Haaretz-Insidestory: Οι μυστικές πτήσεις του πολυτελούς “Τσέσνα”- Πώς συνδέεται ο “έμπορος του Pretador” Ταλ Ντίλιαν με την Κύπρο και την Αθήνα

 Haaretz-Insidestory: Οι μυστικές πτήσεις του πολυτελούς “Τσέσνα”- Πώς συνδέεται ο “έμπορος του Pretador” Ταλ Ντίλιαν με την Κύπρο και την Αθήνα

Μια διηπειρωτική έρευνα που δημοσιεύει ως κεντρικό θέμα, σήμερα, η ιστοσελίδα της μεγάλης ισραηλινής εφημερίδας Haaretz (σε συνεργασία με το insidestory με την υπογραφή των Τάσου Τέλλογλου και Ελίζας Τρανταφύλλου) αποκάλυψε ένα δίκτυο εταιρειών που συνδέονται με τον Tal Dilian, πρώην διοικητή μιας άκρως απόρρητης ισραηλινής μονάδας πληροφοριών, ο οποίος έχει αγοράσει μια σειρά από εξελιγμένες τεχνολογίες επιτήρησης και έχει δημιουργήσει ερείσματα της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Η ιστορία έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αναφέρεται, λοιπόν, αναλυτικά:

Ένα σκονισμένο πρωινό του Μαΐου στο Χαρτούμ, ένα εκτελεστικό τζετ σταμάτησε κάτω από τον ήλιο. Δύο τζιπ με φιμέ τζάμια ήταν έτοιμα να το συναντήσουν από μια από τις πιο διαβόητες και επίφοβες πολιτοφυλακές στον κόσμο, τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης. Η κομψή λευκή Cessna πέταξε από την Κύπρο και παρέμεινε στο έδαφος στην πρωτεύουσα του Σουδάν για μόλις 45 λεπτά, αρκετά για να χαράξει μια ανησυχητική γραμμή σύνδεσης μεταξύ του άγριου ανταγωνισμού για την εξουσία στο Σουδάν και ενός σκανδάλου spyware που ταράζει την Ελλάδα.

Οι λεπτομέρειες της άφιξης του Cessna, οι επιβάτες και το φορτίο του έμελλε να παραμείνουν μυστικά – καταγεγραμμένα σε απρόσιτη τοποθεσία, χωρίς τις συνήθεις διαδικασίες. Η μυστικότητα ήταν απόδειξη της δύναμης του Mohamed Hamdan Dagalo, γνωστού ως Hemedti, του πλουσιότερου ανθρώπου του Σουδάν και ιδιοκτήτη ενός ιδιωτικού στρατού που είναι κληρονόμος της δολοφονικής κληρονομιάς των Janjaweed, διαβόητων για τα εγκλήματά τους κατά της ανθρωπότητας στην ταραγμένη δυτική περιοχή του Σουδάν. , Νταρφούρ.

Η πτήση του Cessna στις 18 Μαΐου από Λάρνακα προς Χαρτούμ. Στο έδαφος έμεινε για 45 λεπτά

Σύμφωνα με τρεις ανεξάρτητες πηγές, το φορτίο ήταν τεχνολογία επιτήρησης υψηλής τεχνολογίας, κατασκευασμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη δυνατότητα να ανατρέψει την ισορροπία δυνάμεων στο Σουδάν χάρη στην ικανότητά του να μετατρέπει τα smartphone σε οπτικοακουστικούς πληροφοριοδότες για τους κατόχους τους. Όταν η είδηση ​​της άφιξής του έφτασε στους αντιπάλους του Hemedti, ο εξοπλισμός θεωρήθηκε τόσο επικίνδυνος που ένας διοικητής των RSF που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας είπε ότι μεταφέρθηκε λαθραία από το Χαρτούμ στο προπύργιο της πολιτοφυλακής στο Νταρφούρ για να αποτραπεί η κατάσχεσή του από τον στρατό.

