Μετρό Θεσσαλονίκης: Νέες ουρές για ξενάγηση στον σταθμό Παπάφη – Ενθουσιασμός στην συμπρωτεύουσα

 Μετρό Θεσσαλονίκης: Νέες ουρές για ξενάγηση στον σταθμό Παπάφη – Ενθουσιασμός στην συμπρωτεύουσα

Το Μετρό Θεσσαλονίκης, μαγνητίζει τα βλέμματα και το ενδιαφέρον των κατοίκων της πόλης. Για δεύτερη μέρα σπεύδουν μαζικά για μια ξενάγηση, λίγο πριν το έργο παραδοθεί και επίσημα.

Στην ουρά μπήκαν και σήμερα εκατοντάδες Θεσσαλονικείς για να δουν και να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις, τόσο στον σταθμό του Μετρό στην Παπάφη όσο και στο Αμαξοστάσιο και το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας του Μετρό στην Πυλαία, που άνοιξαν για το κοινό στο πλαίσιο του Open House.

Χθες, από τις 10:00 έως τις 15:00 περίπου 1.200 πολίτες ξεναγήθηκαν στον σταθμό του Μετρό στην Παπάφη, όπου είχαν την ευκαιρία να επιβιβαστούν στο συρμό και να τραβήξουν φωτογραφίες του χώρου, ενώ σήμερα, από την έναρξη των ξεναγήσεων μέχρι τις 11:00 το πρωί είχαν εγγραφεί περίπου 200 άτομα για για την ξενάγηση, η οποία διαρκεί 15-20 λεπτά.

Επίσης 800 άτομα ξεναγήθηκαν χθες στο αμαξοστάσιο του Μετρό στη Πυλαία στο διάστημα από τις 10:00 έως τις 15:00 ενώ σήμερα αναμένεται να είναι περισσότεροι αυτοί που θα ξεναγηθούν καθώς έχει σχηματιστεί μεγάλη ουρά πολιτών που περιμένουν για να εγγραφούν.

Ο σταθμός του Μετρό στην Παπάφη σχεδιάστηκε από την αρχιτέκτονα Μαρία Μαγγιώρου. Όπως όλοι οι σταθμοί έχει κεντρική αποβάθρα με θύρες που την απομονώνουν από το χώρο των γραμμών και ανοίγουν μόνο κατά την άφιξη του συρμού. Οι συρμοί είναι τελευταίας τεχνολογίας, υπεραυτόματοι, χωρίς οδηγό και χρησιμοποιούν σύγχρονο ασύρματο σύστημα σηματοδότησης για την επικοινωνία με το Κέντρο Ελέγχου.

Το αμαξοστάσιο του Μετρό στην Πυλαία βρίσκεται σε έκταση 50 στρεμμάτων και αποτελείται από δύο κύρια συγκροτήματα κτιρίων που σχεδιάστηκαν από την αρχιτέκτονα Πολυξένη Αντωνίου. Στα συγκροτήματα αυτά στεγάζονται οι εγκαταστάσεις στάθμευσης και συντήρησης των συρμών και το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας του συστήματος.

To Open House είναι ένας διεθνής αρχιτεκτονικός θεσμός που ξεκίνησε το 1992 στο Λονδίνο ως ένα διήμερο δωρεάν αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων που πραγματοποιούνται μία φορά το χρόνο.

Στη Θεσσαλονίκη διοργανώνεται από το 2012 από την ΑΜΚΕ Open House Greece ως μία δράση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που βασίζεται στον εθελοντισμό, τις χορηγίες και τις δωρεές. Στο πρόγραμμα των ξεναγήσεων που πραγματοποιούνται από χτες μετέχουν 66 κτίρια.