Κατολίσθηση Κακιά Σκάλα: Κόντρα Λέκκα – Ολυμπίας Οδού (vid)- Aιχμές εταιρείας κατά υπουργείου

 Κατολίσθηση Κακιά Σκάλα: Κόντρα Λέκκα – Ολυμπίας Οδού (vid)- Aιχμές εταιρείας κατά υπουργείου

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ευθύμης Λέκκας και Ολυμπία Οδός εκφράζουν αντικρουόμενες απόψεις για το πότε θα είναι ασφαλές να δοθούν στην κυκλοφορία και οι άλλες δύο λωρίδες κυκλοφορίας στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου μετά την αποκόλληση και πτώση βράχου 10 τόνων και συγκεκριμένα από τον κόμβο της Κινέτας μέχρι τον κόμβο των Μεγάρων.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, μιλώντας στο Mega και στο ερώτημα πότε θα ανοίξει η εθνική οδός, ανέφερε ότι βρέθηκε επί τόπου και συζήτησε με τους τεχνικούς της εταιρείας στους οποίους είπε ότι θα είναι καλύτερα να διατηρηθεί η μία λωρίδα κυκλοφορίας μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για να μειωθεί ο κίνδυνος.

Μάλιστα στο ερώτημα εάν θα χρειαστεί να περάσει τουλάχιστον μια εβδομάδα απάντησε θετικά. Ο Ευθύμης Λέκκας έκανε λόγο για μεγάλη κατολίσθηση μεγάλου όγκου καθώς υπολογίζονται σε 30 κυβικά μέτρα ο βράχος που αποσπάστηκε από τα πρανή και έπεσε στην εθνική οδό. Όπως είπε, ο βράχος αποσπάστηκε από το κορυφαίο τμήμα του πρανούς και δεν μπορούσε να συγκρατηθεί από τις δυο βραχοπαγίδες και τιςδιέλυσε. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Ολυμπία Οδό ο βράχος που έπεσε από ύψος 100 μέτρων που ήταν γύρω στους 10 τόνους.

Ο καθηγητής Γεωλογίας χαρακτήρισε εξαιρετικά επικίνδυνη την περιοχή και ανέφερε ότι εξετάζονται διάφορα μέτρα αλλά επειδή είναι πολύ αρνητικές οι συνθήκες δεν ξέρει κατά πόσο θα αποδώσουν αν και χαρακτήρισε πολύ μικρή την πιθανότητα να συμβεί μια νέα αποκόλληση βράχων.

Την ίδια ώρα, ο Παναγιώτης Παπανικόλας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε ότι την Κυριακή (4/12) θα δοθεί στην κυκλοφορία η μεσαία λωρίδα και πριν τις γιορτές αναμένεται να δοθούν όλα οι λωρίδες της εθνικής οδού στην κυκλοφορία.

  • «Κλειστές είναι οι δύο λωρίδες αυτή τη στιγμή και είναι ανοιχτή η μία. Αποκαθιστούμε τους φράχτες ανάσχεσης και τα στηθαία ασφαλείας και την Κυριακή αν όλα πάνε καλά θα δοθεί η μεσαία λωρίδα, ώστε να είναι σε λειτουργία δυο λωρίδες που επαρκούν, και με στόχο πριν τις γιορτές να δοθεί πλήρως στην κυκλοφορία και η αριστερή, εξωτερική λωρίδα. Εκτός κι αν έχουμε “εκπλήξεις” όπως οι βροχοπτώσεις και οι σεισμοί που είχαμε» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού.

Ο κ. Παπανικόλας, άρχισε να κομπιάζει όταν ρωτήθηκε εάν στο σημείο της Κακιάς Σκάλας στην εθνική Αθηνών- Κορίνθου θα έπρεπε να έχουν ληφθεί πιο αυστηρά μέτρα προστασίας και εάν υπήρξε αμέλεια από την Ολυμπία Οδό. Την ίδια ώρα το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών σιωπά για την κατολίσθηση από την οποία από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που εκμεταλλεύεται την εθνική οδό δήλωσε ότι το σημείο από όπου έγινε η αποκόλληση και πτώση των βράχων «είναι έξω από το έργο παραχώρησης. «Είναι ψηλά στο βουνό. Έχουν γίνει εργασίες και έχουν μπει φράχτες από παλιά και εμείς το παρακολουθούμε, το επιθεωρούμε» δήλωσε και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να γίνουν πρόσθετοι φράχτες».

«Αν από αυτόν τον βράχο είχε σκοτωθεί κάποιος, σε ποιον θα έκανε αγωγή;» ρώτησαν οι δημοσιογράφοι. Και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού απάντησε: «Δεν το γνωρίζω. Είναι έξω από το έργο παραχώρησης. Δεν έχουμε δικαίωμα να επεμβαίνουμε σε μέρη που είνα έξω από το έργο μας. Χρειαζόμαστε κάποια εντολή για να το κάνουμε. Το παρακολουθούμε και το καταγράφουμε».

Ο Παναγιώτης Παπανικόλας στη συνέχεια υποστήριξε ότι τα συρματοπλέγματα έχουν τοποθετηθεί από προηγούμενες εργολαβίες «δεν τα κατασκευάσαμε εμείς».

Στην ερώτηση «εάν χαλάσει ποιος θα το φτιάξει», ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού απάντησε: «Θέλουμε εντολή από το δημόσιο. Έχουμε τη συντήρηση εντός των ορίων παραχώρησης του έργο. Το σημείο που έπεσε ο βράχος είναι εκτός των ορίων της παραχώρησης κατά 100 μέτρα. Το υπουργείο έχει την αρμοδιότητα».

Σχετικά Άρθρα