Από τον Τζαβάρα στην Όλγα, ένα μάθημα στον ΣΥΡΙΖΑ;

 Από τον Τζαβάρα στην Όλγα, ένα μάθημα στον ΣΥΡΙΖΑ;

Αφού διευκόλυνε την κυβέρνηση αποδεχόμενος την αντικατάστασή του από την (συγκεκριμένη) συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ο βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας, εξήγησε αφοπλιστικά τι ακριβώς συνέβη τις προηγούμενες ημέρες.

>«Θεώρησα πως θα πρέπει να διευκολύνω το κόμμα μου»

>«Ούτε αποχώρησα από την επιτροπή Διαφάνειας, ούτε παραιτήθηκα. Εξακολουθώ να είμαι τακτικό μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Και κανείς δεν μπορεί μέχρι να τελειώσει η κοινοβουλευτική περίοδος να με αντικαταστήσει χωρίς τη θέλησή μου. Επίσης, ούτε είμαι άρρωστος, ούτε πάσχω από κάποιο μεταδοτικό νόσημα. Εκτός από το νόσημα του να λέω τη γνώμη μου με παρρησία. Και αυτό το δικαίωμα μου το δίνει το αξίωμα που έχω»

>«Επειδή λοιπόν αυτές είναι οι απόψεις μου θεώρησα θα πρέπει να διευκολύνω το κόμμα μου και να μη συμμετάσχω στη συγκεκριμένη επιτροπή προκειμένου να μην είμαι εγώ η αιτία που θα διασαλευτεί -που θα υπάρξει δηλαδή μία ανατροπή στον συσχετισμό των κοινοβουλευτικών δυνάμεων που εκπροσωπούνται στη συγκεκριμένη επιτροπή, σύμφωνα με τη δύναμη που έχουν τα κόμματα στις τελευταίες εκλογές. Τόσο απλά είναι τα πράγματα και τόσο σαφή»

Πόσο πιο απλά -λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην αφέλεια και τον κυνισμό- θα μπορούσε να τα πει ο συμπαθής βουλευτής Ηλείας; Η επιστημονική (νομική) του άποψη ήταν διαφορετική κυβερνητική γραμμή (απόρρητο, βίαιη προσαγωγή, κ.ά), όμως δεν ήθελε να δημιουργήσει ρήγμα, δεν ήθελε να προκαλέσει ανατροπή στον συσχετισμό (10-9), δεν ήθελε να προκαλέσει πρόβλημα στο κόμμα του. Ως εκ τούτου, για να μην προδώσει την επιστημονική του άποψη, προτίμησε να αυτο-εξαιρεθεί. Λαμπρό παράδειγμα.

Από την άλλη, η Όλγα Κεφαλογιάννη ταυτίστηκε πλήρως με την άποψη της πλειοψηφίας και δεν ήγειρε θέμα περί του απορρήτου. Κατά τις πληροφορίες, ούτε μία στιγμή δεν προκάλεσε διασάλευση της προδιαγεγραμμένης διαδικασίας. Μάλλον, σε αντίθεση με όσα έλεγε και διακινούσε από τον Αύγουστο (Ανώγεια).

Συμπέρασμα: Για λόγους που καθείς μπορεί να κατανοήσει, ούτε ο Κώστας Τζαβάρας, ούτε η Όλγα Κεφαλογιάννη, είχαν την σκέψη να προκαλέσουν πρόβλημα στην πολιτική ισορροπία εντός και εκτός της Επιτροπής Θεσμών. Πρυτάνευσε η συνοχή της κυβέρνησης και το προεκλογικό κλίμα, και, φυσικά, η επανεκλογή τους και τα όποια σχέδια έχουν για το μέλλον- άλλος για την περιφέρεια Πελοπονήσσου, άλλη για την ηγεσία…

Η Ν.Δ αποδεικνύει πως είναι ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας, και η νομή της κείται υπεράνω προσωπικών απόψεων για την λειτουργία των θεσμών. Φίλη η αλήθεια, φίλοι και οι θεσμοί, φιλτέρα η εξουσία.

Θυμηθείτε, τώρα, μερικά ονόματα: Κοντονής, Λαφαζάνης, Κωνσταντοπούλου, κ.ά. Και όχι μόνο όσοι έφυγαν, αλλά και κάποιοι που συνεχίζουν να βρίσκονται εντός των τειχών. Πολιτικά, είναι πιο υγιές να σου ασκούν κριτική ακόμα και δριμύτερη και πιο αποδομητική απ΄ ότι οι πολιτικοί σου αντίπαλοι, θα πουν ορισμένοι. Όμως, στο εγχώριο πολιτικό σύστημα, η συνοχή και η πολιτική επιβίωση έχουν μεγαλύτερη αξία. Η Ν.Δ απέδειξε, ξανά, σήμερα, πώς είναι ένα συμπαγές κόμμα εξουσίας. Κυνικό,αλλά ακριβές…

Υ.Γ Αλίμονο σε εκείνους τους αφελείς που νόμιζαν πως επειδή δίνει συνεντεύξεις στο “Κόκκινο” ο Κώστας Τζαβάρας, θα οργάνωνε και επανάσταση με έφοδο στα χειμερινά ανάκτορα…

Σχετικά Άρθρα