Ανάλυση/ Τι συμβαίνει με την Κίνα;- Πώς εξηγείται το κύμα διαμαρτυριών

 Ανάλυση/ Τι συμβαίνει με την Κίνα;- Πώς εξηγείται το κύμα διαμαρτυριών

Chinese Premier Xi Jinping (Photo Credits: Xie Huanchi/ Xinhua/ AFP)

Οι εικόνες από τις διαμαρτυρίες των Κινέζων πολιτών εναντίον της πολιτικής των μηδενικών κρουσμάτων για την καταπολέμηση του COVID-19 κάνουν τις τελευταίες ώρες το γύρο του κόσμου.

Ανάλυση του Γιώργου Τζογόπουλου*

Το μήνυμα που στέλνουν οι απλοί πολίτες είναι πως έχουν πλέον κουραστεί από τα πολύ αυστηρά μέτρα εγκλεισμού τα οποία επιβάλλονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα τελευταία τρία περίπου χρόνια, από τότε, δηλαδή, που εντοπίστηκε ο ιός στην επαρχία Ουχάν. Η κινεζική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το εξής πρόβλημα: ενώ για περίπου δύο χρόνια η πολιτική των lockdowns για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού απέδιδε καρπούς, η εμμονή με την πολιτική αυτή αποτυπώνει τις τεράστιες δυσκολίες που υπάρχουν, ώστε να γίνει ασφαλής μετάβαση από την περίοδο της λήψης έκτακτων μέτρων σε αυτή της σχετικής κανονικότητας.  To μεγάλο πρόβλημα έχει κυρίως δημιουργηθεί από τότε που άρχισε να κυριαρχεί η μετάλλαξη Όμικρον.

Η αποτίμηση της επιτυχούς ή όχι διαχείρισης του COVID-19 από την εκάστοτε κυβέρνηση κρίνεται από το σκληρό δείκτη, που δυστυχώς είναι ο αριθμός των νεκρών. Εδώ, η κινεζική κυβέρνηση τα έχει πάει πολύ καλύτερα από τις αναπτυγμένες οικονομίες της Δύσης – μεταξύ άλλων λόγω του διαφορετικού συστήματος διακυβέρνησης στην Κίνα. Σε περίπτωση αναθεώρησης της πολιτικής των μηδενικών κρουσμάτων το μεγάλο ρίσκο για τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ είναι πως το κινεζικό σύστημα υγείας θα επιβαρυνθεί τόσο πολύ που η προηγούμενη επιτυχής διαχείριση του COVID-19 θα εξελιχθεί σε τραγωδία, την ίδια στιγμή που οι χώρες της Δύσης – παρά τον τεράστιο αριθμό νεκρών – συμβιώνουν πλέον με τον ιό. 

Η κινεζική κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει τον κορεσμό των πολιτών από την πολιτική των lockdowns. Ούτε είναι σώφρον ανά πάσα στιγμή να κλείνει τους κατοίκους στα σπίτια τους, ενώ πλέον έχει αποκτηθεί τεράστια εμπειρία στη διεθνή κοινότητα για τον περιορισμό της ασθένειας με άλλους τρόπους. Μία λύση είναι πιθανώς η χρησιμοποίηση εμβολίων νέας γενιάς. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Πεκίνο ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς συμφώνησε για τον εμβολιασμό των μη Κινέζων πολιτών που ζουν στην Κίνα με το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech. Τι, όμως, θα γίνει με τους Κινέζους πολίτες που δεν επωφελούνται από αυτό; Η Κίνα προσπαθεί να αναπτύξει το δικό της εμβόλιο νέας γενιάς. Το αν μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε κατάργηση της πολιτικής των μηδενικών κρουσμάτων, παραμένει άγνωστο. 

Αυτή τη στιγμή ένα πράγμα είναι απολύτως βέβαιο: πως η κινεζική κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα το οποίο πρέπει να λύσει. Ακόμα και αν δε γίνονταν διαδηλώσεις, η πολιτική των lockdown δεν θα ήταν βιώσιμη μεσομακροπρόθεσμα. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας έχει δείξει στο παρελθόν πως μάθαινε από τα λάθη του. Θα δούμε αν στην τρέχουσα φάση θα ακολουθήσει τη συνταγή της επιτυχίας από το 1949 και μετά ή θα εγκλωβιστεί σε μία τακτική που παλαιότερα απέδιδε αλλά πλέον εξελίσσεται σε δίκοπο μαχαίρι.

*Λέκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Νίκαιας (CIFE), Senior Fellow στο ΕΛΙΑΜΕΠ και το Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών Μπέγκιν-Σαντάτ (Ισραήλ). Το τελευταίο του βιβλίο The Miracle of China: The New Symbiosis with the World κυκλοφορεί από τον Springer.

Σχετικά Άρθρα