Θρίλερ …ασυμφωνίας στις Βρυξέλλες για το πλαφόν- Νέα παράταση μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου

 Θρίλερ …ασυμφωνίας στις Βρυξέλλες για το πλαφόν- Νέα παράταση μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου

Όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες, το πρακτορείο Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να σταματήσει τις προσπάθειες να εγκρίνει ένα πακέτο έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, καθώς διπλωμάτες προσπαθούν να επιλύσουν μια βαθιά διχόνοια σχετικά με την πίεση για περιορισμό του κόστους του φυσικού αερίου (πλαφόν).

Οι υπουργοί Ενέργειας που πραγματοποίησαν έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες συμφώνησαν στο περιεχόμενο πολλών έκτακτων μέτρων, αλλά θα καθυστερήσουν την επίσημη έγκριση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, με μια ομάδα χωρών -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- να πιέζει να σκληρύνει το σχέδιο ανώτατου ορίου τιμής του εκτελεστικού εξοπλισμού της ΕΕ.

«Δεν μπορούμε να πάρουμε απόφαση για τίποτα όσο δεν μπορούμε να αποφασίσουμε για όλα», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Βελγίου, Tinne Van der Straeten, πριν από τη συνάντηση της Πέμπτης.

Οι αντιπροσωπείες των κρατών-μελών προσπαθούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα πακέτο που περιλαμβάνει την ενίσχυση ενός μηχανισμού για κοινές αγορές φυσικού αερίου, τον περιορισμό της ενδοημερήσιας αστάθειας των τιμών και τη δυνατότητα ταχύτερης αδειοδότησης για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτά, όμως, είναι μάλλον τα ευκολότερα θέματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των χωρών κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ Βέλγιο, Βουλγαρία, Ισπανία και Ελλάδα μιλήσαν πρώτοι και εξέφρασαν τη θέση που είχαν συμφωνήσει νωρίτερα, να μην δώσουν το πράσινο φως στη διευκόλυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ και του μηχανισμού.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν άλλη μια έκτακτη συνεδρίαση, πιθανότατα στις 13 Δεκεμβρίου.

Το διακύβευμα είναι μεγάλο: Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα έστελνε ένα μήνυμα ότι η ενιαία απάντηση της ΕΕ στην ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο καταρρέει — ένα πολιτικό δώρο για τη Μόσχα που η Ευρώπη θέλει να αποφύγει, όπως επισημαίνει το Bloomberg.

Η Επιτροπή είχε καταθέσει πρόταση για περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου αυτή την εβδομάδα μετά από επανειλημμένες εκκλήσεις από μια μεγάλη ομάδα κρατών μελών — ακόμη και εν μέσω ανησυχιών από άλλες πλευρές ότι η κίνηση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την προσφορά. Το προτεινόμενο επίπεδο (πλαφόν) έκτακτης ανάγκης των 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα είναι πολύ πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα, προκαλώντας μεγάλα εμπόδια για μία συμφωνία.

Η πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στο φυσικό αέριο στα 275 ευρώ, έχει προκαλέσει “παγωμάρα” στην Αθήνα, όπως και σε πολλές ακόμη ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς όχι μόνο δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της ακρίβειας αλλά καθώς σήμερα η τιμή της μεγαβατώρας κυμαίνεται αρκετά χαμηλότερα, ενδέχεται να οδηγήσει σε νέο ενεργειακό ράλι.

“Είναι αυτονόητο ότι καθόλου δεν μας ικανοποιεί η πρόταση για τα 275 ευρώ. Δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι αυτό είναι αποτελεσματικό μέτρο αντιμετώπισης της ακρίβειας”, δήλωσε με σαφή ενόχληση απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα στο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Σχετικά Άρθρα