Bloomberg: Απαγόρευση πώλησης πετρελαίου απο τη Ρωσία σε όσους υιοθετήσουν το πλαφόν – Εκ νέου σύσκεψη της ΕΕ τη Δευτέρα

 Bloomberg: Απαγόρευση πώλησης πετρελαίου απο τη Ρωσία σε όσους υιοθετήσουν το πλαφόν – Εκ νέου σύσκεψη της ΕΕ τη Δευτέρα

Την στιγμή που ακόμα μία συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας αποβαίνει άκαρπη, το Κρεμλίνο συντάσσει προεδρικό διάταγμα που θα απαγορεύει την πώληση πετρελαίου σε όποιον συμμετάσχει στην εφαρμογή του πλαφόν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέκοψαν εκ νέου τις συνομιλίες τους για τον περιορισμό των τιμών του ρωσικού πετρελαίου, καθώς η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής αντιτάχθηκαν στην πρόταση της Κομισιόν, καθώς τη θεωρούν πολύ γενναιόδωρη προς τη Μόσχα.

Αντιδρώντας στην επιδίωξη της ΕΕ για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, το Κρεμλίνο ετοιμάζει διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο οι ρωσικές εταιρείες και όλοι οι έμποροι που αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία απαγορεύεται να το πωλούν σε οποιονδήποτε συμμετέχει στο πλαφόν, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Απρόβλεπτος ο αντίκτυπος πλαφόν ή διατάγματος για το ρωσικό πετρέλαιο

Δεν είναι σαφές ποιος θα ήταν ο αντίκτυπος για το εμπόριο είτε από ένα ανώτατο όριο τιμών είτε από ένα διάταγμα του Κρεμλίνου ως απάντηση. Κι αυτό γιατί οι επίσημοι υποστηρικτές του μέτρου απέχουν ήδη από την αγορά ρωσικού πετρελαίου. Η πολιτική την οποία επιδιώκει να υιοθετήσει η ΕΕ απευθύνεται στην πραγματικότητα σε άλλους σημαντικούς καταναλωτές, όπως η Ινδία, οι οποίοι δεν θα έχουν πρόσβαση σε δυτικές ασφαλιστικές και άλλες ναυτιλιακές υπηρεσίες εάν πληρώσουν περισσότερο από την ανώτατη τιμή για το ρωσικό αργό.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, και αρκετοί ακόμη αξιωματούχοι έχουν πει σε πολλές περιπτώσεις ότι η Μόσχα δεν θα προμηθεύσει ενέργεια σε όσους θα υιοθετήσουν το ανώτατο όριο τιμών. Αντίθετα, η χώρα θα ανακατευθύνει την προσφορά πετρελαίου της σε «εταίρους προσανατολισμένους στην αγορά» ή θα μειώσει την παραγωγή, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η Ινδία, η Τουρκία και άλλοι μεγάλοι αγοραστές δεν έχουν υποστηρίξει το ανώτατο όριο. Σε αυτό το στάδιο φαίνεται, μάλιστα, ότι δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, καθώς η τελευταία πρόταση θέτει το ανώτατο όριο μέχρι στιγμής πάνω από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς.

Σχετικά Άρθρα