ShakeAlert: Ποια είναι η εφαρμογή που ειδοποιεί λίγα δεύτερα πριν από τον σεισμό

 ShakeAlert: Ποια είναι η εφαρμογή που ειδοποιεί λίγα δεύτερα πριν από τον σεισμό

Το ξημέρωμα της Τρίτης όταν σημειώθηκε ο σεισμός των 4,7 Ρίχτερ στην Εύβοια, οι χρήστες Android κινητών έλαβαν ειδοποίηση πριν ακόμα αρχίσει να «κουνάει» καλά. Σε πραγματικό χρόνο λίγα δεύτερα πριν γίνει ο σεισμός η Google στέλνει ειδοποίηση σε χρήστες κινητών για επικείμενο σεισμό.

Η έξυπνη ειδοποίηση της Google ξεκίνησε αρχικά από τις ΗΠΑ. Η αρχή έγινε στην Καλιφόρνια. Η Google σκέφτηκε πως αν συνδέσει τα κινητά με ShakeAlert, ένα σύστημα που χρησιμοποιεί τα σήματα από τα εγκατεστημένα σεισμόμετρα της πολιτείας California, θα στέλνει ειδοποιήσεις στους κατοίκους της περιοχής, όσο πιο έγκαιρα γίνεται, για να προλάβουν να καλυφθούν, πριν νιώσουν τον σεισμό.

Το ShakeAlert είναι ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σεισμών το οποίο ανιχνεύει σημαντικούς σεισμούς τόσο γρήγορα, ώστε η προειδοποίηση να φτάνει στον κόσμο πριν τη σεισμική δόνηση. Ο σκοπός του ShakeAlert είναι να μειωθεί ο αντίκτυπος των σεισμών, σώζοντας ζωές και περιουσίες, με την ενεργοποίηση προειδοποιήσεων 

Το σύστημα ShakeAlert βασίζεται στα δίκτυα αισθητήρων και της υποδομής επεξεργασίας δεδομένων του Advanced National Seismic System (ANSS), για τα οποία απαιτείται γρήγορη και αξιόπιστη τηλεμετρία για τη μεταφορά των δεδομένων στα κέντρα επεξεργασίας. Η υποδομή επεξεργασίας δεδομένων του συστήματος ShakeAlert περιλαμβάνει διακομιστές (servers) που είναι γεωγραφικά κατανεμημένοι στα κέντρα παρακολούθησης σεισμικών δικτύων ANSS της Σειράς 1 στο Seattle της πολιτείας Ουάσιγκτον, καθώς και στο Menlo Park, το Berkeley και τη Pasadena στην Καλιφόρνια.

Έχουμε κερδίσει, λίγα δευτερόλεπτα, χάρη στα σεισμόμετρα.

Τα σεισμόμετρα μπορούν να ανιχνεύσουν έναν σεισμό από τη στιγμή που απελευθερώνονται τα πρώτα κύματα (P-waves), πριν έρθουν τα πιο καταστροφικά κύματα (S-waves). Επειδή όμως σεισμόμετρα δεν υπάρχουν παντού, το κενό αυτό η Google αποφάσισε να το καλύψει με τα 2,5 δισεκατομμύρια smartphone κινητά.

Σχετικά Άρθρα