται να παρακολουθούν σοκαρισμένοι τις εξελίξεις γύρω από την «Κιβωτό του Κόσμου», με τον πρώτο να δηλώνει χαρακτηριστικά στο περιβάλλον του πως «τα ράσα μου δεν έχουν τσέπες».

Αναλυτικά, όπως μετέδωσε το STAR την Παρασκευή (02/12), ο πατέρας Αντώνιος φέρεται να έχει πει στον περίγυρό του: «Δεν περίμενα μετά από τόση προσπάθεια να ακούγεται το όνομά μου για τέτοια πράγματα. Όλα τα περιουσιακά στοιχεία είναι περασμένα στην “Κιβωτό”. Δεν έχω τίποτα δικό μου. Όλα είναι των παιδιών. Δεν κρύβομαι από κανέναν. Αν με ζητήσουν οι Αρχές, θα εμφανιστώ αμέσως. Με κατηγορούν άδικα άνθρωποι που δεν πέρασαν καν από την “Κιβωτό”. Τα ράσα μου δεν έχουν τσέπες».

Επίσης, οργισμένη είναι η πρεσβυτέρα και νιώθει πως έχει αδικηθεί. «Δεν έκρυψα ποτέ χρήματα σε μυστικές γωνιές. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα για τις εξελίξεις. Οι νομικοί μάς είχαν ενημερώσει τι θα συμβεί. Ανεβαίνουμε τον δικό μας Γολγοθά και θα αποδείξουμε ότι όλα έγιναν σύμφωνα με το γράμμα του νόμου» φέρεται να είπε η Σταματία Γεωργαντή.

Πού βρίσκεται ο πατέρας Αντώνιος;

Άφαντος παραμένει ο πατέρας Αντώνιος μετά την εισαγγελική διάταξη με την οποία του απαγορεύεται να προσεγγίζει τις δομές της «Κιβωτού», την ώρα που η Οικονομική Αστυνομία ερευνά αν ο ίδιος και δέκα πρώην στελέχη της οργάνωσης έχουν τελέσει οικονομικά εγκλήματα.

Χθες το πρωί, οι αστυνομικοί επέδωσαν στο σπίτι που δηλώνει ως κατοικία ο ιδρυτής της Κιβωτού στην Ραφήνα το φάκελο με την εισαγγελική εντολή, χωρίς ωστόσο να τον παραλάβει, καθώς φέρεται να απουσιάζει.

Ο πατέρας Αντώνιος μετά την απομάκρυνσή του από τη δομή της οδού Σαρπηδώνος στον Κολωνό, στον τελευταίο όροφο της οποίας βρίσκεται μια από τις κατοικίες του, είναι εξαφανισμένος χωρίς κανείς να ξέρει που βρίσκεται.

Στελέχη της απερχόμενης διοίκησης διαρρέουν πως το πρωί της Πέμπτης αποχώρησε από την Κιβωτό προς άγνωστη κατεύθυνση. Ένα σενάριο τον θέλει να βρίσκεται σε σπίτι στενού του συνεργάτη ή να φιλοξενείται στο σπίτι του οδηγού της πρεσβυτέρας στην Βραυρώνα.

Δεν αποκλείεται, όμως, να έχει βρει καταφύγιο σε κάποιο διαμέρισμα της Κιβωτού στην Αττική παρά την εντολή του Εισαγγελέα να μην έχει καμία σχέση με την Κιβωτό.

“Ο 19χρονος λέει ψέμματα”

Ο Τσαμπίκος είναι πρώην φιλοξενούμενος της «Κιβωτού του Κόσμου» και σήμερα εργάζεται ως οδηγός στη δομή της Χίου. Όπως δηλώνει ήταν μία κίνηση που έκανε με τη θέλησή του. Μίλησε αποκλειστικά στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι!» για τις κατηγορίες που ακούγονται σε βάρος του πατέρα Αντωνίου αλλά και για τη δική του σχέση με τον ιδρυτή της «Κιβωτού του Κόσμου».

Σε ερώτηση για τις τιμωρίες, τις λεγόμενες «συνέπειες» που έβαζαν οι παιδαγωγοί στα παιδιά των δομών απαντά: «Τι πάει να πει τιμωρία, δηλαδή ποια τιμωρία; Να σας πω κάτι, έχω “φάει” κι εγώ τιμωρία. Με έχει κάνει παρά πολύ δυνατό, γιατί ήμουν ένα παιδί περίεργο, είχα μία συμπεριφορά απαράδεκτη». Και συνεχίζει: «Όταν ακούω τα άλλα παιδιά να λένε ότι τα κλείδωναν σε δωμάτια, “πέφτω από τα σύννεφα”».

Ο ίδιος χαρακτηρίζει τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα, «γονείς του». «Έχω κακοποιηθεί πάρα πολύ από την οικογένειά μου, άμα δεν υπήρχε αυτός (ο πατέρας Αντώνιος) να μου δώσει ζωή, δεν ξέρω πού θα ήμουνα» αναφέρει.

Αποκαλύπτει πως η μητέρα του μία μέρα τον πέταξε στο δρόμο και κοιμόταν για ένα μήνα στα παγκάκια. «Μέχρι που με μάζεψε το “Χαμόγελο του Παιδιού”, έκατσα τρία χρόνια σε τρεις τοίχους μέσα στο νοσοκομείο. Και μετά βρέθηκε η “Κιβωτός” στο δρόμο μου» σημειώνει.

Αναφορικά με τον 19χρονο πρώην φιλοξενούμενο που έκανε την καταγγελία για την ασέλγεια δηλώνει πως τον γνωρίζει και πως όσα λέει είναι ψέματα.

«Δεν ξέρω για ποιο λόγο το έκανε, τι κέρδος έχει από αυτό. Εμένα με απειλήσανε από το “στρατόπεδο του”. Μου είπαν πως εάν δεν σταματήσω θα ανεβάσουν βίντεο που θα με “κάψει”. Τους είπα “καν’ τε ό,τι θέλετε”» αποκαλύπτει.

Λέει πως του είναι αδύνατον να πιστέψει την όποια κατηγορία εις βάρος του πατέρα Αντωνίου. «Ο άνθρωπος κόπιασε να μεγαλώσει πόσα παιδιά, έκανε…και τον πετάξανε έξω από το σπίτι του» προσθέτει.

Αναφέρει πως μία περίοδο μισούσε πολύ τη μητέρα του και είχε εξομολογηθεί στον πατέρα Αντώνιο πως «μία μέρα θα τη σκοτώσει». «Μου λέει “παιδί μου, δεν αξίζει. Συγχώρεσε την, δώσε μία τελευταία ευκαιρία”. Αυτή είναι η πλύση εγκεφάλου» απαντά ο πρώην φιλοξενούμενος σε αντίστοιχη ερώτηση.

Σχετικά Άρθρα