Κομπάνι: H νέα επικοινωνιακή αποτυχία του Ερντογάν

 Κομπάνι: H νέα επικοινωνιακή αποτυχία  του Ερντογάν

Στόχος του είναι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας βάθους τριάντα χιλιομέτρων στα συριακά σύνορα της χώρας, στα νότια δηλαδή της Τουρκίας.

Δεν βρίσκει κάποιος έγκυρη δυτική εφημερίδα και σοβαρό ιστότοπο ενημέρωσης που να μην εκφράζει τη συμπάθεια και τη συμπαράστασή του για το Κομπάνι. Φιλελεύθεροι, συντηρητικοί, αριστεροί εκφράζουν την αλληλεγγύη τους για τη συριακή πόλη, που ο Τούρκος πρόεδρος προετοιμάζεται να εξαπολύσει ένοπλη επίθεση.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Ερντογάν τόνισε: «Συνεχίζουμε την αεροπορική επιχείρηση και θα πλήξουμε σκληρά τους τρομοκράτες στο έδαφος, τη στιγμή που θα μας είναι πιο πρόσφορη».

«Η Τουρκία είναι», σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, «περισσότερο αποφασισμένη από κάθε άλλη φορά».

Άμεσος στόχος του είναι η δημιουργίας μιας ζώνης ασφαλείας βάθους τριάντα χιλιομέτρων στα συριακά σύνορα της χώρας, στο νότο δηλαδή της Τουρκίας.

Απώτερος στόχος του Ερντογάν είναι η πάση θυσία διατήρηση του προεδρικού θώκου. Ο νομικά προβλεπόμενος δρόμος περνάει μέσα από τη συσπείρωση της εθνικιστικής βάσης του κόμματός του και τη δυναμική διεκδίκηση μιας σημαντικής εθνικιστικής μερίδας της αντιπολίτευσης, η οποία τον ξεπερνά με άνεση σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Το Αϊν αλ Αράμπ είναι η αραβική ονομασία της συριακής πόλης και μεταφράζεται σε Αραβική Ένωση. Οι δε Κούρδοι που κατοικούν εκεί την αποκαλούν Κομπανί.

Στο πλαίσιο του συριακού εμφυλίου πολέμου , η πόλη έχει περάσει από το 2012 υπό τον έλεγχο του Κουρδικού Κινήματος , για το οποίο αυτή η περιοχή αποτελεί μεγάλο σύμβολο τόσο στρατηγικά όσο και πολιτιστικά.

Τον Ιούλιο του 2014 , το Ισλαμικό Κράτος προσπάθησε να πάρει τον έλεγχο της πόλης και μετά πάλι, τον Σεπτέμβριο του 2014. Η πόλη έχει το παρατσούκλι το «Στάλινγκραντ της Μέσης Ανατολής», κυρίως λόγω των αλλεπάλληλων μαχών και της γενναιότητας των κατοίκων.

Πολλές μάχες διεξάγονται στην πόλη μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και του YPG. Τον Ιανουάριο του 2015, η πόλη καταλήφθηκε εξ ολοκλήρου από το YPG, αλλά το τελευταίο δεν ήταν άλλο από ένα σωρό ερείπια και ερειπωμένα κτίρια, που μαρτυρούσαν τη βία των συγκρούσεων που είχαν λάβει χώρα εδώ και αρκετούς μήνες. Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι περίπου το 75% της πόλης καταστράφηκε. Τα 25 και26 Ιουνίου 2015, το Ισλαμικό Κράτος εξαπολύει επίθεση αυτοκτονίας στο Κομπάνι , σκοτώνοντας περισσότερους από 200 αμάχους.

Μια μέρα μετά, οι κουρδικές δυνάμεις κατάφεραν να απωθήσουν τους τζιχαντιστές από την πόλη.

Το Κομπάνι προετοιμάζεται για την τουρκική εισβολή, θα αντέξει και αυτή τη φορά, οι δυτικοί εκφράζουμε την συμπαράστασή μας, παρά τα όσα διακινούνται για την ακρωτηριασμένη μνήμη μας

Σχετικά Άρθρα