Συνεχείς οι προκλήσεις από Ερντογάν: Λόγω των επιθέσεων στη Συρία, κινδυνεύει να απομονωθεί και από τη Ρωσία

 Συνεχείς οι προκλήσεις από Ερντογάν: Λόγω των επιθέσεων στη Συρία, κινδυνεύει να απομονωθεί και από τη Ρωσία

Ο Τούρκος πρόεδρος δηλώνει σταθερά, ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις στη Συρία.
Η μία προκλητικότητα διαδέχεται την άλλη και ο Ταγίπ Ερντογάν μοιάζει έτοιμος να ”παίξει με τη φωτιά”, όπως γράφουν και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, προκειμένου να πουλήσει στον λαό του, την αναβίωση του νεο-οθωμανικού οράματος.

Αμφισβητώντας σχεδόν καθημερινά κυριαρχικά δικαιώματα χωρών και κανόνες Διεθνούς Δικαίου, ο Τούρκος πρόεδρος επιδίδεται σε συνεχόμενες επιδείξεις ισχύος πριν από τις εκλογές και ενώ η οικονομική κρίση σφίγγει τον κλοιό γύρω από το κυβερνών AKP.

Το ερώτημα είναι, τη δεοδομένη στιγμή, εάν ο Ερντογάν θα οξύνει το κλίμα και με τη Μόσχα για να τα βάλει με τους Κούρδους της Συρίας.

Αγνοώντας τις εκκλήσεις του Κρεμλίνου για αποφυγή ξένων παρεμβάσεων στην περιοχή, ο Ερντογάν εμμένει στα περί δημιουργία ζώνης ασφαλείας με σκοπό – όπως ισχυρίζεται – την εξάλειψη της τρομοκρατίας.

Η εμμονή του με τις επιθετικές ενέργειες ενάντια στην κουρδική κοινότητα φούντωσε τις θεωρίες για προβοκάτσια στην υπόθεση της φονικής έκρηξης στην Κωνσταντινούπολη, με τον Ερντογάν να στοχοποεί Κούρδους και ορισμένους να λένε ότι η γυναίκα που συνελήφθη συνδέεται με τον κύκλο του Τούρκου προέδρου.

Τη στιγμή που ο Ερντογάν προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη μέχρι τώρα καλή σχέση με τη Ρωσία για τα παζάρια στο θέμα των αεροπορικών συστημάτων και τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ, δέχεται καθημερινά αυστηρά μηνύματα από τη Δύση.

Στα μηνύματα, ο Τούρκος πρόεδρος καλείται να μην προβαίνει σε αποσταθεροποιητικές ενέργειες, ενώ το θέμα της μη τήρησης των κανόνων του κράτους δικαίου τίθεται ολοένα και συχνότερα ως βασικό θέμα σε ευρωπαϊκές εκθέσεις.

Πάντως, το σίγουρο είναι ότι η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με προβληματισμό τις εμπρηστικές κινήσεις του Ερντογάν σε διάφορα πεδία, τη στιγμή που η Άγκυρα κινδυνεύει με απομόνωση λόγω της εμμονής με τους Κούρδους.

Προκλητικός ο Ερντογάν: Θέλουμε το συντομότερο «ζώνη ασφαλείας» κατά μήκος των συνόρων από Δύση ως Ανατολή

Η ζώνη ασφαλείας, για την οποία έκανε λόγο ο Ερντογάν, θα περιλαμβάνει ντε φάκτο την εμβληματική πόλη Κομπάνι, την οποία οι κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ανακατέλαβαν το 2015, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Με τη ζώνη ασφαλείας που δημιουργούμε πέρα από τα σύνορά μας, θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα εκατομμυρίων αθώων γυναικόπαιδων», υποστήριξε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

«Αν το επιτρέψει ο Θεός, θα ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατόν αυτή τη ζώνη σε όλο το μήκος των συνόρων μας από τη Δύση ως την Ανατολή», επέμεινε.

Η περιφέρεια του Κομπάνι είναι η τελευταία που διαφεύγει του ελέγχου του τουρκικού στρατού ο οποίος έχει αναπτυχθεί από το 2019 στο συριακό έδαφος κατά μήκος των συνόρων.

Ο τούρκος πρόεδρος, ο οποίος σκοπεύει να εξαπολύσει, «όταν έρθει η ώρα», μια χερσαία επίθεση, είπε πως οι συριακές πόλεις «Ταλ Ριφάτ, Μανμπίτζ, Αΐν αλ-Άραμπ (σ.σ.: Κομπάνι στα κουρδικά)» θα περιληφθούν σ’ αυτή την ζώνη ασφαλείας πλάτους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των νοτίων συνόρων της Τουρκίας.
Εντούτοις αυτή η χερσαία επίθεση δεν πρόκειται να αρχίσει άμεσα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Ο Αμπντουλκαντίρ Σελβί, αρθρογράφος της εφημερίδας Χουριέτ ο οποίος θεωρείται πως βρίσκεται πολύ κοντά στον αρχηγό του κράτους, δήλωσε επίσης αυτή την εβδομάδα πως ο τουρκικός στρατός πρέπει προηγουμένως να ολοκληρώσει την επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος» που διεξάγει από τον Απρίλιο εναντίον κουρδικών θέσεων στο βόρειο Ιράκ.

«Έπειτα απ’ αυτό, θα πρέπει να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη χερσαία επιχείρηση εναντίον της Συρίας. Αυτή τη φορά έχει προβλεφθεί μια πολύ πιο εκτεταμένη επιχείρηση», διαβεβαίωσε.

Στο μεταξύ, η Τουρκία ανακοίνωσε πως περισσότεροι από 300 κούρδοι μαχητές έχουν «εξουδετερωθεί» μέχρι στιγμής κατά την επίθεση που εξαπέλυσε την Κυριακή στη βόρεια Συρία και το βόρειο Ιράκ.

«Η επιχείρηση Γαμψό Ξίφος συνεχίζεται με τιμωρητικές αεροπορικές επιδρομές και χερσαία οχήματα υποστήριξης. Μέχρι στιγμής έχουν εξουδετερωθεί 326 τρομοκράτες», δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η Άγκυρα χρησιμοποιεί τον όρο «εξουδετέρωση» για μαχητές που σκοτώνονται ή αιχμαλωτίζονται.

Η επιχείρηση έχει στόχο την πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) καθώς και την ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση των Κούρδων της Τουρκίας Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Ο Ακάρ διέψευσε εξάλλου πληροφορίες ότι πραγματοποιήθηκαν τουρκικά πλήγματα κοντά σε βάση των ΗΠΑ στη Συρία.

«Δεν υπάρχει θέμα να βλάψουμε δυνάμεις του συνασπισμού ή αμάχους», υποστήριξε ο υπουργός.

Σχετικά Άρθρα