Το Σουδάν, η μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής πριν από τον εμφύλιο πόλεμο και τη διχοτόμηση, βρίσκεται σε εύθραυστη μετάβαση από δεκαετίες στρατιωτικής δικτατορίας υπό τον Omar al-Bashir – τώρα στη φυλακή περιμένοντας πιθανή έκδοση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Κύματα λαϊκών διαμαρτυριών στο Χαρτούμ το 2019 οδήγησαν σε ένα πολιτικό συμβούλιο που μοιράζεται την εξουσία άβολα με τον στρατό.

Ο Χεμέντι είναι δεύτερος στην ιεραρχία μετά τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων του Σουδάν. Στην πραγματικότητα, ο ηγέτης της πολιτοφυλακής αγωνίζεται για τον απόλυτο έλεγχο της χώρας. Διοικεί τη βιομηχανία χρυσού του Σουδάν, οι στρατιώτες του παλεύουν για ένα τίμημα στις ξένες συγκρούσεις και έχει σφυρηλατήσει δεσμούς με τη ρωσική μισθοφόρο ομάδα Wagner. Ο Χεμέντι συναντήθηκε επίσης με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες δύο φορές από τον Ιούνιο του 2021, με ένα ιδιωτικό τζετ που χρησιμοποιούσε η Μοσάντ να παρακολουθεί το Χαρτούμ . Μόνο τον τελευταίο χρόνο, μαχητές των RSF έχουν εμπλακεί σε εξαναγκαστικές εξαφανίσεις διαδηλωτών στο Χαρτούμ και αδιάκριτες πυροβολισμούς αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, στο Νταρφούρ.

Στρατιώτες των RSF με επικεφαλής τον στρατηγό Mohammed Hamdan Dagalo, ασφαλίζουν την περιοχή όπου ο Dagalo παρευρίσκεται σε μια συγκέντρωση, στο Χαρτούμ, 2019 Credit: AP/Hussein Malla

Η πτήση του Χαρτούμ άνοιξε ένα σπάνιο παράθυρο σε μια μυστική και κερδοφόρα επιχείρηση, συνδέοντας την αιματοβαμμένη σουδανική πολιτοφυλακή με μια ομάδα ισχυρών μεσαζόντων στην Ελλάδα, ένα εταιρικό δίκτυο που εκτείνεται στην Κύπρο, τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και την Ιρλανδία, και κυρίως με μια κρίση που εξαπλώνεται στην ΕΕ – η ευρεία διαθεσιμότητα εξελιγμένου λογισμικού που μπορεί να παρακολουθεί και να χακάρει κινητά τηλέφωνα παγκοσμίως, απειλώντας τους δημοκρατικούς θεσμούς και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Lighthouse Reports και οι συνεργάτες της Haaretz στο Ισραήλ και το Greece’s Inside Story ερευνούν τις δραστηριότητες της Intellexa, μιας εταιρείας spyware της οποίας οι δραστηριότητες εξαπλώνονται από την Ευρώπη σε μεγάλο μέρος του παγκόσμιου νότου. Μήνες ερευνών σε αρχεία εταιρειών και συνεντεύξεις με εμπιστευτικές πηγές σε πολλές χώρες αποκάλυψαν ένα δίκτυο εταιρειών που συνδέονται με τον Tal Dilian, έναν πρώην πράκτορα των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος έχει αγοράσει μια σειρά εξελιγμένων τεχνολογιών παρακολούθησης και εδραίωσε την ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Το οκταθέσιο Cessna, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στις επιχειρήσεις του Dilian, αποκαλύφθηκε από μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από έναν μηχανικό της Intellexa – μια selfie που τον δείχνει σε ένα τζετ με γκρι δέρμα και εσωτερικό από μαόνι που άφησε αρκετό ψηφιακό ίχνος στο απομονώστε και αναγνωρίστε αυτό το επίπεδο. Η Lighthouse Reports και οι συνεργάτες της έχουν αναλύσει και διασταυρώσει εκατοντάδες αρχεία πτήσεων, συνδέοντας το αεροπλάνο με βασικές τοποθεσίες στις επιχειρήσεις της Intellexa και χτένισε δεκάδες λίστες επιβατών, μαζί με εταιρικές αρχειοθετήσεις, αρχεία απασχόλησης και άλλα εμπιστευτικά και ανοιχτού κώδικα δεδομένα. Τα ευρήματα συνδέουν οριστικά το αεροπλάνο με τον Ντίλιαν, τους γνωστούς του συνεργάτες και υπαλλήλους στην εταιρεία του – συμπεριλαμβανομένου του Μερόμ Χαρπάζ, κεντρική φιγούρα στο επιχειρηματικό του δίκτυο.

