Οι στοχευμένες περιοδείες Τσίπρα στη Βόρεια Ελλάδα – Το στοίχημα του νέου προεκλογικού αφηγήματος

 Οι στοχευμένες περιοδείες Τσίπρα στη Βόρεια Ελλάδα –  Το στοίχημα του νέου προεκλογικού αφηγήματος

Στην τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη να θέτει το δίλλημα «μπροστά ή πίσω» ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά με δικό του σχέδιο προοπτική για την κοινωνική πλειοψηφία. Περιοδείες στο φόντο της εφαρμογής από την κυβέρνηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και εναλλακτικό σχέδιο για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών που «ξέχασε» η ΝΔ.

Η νέα περιοδεία που πραγματοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας στη Βόρεια Ελλάδα έχει ως στόχο την επούλωση των πληγών που άνοιξαν κατά την περίοδο υπογραφής και ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία του περιοδεία στις Σέρρες ο κ. Τσίπρας φρόντισε να δώσει στη δημοσιότητα απόσπασμα από τη συνομιλία του με πολίτη – πιθανόν και ψηφοφόρο του κόμματός του – κατά την οποία εξηγούσε γιατί σήμερα με αυτή την εικόνα στην εξωτερική πολιτική της χώρας και αυτή τη συμπεριφορά της Τουρκίας στη γειτονιά η συμφωνία πρέπει να θεωρείται όχι απλά επωφελής και καταλυτική για τις ισορροπίες στα Βόρεια σύνορα της χώρας.

  • Όσο κι αν ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ επιχειρεί να ξεχαστεί η μακεδονομαχική έξαρση της εποχής εκείνης ο κ. Τσίπρας θα είναι κάτι που θα το επαναφέρει μονίμως στο προσκήνιο ώστε να θυμίζει σε όλους ότι ο λαϊκισμός δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο των αντιπάλων του ή της Αριστεράς όπως επιμένουν να επιχειρηματολογούν οι οπαδοί της αριστείας.

Εκτός από την μεγάλη εικόνα, υπάρχει και η στόχευση στα «κάτω», τα καθημερινά προβλήματα. Ανεργία και κόστος διαβίωσης, κόστος παραγωγής και παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ατζέντας Τσίπρα.

Η ανεργία στη βόρεια Ελλάδα είναι άμεσα συνιφασμένη με την ενέργεια. Από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων μέχρι τα κόστη που ερημώνουν την ύπαιθρο ο κ. Τσίπρας απευθύνεται σε πλατύτερα στρώματα της κοινωνίας.

  • Με τα τρακτέρ να συγκεντρώνονται και πάλι στις πλατείες των χωριών και των πόλεων της βόρειας Ελλάδας ξεκινώντας από τα Τρίκαλα το ενεργειακό ζήτημα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο.

Και οι αγρότες είναι ένας κλάδος που δεν στηρίχτηκε όπως θα έπρεπε από την κυβέρνηση επισημαίνουν από την αξιωματική αντιπολίτευση κάτι που αποτυπώνεται και στις τιμές των αγροτικών εφοδίων, στις τιμές των προϊόντων και στη συρρίκνωση των εισοδημάτων μικρών και μεσαίων παραγωγών.

Προεκλογική τακτική

Όλα κινούνται σε προεκλογική τροχιά με το βασικό δεδομένο να είναι η τεράστια φθορά της κυβέρνησης. Μπορεί δημοσκοπικά η ΝΔ να υπερεκτιμάται στα ποσοστά της και ο ΣΥΡΙΖΑ να υποεκτιμάται ωστόσο οι απώλειες για τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά πλέον είναι δεδομένες και μετρήσιμες.

  • Εκεί αποδίδουν και μεγάλο μέρος της αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς του από τη μια να πυκνώνει τις εμφανίσεις του για δευτερεύοντα και επουσιώδη ζητήματα που απασχολούν του πολίτες και την καθημερινότητά του και από την άλλη πλευρά στα μείζονα θεσμικά ζητήματα να τηρεί σιγή ιχθύος και να κρύβεται όπως συμβαίνει με τις πέντε ερωτήσεις που έχει καταθέσει ο κ. Τσίπρας για το θέμα των υποκλοπών.

Ο κ. Μητσοτάκης όπως σημείωναν στην Κουμουνδούρου μέχρι την περασμένη εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης βρήκε χρόνο να συναντηθεί με τη Βάνα Μπάρμπα, να κάνει περιοδεία στην Καλλιθέα και στη συνέχεια να δώσει και μια live συνέντευξη με χαλαρό περιεχόμενο σε πρωϊνάδικο του Σαββατοκύριακου, δεν βρήκε όμως χρόνο πέντε εβδομάδες τώρα να πάει στη Βουλή να δώσει απαντήσεις στις διαδοχικές επίκαιρες ερωτήσεις του κ. Τσίπρα και εν μέσω καταιγιστικής αρθρογραφίας και ρεπορτάζ πολλών εφημερίδων ακόμη και φίλα διακείμενων στην κυβέρνηση για το θέμα των υποκλοπών και του ρόλου του ανιψιού του στην υπόθεση με το predator και την ΕΥΠ.

Αποδόμηση και προτάσεις

Στην Πολιτική Γραμματεία απασχόλησε έντονα και ο τρόπος με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιπαρατεθεί απέναντι στη ΝΔ σε ένα αφιλόξενο έως και εχθρικό περιβάλλον, όταν όπως εκτιμούν πολλοί από τους στενούς συνεργάτες του κ. Τσίπρα το σύστημα που στήριξε τον κ. Μητσοτάκη το 19 είναι ακόμη παρών πιο ισχυρό και αποφασισμένο να τον στηρίξει και το 23.

  • Στο «μπροστά ή πίσω» του κ. Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε χθες με στο νομοσχέδιο για το ΕΣΥ με το απλό και ευρεώς κατανοητό επιχείρημα ότι μεγαλύτερο πισωγύρισμα από την επιστροφή στις δεκαετίες του 50, του 60 και του 70, προ εθνικού συστήματος υγείας δεν υπάρχει.

Ή στο  κυβερνητικό επιχείρημα της αποτελεσματικότητας του περιλάλητου επιτελικού κράτους η απάντηση ήρθε μέσα από τις 35.000 εξηγήσεις που θα πρέπει να δώσει ο κ. Πλεύρης και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στις οικογένειες των νεκρών της πανδημίας σε φαινομενικά κρεβάτια ΜΕΘ.

  • Ωστόσο η στόχευση στη μεγάλη και κρίσμη δεξαμενή ψηφοφόρων του Κέντρου και της κεντροαριστεράς απαιτεί άλλη στρατηγική επιμένουν πολλά στελέχη με πρώτο τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίζει προς όλους στην Πολιτική Γραμματεία της περασμένης Τετάρτης ότι «η πολιτική αλλαγή δεν θα βασιστεί μόνο στην αποδόμηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά και στο εναλλακτικό μας σχέδιο».

Κι αυτό είναι το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ πριν φύγει το 2022. Να παρουσιάσει ένα προεκλογικό πρόγραμμα που δεν θα αφήνει περιθώρια εξαιρέσεων για την κοινωνική πλειοψηφία, όπως όμως και δεν θα αφήνει περιθώρια απόρριψης της εναλλακτικής αυτής πρότασης από την πλευρά των πολιτικών δυνάμεων που προσδιορίζονται ως προοδευτικές. 

Σχετικά Άρθρα