Ξανά μάσκα στα σχολεία; – Πιέζονται οι παιδιατρικές κλινικές -“Κοκτέϊλ” γρίπης, κοροναϊού και ιώσεων

 Ξανά μάσκα στα σχολεία; – Πιέζονται οι παιδιατρικές κλινικές -“Κοκτέϊλ” γρίπης, κοροναϊού και ιώσεων

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο εφαρμογής προληπτικών μέτρων στα σχολεία προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού της γρίπης, του κορωνοιού αλλά και των άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων .

Τα παιδιατρικά νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικά, βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο», ερχόμενα αντιμέτωπα με πολυάριθμα περιστατικά, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στην επόμενη συνεδρίασή της, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, αναμένεται να θέσει στην ατζέντα συζήτησης το ζήτημα λήψης μέτρων στα σχολεία, όπως είναι η χρήση μάσκας.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα κρίνει την αναγκαιότητα λήψης μέτρων.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων με επιστολή της προς το υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους φορείς έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα αυξανόμενα κρούσματα στα παιδιά ζητώντας παρεμβάσεις ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

Την ανησυχία των παιδιάτρων δείχνουν να συμμερίζονται πλέον και τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης.

Στα παιδιατρικά ιατρεία, όπως αναφέρουν οι παιδίατροι, επικρατεί «πανικός», με τον παιδίατρο και πρόεδρο της Ομοσπονδίας Παιδιάτρων, Κωνσταντίνο Νταλούκα, να τονίζει ότι τα παιδιά είναι «δεξαμενές λοιμώξεων» και να ζητά την άμεση επαναφορά της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, αρχής γενομένης από τις σχολικές αίθουσες, τη χρήση συσκευών καθαρισμού του αέρα στις τάξεις και το άνοιγμα της αναμνηστικής δόσης εμβολιασμού έναντι του κορωνοιού για όλα τα παιδιά και τους εφήβους 5 έως 17 ετών.

«Με έκπληξη βλέπουμε τον τελευταίο μήνα μια δραματική αύξηση των ιογενών και μικροβιακών λοιμώξεων του αναπνευστικού. Έχουμε κυρίως λοιμώξεις από τον ιό της γρίπης και τον RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός) αλλά και αρκετές λοιμώξεις από άλλους ιούς που προκαλούν επιπεφυκίτιδες, γαστρεντερίτιδες, ωτίτιδες και αύξηση των μικροβιακών λοιμώξεων, κυρίως του πνευμονιόκοκκου. Η διαφορά είναι ότι οι μικροβιακές λοιμώξεις είναι σοβαρότερες και βαρύτερες, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι μια ιογενής λοίμωξη, όπως η γρίπη, δεν μπορεί να δημιουργήσει βαριά νόσηση», εξηγεί  ο κ. Νταλούκας.

Όπως σημειώνει ήδη στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία δεν έχουν που να νοσηλεύσουν τα παιδιά. «Τα νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικά, είναι γεμάτα. Το Παίδων Αγία Σοφία πληροφορούμαστε ότι βρίσκεται σε μεγάλη πίεση. Ανησυχούμε γιατί είμαστε στην αρχή του χειμώνα και παραδοσιακά οι λοιμώξεις αυτές μας επισκέπτονταν αργότερα. Υπάρχει πιθανότητα σύντομα να μην υπάρχουν κλίνες στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Στην Αμερική οι γιατροί, την προηγούμενη εβδομάδα, ζήτησαν να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω των πολλών κρουσμάτων γρίπης και RSV. Αυτό θα πρέπει να ανησυχήσει και την κοινότητα μας. Πρέπει να «φρενάρουμε» τα κρούσματα».

Παγώνη: «Πάμε για Χριστούγεννα με κοκτέιλ γρίπης, κορωνοϊού και ιώσεων»

Για «κοκτέιλ» γρίπης και κορωνοϊού τα Χριστούγεννα έκανε λόγο η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, που συνέστησε εμβολιασμό και χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους.

Πιο συγκεκριμένα, η κ. Παγώνη τόνισε μιλώντας στον Σκάι πως «κάθε σπίτι έχει πλέον κι έναν άρρωστο ή από γρίπη ή από covid ή από άλλες ιώσεις», ενώ για τα σχολεία τόνισε πως κάθε χρόνο υπάρχει έξαρση με τις ιώσεις, απλώς πλέον ασχολούμαστε περισσότερο λόγω του ότι συνυπάρχουν με τον κορωνοϊό.
«Τα παιδιά τη γλίτωσαν δύο χρόνια με τις μάσκες που φορούσαν στο σχολείο», συμπλήρωσε. Ακόμη είπε πως πηγαίνουμε για Χριστούγεννα με κοκτέιλ κορωνοϊού, γρίπης και ιώσεων. Μάλιστα, για τις ιώσεις είπε ότι αυτή την περίοδο τα παιδιά τις μεταφέρουν από το σχολείο στο σπίτι και στην υπόλοιπη οικογένεια.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ συνέστησε τους πολίτες να έχουν πάντοτε μαζί τους μάσκα όταν πρόκειται να επισκεφτούν χώρους με πολύ κόσμο, ενώ για τον εμβολιασμό είπε: «Οι άνω των 60 πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό και αυτή την εβδομάδα να τελειώνουν και με το εμβόλιο της γρίπης, γιατί Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα υπάρχει έξαρση».

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά Άρθρα