Εκλογές του “κουραμπιέ”, του “μπακαλιάρου”, του “οβελία”, ή της “ξαπλώστρας”;

 Εκλογές του “κουραμπιέ”, του “μπακαλιάρου”, του “οβελία”, ή της “ξαπλώστρας”;

Αναμφίβολα συνιστά ποιοτική διαφοροποίηση το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, από τις δηλώσεις “βεβαιότητας” πως οι εκλογές θα διεξαχθούν με την λήξη της κυβερνητικής θητείας, δύο φορές -μία από την Καλλιθέα, και μία από το Λονδίνο, στο road show για επενδυτές- χρησιμοποίησε την έκφραση “μυρίζουν εκλογές”.

Εκ πρώτης ανάγνωσης, το γεγονός πως η θητεία της κυβέρνησης βρίσκεται περίπου στα μισά του τέταρτου χρόνου δεν θα έπρεπε να δημιουργεί αμφιβολίες. Η λήξη της θητείας είναι μία ευρεία έννοια που δεν θα καθιστούσε πρόωρες τις κάλπες, ακόμα κι αν αυτές στήνονταν το επόμενο διάστημα. Όμως, η επιμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη να επικαλείται την “οσμή” των εκλογών εγείρει ερωτηματικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως είπε, δεν αποκλείει έναν εκλογικό αιφνιδιασμό, ακόμα και μετά τις γιορτές (εισηγήσεις στο Μαξίμου για προκήρυξη εκλογών, ακόμα και μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, τον Δεκέμβριο, φαίνεται πως υπάρχουν), και τις αποκάλεσε “εκλογές του κουραμπιέ”. Αν και η άχνη του φημισμένου χριστουγεννιάτικου γλυκίσματος θα έχει μάλλον κατακαθίσει τον Ιανουάριο…

Άλλοι, πάλι, θεωρούν βέβαιο πως η κυβέρνηση θα προσφύγει στις κάλπες στα τέλη Μαρτίου, μετά την εθνική εορτή, και τις αποκαλούν “εκλογές του μπακαλιάρου”, εκ του εθίμου να τον τρώμε στις 25 Μαρτίου. Πολύ πιθανό είναι να πάμε σε “εκλογές του οβελία”, υπό την έννοια ότι οι δύο κάλπες μπορεί να στηθούν πριν και μετά το Πάσχα. Τέλος, κυκλοφορεί και η εκδοχή της εξάντλησης της θητείας και η προσφυγή σε καλοκαιρινές κάλπες, ήτοι “εκλογές της ξαπλώστρας”. Το τελευταίο σενάριο αποβλέπει και στην αποχή νεότερων ψηφοφόρων, λόγω θέρους, που δίνουν σημαντικό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η στήλη θεωρεί πιθανότερες τις εκδοχές του…μπακαλιάρου και του οβελία.

Σχετικά Άρθρα