Κίνα: Σημάδια υποχώρησης του Πεκίνου μετά τις πρωτοφανείς διαδηλώσεις

 Κίνα: Σημάδια υποχώρησης του Πεκίνου μετά τις πρωτοφανείς διαδηλώσεις

Τις τελευταίες ημέρες πρωτοφανείς διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στην  Κίνα με τον αντίκτυπο να φθάνει έως και το πανίσχυρο καθεστώς του προέδρου Σι. Τώρα υπό την πίεση το Πεκίνο εκπέμπει σημάδια αποκλιμάκωσης της σκληρής πολιτικής κατά του κοροναϊού. Ανάμεσα στα επιπλέον μέτρα που θα ανακοινωθούν για την COVID-19, όπως αναφέρουν δύο πηγές στο Reuters, η Κίνα θα επιτρέπει σε όσους διαγνωστούν θετικοί στον κοροναϊό να μένουν σε καραντίνα στο σπίτι τους, υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Σύμφωνα με τη μια πηγή, δεν θα επιτρέπεται σε όλα τα θετικά κρούσματα ανεξαιρέτως να αυτοπεριορίζονται στο σπίτι τους, αλλά μόνο στις έγκυες, τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα.

Θα επιτρέπεται επίσης και στις στενές επαφές κρουσμάτων να κάνουν καραντίνα στο σπίτι, εφόσον βέβαια η κατοικία τους ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες συνθήκες.

Επιπλέον, οι αρχές θα προωθήσουν τα τεστ αντιγόνου, ενώ θα περιορίσουν τη συχνότητα του μαζικού τέστινγκ και των τακτικών δοκιμών νουκλεϊκού οξέος.

Με αρκετά διεθνή μέσα να μιλούν για ίχνη στροφής της κινεζικής ηγεσίας απέναντι στην πολιτική Zero – Covid (προφανώς υπό το βάρος των μαζικών διαδηλώσεων), ο Guardian επικαλείται και δηλώσεις ενός εκ των κορυφαίων αξιωματούχων, που φαίνεται πως κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, που επικαλείται δημοσίευμα του κινεζικού πρακτορείου Xinhua, o αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κίνας, υπογράμμισε ότι η χώρα εισέρχεται σε «ένα νέο στάδιο», με τις δηλώσεις αυτές να έρχονται ταυτόχρονα με την άρση των lockdown σε μεγάλες πόλεις όπως η Σαγκάη, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. 

Την ίδια ώρα, μια νέα εκστρατεία για τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων έχει καλλιεργήσει ελπίδες για τον τερματισμό των αυστηρών ελέγχων κατά της Covid-19.

Το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα είναι o βασικότερος λόγος που είναι ακόμα σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα, ωστόσο παραμένει άγνωστο πόσο χρόνο θα διαρκέσει η συγκεκριμένη εκστρατεία εμβολιασμού.

  • Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας δήλωσε ότι η εκστρατεία που σχεδιάζεται θα ενθαρρύνει τα άτομα άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν, δεδομένου ότι πολλοί έχουν αποφύγει τον εμβολιασμό καθώς το προηγούμενο διάστημα ο κίνδυνος μόλυνσης ήταν χαμηλός. Η Επιτροπή δήλωσε ότι θα στείλει κινητές μονάδες σε σπίτια ώστε να πείσει άτομα ηλικίας 70 – 80 ετών να ανοσοποιηθούν.

Σημειώνεται πως 9 στους 10 Κινέζους έχουν εμβολιαστεί, αλλά μόνο το 66% των ατόμων άνω των 80 ετών έχει κάνει μία δόση, ενώ το 40% έχει λάβει αναμνηστικό εμβόλιο, σύμφωνα με την Επιτροπή. Επιπλέον, έχει εμβολιαστεί το 86% των ατόμων άνω των 60 ετών.

Οι ειδικοί σε θέματα υγείας πάντως αναφέρουν πως μία εκστρατεία εμβολιασμού θα διαρκέσει μήνες και αυτό που προέχει είναι η δημιουργία μίας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για τον ιό.