Οι Intellexa, Tal Dilian και Merom Harpaz δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό. Δεν ελήφθη καμία απάντηση από μια διεύθυνση ερωτήσεων μέσων ενημέρωσης των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης.

Credit: REUTERS/Γιάννης Κούρτογλου, Ints Kalnins, AP/Γιάννης Παναγόπουλος, Wikipedia, προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Εντοπίζοντας τις κινήσεις του Cessna τους τελευταίους μήνες καθώς διέσχιζε την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, προκύπτουν τα περιγράμματα ενός διεθνούς σκανδάλου που αποσταθεροποιεί τις χώρες στις οποίες προσγειώνεται, ενώ ταυτόχρονα διοχετεύει ορισμένες από τις παγκοσμίως πιο επικίνδυνες τεχνολογίες στα χέρια ορισμένων από τα πιο υψηλού κινδύνου καθεστώτα της.

Επιστρέφοντας από το Χαρτούμ εκείνο το απόγευμα, το Cessna προσγειώθηκε στη Λάρνακα της Κύπρου και σταμάτησε έξω από τα κεντρικά γραφεία μιας τοπικής αεροπορικής εταιρείας συμβούλων, του Pegasus Flight Centre. Λιγότερο από μία ώρα μακριά με το αυτοκίνητο, σε ένα αποκλειστικό προάστιο της Λεμεσού, βρίσκεται μια πολυτελής βίλα με μια δελεαστική πισίνα σε σχήμα νεφρού, την οποία μοιράζεται ο εκατομμυριούχος Ισραηλινός επιχειρηματίας, Ντίλιαν, με τη σύζυγό του, Σάρα Χάμου, μια Πολωνή ειδική σε εταιρικά offshoring.
Από τότε που εγκατέλειψε την επίλεκτη μεραρχία πληροφοριών της Μονάδας 81 του ισραηλινού στρατού, την οποία διοικούσε, ο Ντίλιαν ειδικεύτηκε στα εργαλεία επιτήρησης. Με βάση στην Κύπρο, δημιούργησε για πρώτη φορά μια πρωτοποριακή εταιρεία παρακολούθησης τηλεφώνων με την ονομασία Circles, την οποία πούλησε το 2014. Συνεργάστηκε επίσης με έναν ηγέτη της Ισραηλινής κοινότητας στην Κύπρο, τον Abraham Shahak Avni, ιδιοκτήτη του Pegasus Flight Centre.

Ο Tal Dilian της Intellexa στη βίλα του στην Κύπρο Credit: Γιάννης Κούρτογλου / REUTERS

Η Haarzet περιγράφει, αναλυτικά, τις δραστηριότητες του Ταλ Ντίλιαν και επισημαίνει:

Εν μέσω ισχυρισμών για παράνομη συλλογή δεδομένων, οι υπάλληλοι του Dilian συνελήφθησαν, έγιναν επιδρομές σε γραφεία και κατασχέθηκε ο εξοπλισμός. Καθώς εκδόθηκαν εντάλματα για τον ίδιο και τον Avni, σηματοδότησε την πρόθεσή του να μεταφέρει τη βάση των επιχειρήσεων του αλλού. «Καμία εταιρεία δεν μπορεί να ανεχθεί ένα ασταθές επιχειρηματικό και νομικό περιβάλλον, το οποίο δεν παρέχει καμία προστασία έναντι φημών που επηρεάζουν τις εταιρικές δραστηριότητες», είπε.

Αντιμέτωπος με τη σύλληψη από τις κυπριακές αρχές, ο Ντίλιαν ήταν πρόθυμος για ένα νέο εταιρικό σπίτι και είχε ήδη βάλει τα θεμέλια από το 2019 σε μικρή απόσταση με το αεροπλάνο στην Ελλάδα. Καθώς η αστυνομική έρευνα για τις δραστηριότητές του στην Κύπρο επιταχυνόταν, ο Ντίλιαν είχε ήδη αναδιοργανώσει την επιχείρησή του και έβαζε την Intellexa να εργαστεί για λογαριασμό των νέων οικοδεσποτών του. Η έρευνα στην Κύπρο ολοκληρώθηκε με την επιβολή προστίμου στην WiSpear.

