Η διαδρομή του χρήματος – 15 στελέχη της Κιβωτού στο στόχαστρο – “Μυστικές” καταθέσεις για κακοποιήσεις παιδιών – Η γραμμή του Αντώνιου και της πρεσβυτέρας

 Η διαδρομή του χρήματος – 15 στελέχη της Κιβωτού στο στόχαστρο – “Μυστικές” καταθέσεις για κακοποιήσεις παιδιών – Η γραμμή του Αντώνιου και της πρεσβυτέρας

Σε δύο κατευθύνσεις συνεχίζονται οι έρευνες για την «Κιβωτό του Κόσμου». Αυτές για την κακοποίηση και την ασέλγεια σε παιδιά και αυτές για τα οικονομικά της ΜΚΟ . Ερευνα στη δομή στην Καλαμάτα πραγματοποίησε η αστυνομία σε συνέχεια των εφόδων που έγιναν τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα στα γραφεία της οργάνωσης σε Κολωνό και Χίο. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν 15 πρόσωπα που θα ελεγχθούν εξονυχιστικά για να διαπιστωθεί εάν υπήρξε προς αυτά ροή χρήματος από τα ταμεία της οργάνωσης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κάποια από τα πρόσωπα που ελέγχονται από την Οικονομική Αστυνομία εξετάζονται και από τους Εισαγγελείς Ανηλίκων για ποινικά αδικήματα που σχετίζονται με κακοποιήσεις. Καλά πληροφορημένες πηγές προσθέτουν ότι ένα από αυτά τα πρόσωπα, σε βάρος του οποίου υπάρχουν καταγγελίες για ξυλοδαρμούς, ανήκε σε προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο της Κιβωτού του Κόσμου.

  • Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στην Καλαμάτα συνελήφθη για παράνομη οπλοκατοχή 32χρονη υπάλληλος της «Κιβωτού» καθώς κλειδωμένο σε συρτάρι βρέθηκε ένα περίστροφο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το όπλο υπέδειξε στους αστυνομικούς η ίδια η υπάλληλος λέγοντάς τους ότι βρισκόταν καιρό κλειδωμένο στο συρτάρι, καθώς και ότι για την ύπαρξή του είχε ενημερώσει τη διοίκηση της οργάνωσης.

Στην Καλαμάτα, στο μεταξύ, βρέθηκαν σε κάδο απορριμμάτων αποδείξεις και τιμολόγια της «Κιβωτού» για τον μήνα Νοέμβριο, ενώ αποδείξεις είχαν εντοπιστεί ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα και σε κάδο απορριμμάτων στη Χίο.

Οι έρευνες στις περιφερειακές δομές της ΜΚΟ πραγματοποιούνται από τις τοπικές υπηρεσίες ασφάλειας ύστερα από παραγγελία της Οικονομικής Αστυνομίας. Στόχος να συγκεντρωθούν τιμολόγια και παραστατικά που θα βοηθήσουν να πέσει φως στην οικονομική δραστηριότητα της «Κιβωτού» σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας.

  • Η έρευνα εστιάζεται στα γραφεία της οργάνωσης στον Κολωνό, απ’ όπου γινόταν η διαχείριση των 5 έως 6 εκατομμυρίων ευρώ που κατέληγαν ετησίως στα ταμεία της ΜΚΟ από ιδιωτικές δωρεές.

Τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας σε συνεργασία με τον λογιστή της οργάνωσης παρέλαβαν την Τρίτη όλα τα λογιστικά βιβλία και τα έγγραφα που υπήρχαν και αναμένεται να φωτίσουν τη διαδρομή των περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ που υπολογίζεται ότι στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας κατέληξαν στα ταμεία της «Κιβωτού».

  • Αστυνομικές πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει αλληλογραφία της Οικονομικής Αστυνομίας με τις ιδιωτικές τράπεζες, προκειμένου να αποσαφηνιστεί σε ποια τραπεζικά ιδρύματα η ΜΚΟ ως νομική οντότητα και τα μέλη του πρώην –πλέον– διοικητικού συμβουλίου διατηρούσαν λογαριασμούς.

Ακολούθως θα ελεγχθούν οι ροές χρημάτων από και προς αυτούς τους λογαριασμούς, για να προκύψουν συμπεράσματα σχετικά με τη διαχείριση των εκατομμυρίων ευρώ που η ΜΚΟ εμφανίζεται να εισπράττει σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, έρευνα θα γίνει και σε ό,τι αφορά τα φορολογικά στοιχεία και ειδικότερα τα ακίνητα που έχει στην ιδιοκτησία της η «Κιβωτός» αλλά και τα μέλη του προηγούμενου Δ.Σ. Και αυτό διότι υπάρχουν πληροφορίες και καταγγελίες ότι πολλά ακίνητα που δωρίστηκαν στην οργάνωση για την υποστήριξη του έργου της μεταγράφηκαν στο όνομα των μέχρι πρότινος υπευθύνων της.

