Κιβωτός: Παρέμβαση της Αλεξάνδρας Μαρτίνου για να μην αποσυρθούν οι δωρεές- 2,5 εκατ. είχε δώσει το “Σταύρος Νιάρχος”

 Κιβωτός: Παρέμβαση της Αλεξάνδρας Μαρτίνου για να μην αποσυρθούν οι δωρεές- 2,5 εκατ. είχε δώσει το “Σταύρος Νιάρχος”

Η διορισθείσα από την κυβέρνηση επικεφαλής του οργανισμού της “Κιβωτού του Κόσμου” Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ανέλαβε από την πρώτη στιγμή ένα βασικό έργο: να διασφαλίσει την συνέχιση της λειτουργίας των δομών, ώστε να μην προκύψει πρόβλημα για τα πάνω από 300 παιδιά που φιλοξενούνται εκεί.

Στόχος, να πείσει με την αξιοπιστία που διαθέτει ώστε αφενός να μην αποσυρθούν δωρεές από πολύ κόσμου, μεταξύ των οποίων και πολλοί επιχειρηματίες, αφετέρου να συνεχίσει η ροή δωρεών και, ως εκ τούτου, και η λειτουργία της “Κιβωτού”. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες (σχετικό ρεπορτάζ στο iefimerida.gr), πολλοί είναι εκείνοι που προβληματίζονται, ενώ παρατηρείται τάση απόσυρσης τέτοιων δωρεών.

Μεταξύ των ιδρυμάτων που έχουν συνεισφέρει οικονομικά στην “Κιβωτό” είναι και αυτό του “Σταύρος Νιάρχος”, το οποίο έχει δώσει στον π. Αντώνιο πάνω από 2 εκατ. ευρώ, το 2008 και το 2012. Οι υπεύθυνοι του ιδρύματος φαίνεται πως προβληματίζονται.

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στο iefimerida

Παρακολουθώντας τις πρόσφατες καταγγελίες σχετικά με τη λειτουργία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Κιβωτός του Κόσμου», όλοι μας, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), θέλουμε να εκφράσουμε τη θλίψη αλλά και την έντονη ανησυχία μας πρωτίστως για την ενδεχόμενη κακοποιητική συμπεριφορά, οποιασδήποτε μορφής, σε βάρος παιδιών, καθώς και για την αμαύρωση της έννοιας της φιλανθρωπίας από μεμονωμένα άτομα.

Η Αλεξάνδρα Μαρτίνου

Το ΙΣΝ, σε όλα τα χρόνια λειτουργίας του, αξιολογεί και εγκρίνει δωρεές με γνώμονα τον αντίκτυπο στην κοινωνία, αλλά και τη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής, εξετάζοντας ενδελεχώς τον τρόπο λειτουργίας κάθε αιτούντος οργανισμού, αλλά και τη δυνατότητά του να υποστηρίξει το έργο που υπόσχεται. Υπό αυτό το πρίσμα αξιολογήθηκαν και εγκρίθηκαν δύο δωρεές συνόλου 2,425 εκατομμυρίων ευρώ προς τη ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου». Η πρώτη δωρεά το 2008, ύψους 425.000 ευρώ, για την αγορά ενός επιπλέον ορόφου σε κτήριο που ανήκε στον Οργανισμό και η δεύτερη το 2012, ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, για την ανακαίνιση και τον εξοπλισμό ενός κτηρίου που θα λειτουργούσε ως χώρος φιλοξενίας αστέγων, κακοποιημένων γυναικών, παιδιών και βρεφών, καθώς και ως πολυχώρος παροχής κοινωνικών, ψυχολογικών και επαγγελματικών υπηρεσιών σε μόνες μητέρες και οικογένειες στην Ελλάδα με χαμηλό εισόδημα και μεταναστευτικό παρελθόν.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε πως κατά τη διαδικασία αξιολόγησης του συγκεκριμένου Οργανισμού ελέγξαμε όλα τα οικονομικά αλλά και εργασιακά στοιχεία και δεν προέκυψε κάτι μεμπτό ή ασυνήθιστο. Επίσης διασφαλίσαμε, όπως πράττουμε πάντα με όλους μας τους δωρεοδόχους, πως όλα τα χρηματικά ποσά δόθηκαν με πλήρη διαφάνεια καλύπτοντας ακριβείς και εγκεκριμένες δαπάνες για συγκεκριμένους λόγους με τα αντίστοιχα παραστατικά. Θεωρήσαμε τότε τη συνεισφορά μας απαραίτητη, όπως και πλήθος άλλοι Οργανισμοί και φορείς που στήριξαν την «Κιβωτό του Κόσμου», προκειμένου να βοηθήσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση: τη μέριμνα και την προστασία της μητέρας και του παιδιού.

Με εγκράτεια αλλά και μεγάλο προβληματισμό θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις γύρω από το θέμα, πιστεύοντας πως η Δικαιοσύνη θα τιμωρήσει κάθε, πιθανή, αξιόποινη πράξη. Ευχόμαστε πως οι δομές του Οργανισμού θα συνεχίσουν να παρέχουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στους ανθρώπους που τις έχουν πραγματικά ανάγκη.

Αλέξανδρος Καμπούρογλου

Αποσύρονται δωρεές και διαθήκες

Η συμβολαιογράφος Χριστίνα Μάνδρου, μίλησε σήμερα το πρωί στο Καλημέρα Ελλάδα και υποστήριξε ότι ευρισκόμενοι εν ζωή υποψήφιοι δωρητές της «Κιβωτού του Κόσμου», οι οποίοι είχαν περιλάβει στην διαθήκη τους ως κληρονόμο την «Κιβωτό του Κόσμου», σπεύδουν στο γραφείο της και αλλάζουν τους όρους της διαθήκης τους, ώστε να μην αφήσουν μετά θάνατον ακίνητα, μετρητά ή άλλα περιουσιακά στοιχεία τους στην ΜΚΟ.

Όπως είπε η συμβολαιογράφος, που μοιάζει καταπληκτικά με την αδελφή της, δικαστική συντάκτρια Ιωάννα Μάνδρου, «πολλοί απέσυραν την πρόθεση τους για δωρεά, αλλάζοντας τους όρους στις διαθήκες τους, μετά από την δημοσιοποίηση του θέματος με την “Κιβωτό του Κόσμου”».

Ακόμη, η συμβολαιογράφος είπε ότι είναι δυνατόν να γίνει και ακύρωση της δωρεάς πχ. ενός ακινήτου.

Εξήγησε πως μέσω δικαστηρίου μπορεί να γίνει η ανάκληση της δωρεάς ενός ακινήτου, με επίκληση του δωρητή επιχειρημάτων πχ. ότι δεν υπήρξε καλή χρήση της δωρεάς, δεν τηρήθηκαν οι όροι της και υπήρξαν συμπεριφορές με κοινωνική απαξία.
Εντωμεταξύ επισπευδονται οι έλεγχοι στην Κιβωτό του Κόσμου με την οικονομική αστυνομία να κάνει χθες ντου στα σπίτια του πατέρα Αντώνιου και της πρεσβυτέρας. Οι λογαριασμοί τους άνοιξαν, ενώ αναζητείται και το περιεχόμενο της θυρίδας την οποία άδειασε η πρεσβυτέρα την περασμένη εβδομάδα.

Σχετικά Άρθρα