Η πτήση του Τσέσνα στην Αθήνα

AOJ71H | 12 Απριλίου 2022 18:41 | Αθήνα | C750 | LCLK-LGAV

Το Cessna έφτασε στην Αθήνα την επόμενη μέρα και πυροδότησε ένα σκάνδαλο που θα καταλάμβανε ολόκληρη την πολιτική ελίτ της Ελλάδας, έναν από τους κορυφαίους επιχειρηματίες της και μια χούφτα άλλους αξιόλογους παράγοντες. Το φιτίλι ήταν ο Θανάσης Κουκάκης, ένας έμπειρος επιχειρηματικός ρεπόρτερ, ο οποίος έχει συνεργαστεί με διεθνή μέσα, συμπεριλαμβανομένων των Financial Times.

Ο Κουκάκης είχε από καιρό υποψιαστεί ότι το τηλέφωνό του είχε υποκλαπεί, αλλά ανακάλυψε ότι ήταν επίσης μολυσμένο με το λογισμικό Predator της Intellexa. Ενώ η κατασκοπεία δημοσιογράφων μπορεί να έχει προκαλέσει κατακραυγή σε άλλα μέρη της ΕΕ, η Ελλάδα είναι πλέον η χαμηλότερη ευρωπαϊκή χώρα στην κατάταξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης που δημοσιεύεται από τη διεθνή οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα. Ο Κουκάκης στράφηκε στο Inside Story, συνεργάτη σε αυτήν την έρευνα, και μια από τις λίγες ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες στην Αθήνα. Επαλήθευσαν τον λογαριασμό του ρεπόρτερ, συγκέντρωσαν τα στοιχεία και δημοσιοποίησαν την ιστορία, αλλά σε μεγάλο βαθμό αγνοήθηκε.

12 Απριλίου: Μετά την αναχώρηση των ΗΑΕ, με στάσεις στο Τελ Αβίβ και τη Λάρνακα, το αεροπλάνο προσγειώνεται στην Αθήνα μια μέρα μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου spyware Credit: flightradar24.com

Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση του Predator, κατηγορώντας ιδιωτικούς παράγοντες, ενώ οι υποστηρικτές της στα εγχώρια μέσα ενημέρωσης διέψευσαν τους ισχυρισμούς του Κουκάκη για βαθύτερο σκάνδαλο, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για άλλα θύματα. Τρεις ημέρες μετά την αποκάλυψη του Predator εμφανίστηκε μια δεύτερη αναφορά, αυτή τη φορά από την Reporters United – έναν άλλο πυλώνα της αναδυόμενης ερευνητικής σκηνής της Ελλάδας. Δημοσίευσε έγγραφα που έδειχναν ότι ο Κουκάκης είχε υποκλαπεί από την Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) ένα χρόνο πριν από τη μόλυνση του τηλεφώνου του με spyware.

Η κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις ανησυχίες για την «εθνική ασφάλεια» που την ώθησαν να υποκλέψουν τις κλήσεις ενός αξιοσέβαστου δημοσιογράφου. Και η σύνδεση της ΕΥΠ ήταν ακόμη πιο ανησυχητική καθώς η συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε αλλάξει τον νόμο μέσα σε λίγες μέρες από την ανάληψη της εξουσίας το 2019 για να θέσει την υπηρεσία πληροφοριών υπό τον άμεσο έλεγχο και την εποπτεία του πρωθυπουργικού γραφείου – ένα γραφείο που εποπτεύεται από τον Μητσοτάκη ο ίδιος ο ανιψιός Γρηγόρης Δημητριάδης. Αυτός είναι ο ίδιος Δημητριάδης για τον οποίο ανώτατες πηγές στην κυβερνοβιομηχανία του Ισραήλ ανέφεραν ότι είχε προηγουμένως συνομιλίες με την NSO, τον πωλητή του Pegasus.

Διαβάστε ολόκληρο το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Haaretz (εδώ)

Σχετικά Άρθρα