Παράλληλα, πραγματοποιείται έρευνα και από την Αρχή για το Ξέπλυμα «Μαύρου» Χρήματος στα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία των 15 στελεχών της οργάνωσης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα χρήματα που υπάρχουν στους λογαριασμούς τους δικαιολογούνται από τις αμοιβές που λάμβαναν, ή αν υπάρχουν στοιχεία για οικειοποίηση χρημάτων από τις δωρεές.

  • Ανάμεσα στα πρόσωπα αυτά είναι ο πατέρας Αντώνιος, η μητέρα του και η πρεσβυτέρα που εμφανίζονταν ως μέτοχοι της ΜΚΟ, επτά μέλη του πρώην Δ.Σ. και πέντε διευθυντικά στελέχη.

Την ίδια ώρα, όλες αυτές τις ημέρες οι δύο Εισαγγελείς Ανηλίκων λαμβάνουν –υπό άκρα μυστικότητα καταθέσεις από πρόσωπα-«κλειδιά». Μέχρι στιγμής υπάρχει μία κατάθεση θύματος σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ από τις υπόλοιπες καταθέσεις προκύπτει ότι ακόμα τρία παιδιά μπορεί να έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Όλα τα προηγούμενα 24ωρα γίνεται αθόρυβα μία προσπάθεια να πειστούν αυτά τα παιδιά να μιλήσουν. Ένα φέρεται να έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης όταν ήταν στην πρώτη Γυμνασίου.

Οι Εισαγγελείς είναι πολύ προσεκτικοί και επιδιώκουν να πάρουν τουλάχιστον ακόμα μία κατάθεση θύματος για να εκδώσουν ένταλμα σύλληψης σε βάρος του υψηλόβαθμου στελέχους της Κιβωτού που έχει καταγγελθεί από έναν 19χρονο για σεξουαλική κακοποίηση.

Η υπερασπιστική γραμμή

Ο π. Αντώνιος και η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή περνούν στην αντεπίθεση, μέσω των τριών δικηγόρων που ανέλαβαν την εκπροσώπηση τους.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή και ο Ιρακινός πρώην γενικός διευθυντής της “Κιβωτού του Κόσμου” συνάντησαν 50 δικηγόρους για να καταλήξουν στους τρεις. Ελάχιστοι ήταν αυτοί που μίλησαν με τον πατέρα Αντώνιο, ο οποίος – σύμφωνα πάντα με το Star- φέρεται να επιμένει ότι “δεν έχει γίνει καμία ασέλγεια, σε κανένα παιδί. Θα απαντήσω σε όλα. Θα πέσετε από τα σύννεφα με ό,τι βγει στο “φως”. Ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του”.

Τα πρωτοπαλίκαρα του πατέρα Αντωνίου κατηγορούν την κυβέρνηση και την Αρχιεπισκοπή για το γεγονός ότι η “Κιβωτός του Κόσμου” έχει μπει στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης και θεωρούν ότι “θα αποκαθηλωθεί, θα σταυρωθεί και θα αναστηθεί”, όπως λένε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της, η πρεσβυτέρα φέρεται να υποστηρίζει:

  • “Δεν έχουν στοιχεία για όλα αυτά που λένε. Μας βομβαρδίζουν από παντού. Δε γνωρίζαμε τίποτα για το κλουβί που λένε και τις τιμωρίες. Δεν ψάχνουμε στοιχεία για να αθωωθούμε, γιατί δεν έχουμε κάνει τίποτα. Δώσαμε τα σπλάχνα μας για τα παιδιά”.

Ο πατέρας Αντώνιος έχει σκοπό να μιλήσει, μόνο στην περίπτωση που κληθεί να καταθέσει στο δικαστήριο. Όπως μετέδωσε το Star, τη νομική ομάδα δεν φοβίζουν κατηγορίες για ασέλγεια και για κακοποιήσεις και θεωρούν ότι δεν θα σταθούν στο δικαστήριο. Ωστόσο, αγωνιούν για τον οικονομικό έλεγχο, καθώς αν εντοπιστούν πάνω από 120.000 ευρώ σε υπεξαίρεση ή φοροδιαφυγή, είναι κακούργημα.

Σχετικά Άρθρα