Οι δέκα πιο ακριβές πόλεις για να ζεις στον κόσμο

 Οι δέκα πιο ακριβές πόλεις για να ζεις στον κόσμο

Φαίνεται ότι κάθε μήνα, όταν λήγουν οι λογαριασμοί του νοικοκυριού, γίνεται αντιληπτό πώς έχει αυξηθεί το κόστος ζωής.

Σύμφωνα με τον φετινό Παγκόσμιο Δείκτη Κόστους Ζωής, που κυκλοφόρησε από την Economist Intelligence Unit (EIU), το μέσο κόστος ζωής αυξάνεται κατά 8,1% το 2022, λόγω του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία και των παρατεταμένων επιπτώσεων της πανδημίας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία και οι πολιτικές μηδενικής ανοχής Covid της Κίνας έχουν προκαλέσει προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που, σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων και τις αλλαγές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, έχουν οδηγήσει σε κρίση κόστους ζωής σε όλο τον κόσμο.

Λοιπόν, σε μια ακριβή χρονιά, ποιες είναι οι πιο ακριβές πόλεις για να ζεις;

Η EIU, η οποία παρακολουθεί τις καθημερινές δαπάνες σε 172 πόλεις σε όλο τον κόσμο, εδρεύει στο Λονδίνο. Η βρετανική πρωτεύουσα έπεσε σημαντικά στη λίστα φέτος, φτάνοντας στην 27η θέση.

Υπήρχαν τέσσερις ευρωπαϊκές πόλεις στην πρώτη 10άδα — η Ζυρίχη (έκτη θέση) ήταν η υψηλότερη, με το Παρίσι, την Κοπεγχάγη και την Γενεύη.

Η πιο σημαντική αιτία ανόδου των τιμών στη Δυτική Ευρώπη ήταν η αύξηση του φυσικού αερίου, αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία. Το κόστος ενός λίτρου βενζίνης έχει αυξηθεί κατά 22% σε σύγκριση με αυτήν την περίοδο πέρυσι.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι ρωσικές πόλεις Μόσχα και Αγία Πετρούπολη παρουσίασαν και οι δύο σημαντικές αυξήσεις στα έξοδα διαβίωσης, ενώ η πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο δεν αναλύθηκε φέτος.

Εκτός από το κόστος του φυσικού αερίου, ένας παράγοντας που αναφέρθηκε από την EIU ήταν η άνιση αξία του ευρώ. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει  λίρα και η Ελβετία έχει το φράγκο .

Τρεις άλλες πόλεις στην Ευρώπη — Στοκχόλμη, Λυών και Λουξεμβούργο –έχασαν θέσεις επίσης στη λίστα.

Αυτή είναι η Νέα Υόρκη βρίσκεται στην πρώτη θέση μαζί με τη Σιγκαπούρη.

Στην λίστα του 2021, η Νέα Υόρκη ήταν στην έκτη θέση.

Δύο άλλες αμερικανικές μητροπόλεις μπήκαν επίσης στην πρώτη 10άδα — το Λος Άντζελες σε ισοβαθμία για την τέταρτη θέση με το Χονγκ Κονγκ και το Σαν Φρανσίσκο στην όγδοη.

Συνολικά, 22 από τις 172 πόλεις που παρακολουθεί η EIU ετησίως βρίσκονται στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Πόρτλαντ, Βοστώνης, Σικάγο και Σάρλοτ. Κάθε μία από αυτές τις  22 πόλεις παρουσίασε αύξηση του πληθωρισμού φέτος.

Εν τω μεταξύ, ο περσινός νικητής, το Τελ Αβίβ, έπεσε στην τρίτη θέση.

Για να δημιουργήσει τη λίστα, η EIU συγκρίνει περισσότερες από 400 μεμονωμένες τιμές σε περισσότερα από 200 προϊόντα και υπηρεσίες σε 172 πόλεις.

Ερευνούν μια σειρά από επιχειρήσεις, τόσο υψηλού όσο και χαμηλού επιπέδου, για να κατανοήσουν πόσες διακυμάνθηκαν οι τιμές τον περασμένο χρόνο.

Μια άλλη εταιρεία, η παγκόσμια εταιρεία κινητικότητας ECA International, δημοσιεύει τη δική της κατάταξη των ακριβότερων πόλεων του κόσμου κάθε χρόνο.

Ο κατάλογος του ECA χρησιμοποιεί ελαφρώς διαφορετική μεθοδολογία, εξετάζοντας τις καθημερινές δαπάνες όπως το ενοίκιο και το κόστος της δημόσιας συγκοινωνίας και δεν περιλαμβάνει προϊόντα πολυτελείας στους υπολογισμούς του.

Η λίστα του, που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο, απένειμε στο Χονγκ Κονγκ τον τίτλο της πιο ακριβής πόλης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και στη Νέα Υόρκη έδωσε τη δεύτερη θέση. Ωστόσο, ο κατάλογος του ECA κλίνει σε μεγάλο βαθμό προς τις μεγάλες πόλεις της Ασίας, καθώς η Σεούλ, η Σαγκάη και άλλα αστικά κέντρα της Ανατολικής Ασίας βρέθηκαν στο top 10.

Η λίστα EIU συγκρίνεται με τις τιμές στην πόλη της Νέας Υόρκης, επομένως οι πόλεις με νομίσματα που είναι ισχυρότερα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ είναι πιθανό να εμφανίζονται υψηλότερα στην κατάταξη.

Οι 10 πιο ακριβές πόλεις του κόσμου για να ζει κανείς το 2022

1. Νέα Υόρκη και Σιγκαπούρη

3. Τελ Αβίβ, Ισραήλ

4. Χονγκ Κονγκ και Λος Άντζελες  

6. Ζυρίχη, Ελβετία

7. Γενεύη, Ελβετία

8. Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια

9. Παρίσι, Γαλλία

10. Κοπεγχάγη, Δανία

Σχετικά Άρθρα