Ρωσία: Οργή από τις μητέρες και τις συζύγους των στρατευμένων στον πόλεμο της Ουκρανίας – Ο Πούτιν ετοιμάζει συνάντηση μαζί τους

 Ρωσία: Οργή  από τις μητέρες και τις συζύγους των στρατευμένων στον πόλεμο της Ουκρανίας – Ο Πούτιν ετοιμάζει συνάντηση μαζί τους

Απελπισμένες  να σώσουν τους γιους και τους συζύγους τους από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι οι γυναίκες στην Ρωσία  και στέλνουν το δικό τους μήνυμα δυσαρέσκειας στο Κρεμλίνο.

Οι προσπάθειες τους έγιναν ισχυρότερες όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε 300.000 εφέδρους  σε επιστράτευση.

Οι περιφερειακοί κυβερνήτες συναντήθηκαν με εκπροσώπους των στρατευμένων και υποσχέθηκαν να βοηθήσουν, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια προσωπική  συνάντηση μαζί τους αυτή την εβδομάδα.

Καθώς ο πόλεμος είναι στον ένατο μήνα του, οι προσπάθειες του Πούτιν να προστατεύσει τους κατοίκους του από τις συνέπειες  είναι αδύνατες και το Κρεμλίνο αγωνίζεται να αμβλύνει τις εντυπώσεις όσο μπορεί.

Οι αρχές υπόσχονται χρήματα και  πλεονεκτήματα για τις οικογένεις  και δεσμεύονται να διασφαλίσουν ότι είναι σωστά εξοπλισμένα και φροντισμένα.

Διαμαρτυρίες για την αποστολή  μελών των οικογενειών  έχουν λάβει χώρα σε τουλάχιστον 15 περιοχές, με τη μεγαλύτερη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, σύμφωνα με το  Verstka, ένα αμερόληπτο μέσο ενημέρωσης.

Ο Πούτιν  υποσχέθηκε να «μιλήσει ο ίδιος με τους ανθρώπους για να λάβω κάποιες αποφάσεις» .

Οι κυβερνήτες ορισμένων περιοχών κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία έχουν υποσχεθεί να βοηθήσουν, αν και εκπρόσωποι των οικογενειών ανέφεραν ότι οι αντιδράσεις έχουν περιοριστεί μέχρι στιγμής. Άλλοι αξιωματικοί απέρριψαν κατηγορηματικά τις εκκλήσεις, λέγοντας ότι οι στρατιώτες στον πόλεμο  είναι «ζωντανοί και καλά».

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν θέλουν να σταματήσουν τον πόλεμο, θέλουν να βελτιώσουν τις συνθήκες των στρατιωτών», ανέφερε η Ekaterina Schulmann, πολιτικός επιστήμονας και συνεργάτης της Ακαδημίας Robert Bosch στο Βερολίνο. «Αλλά για αυτόν τον λόγο είναι πιο δύσκολο για τις αρχές να τις αγνοήσουν ή να χαρακτηρίσουν αυτές τις διαμαρτυρίες ως εξτρεμισμό ή ξένη επιρροή».

Οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν θετική την κοινή γνώμη για τον πόλεμο  παρότι η  ανησυχία ενισχύθηκε με την επιστράτευση και έστειλε 1.000.000 Ρώσους στα αεροδρόμια και στις πύλες εξόδου της χώρας.

Οι μητέρες των στρατιωτών ήταν μια πολιτική δύναμη στη Ρωσία για πολλά χρόνια, καθώς οι ακτιβιστές προσπαθούσαν να σώσουν τους γιους των κληρωτών από τη σκληρή δοκιμασία του πολέμου.

Η κίνηση ενισχύθηκε στη δεκαετία του ’90, αναζητώντας να μεταφέρουν ξανά στρατιώτες που είχαν αποσταλεί για μάχη στην περιοχή της Τσετσενίας. Αυτή τη φορά, ένα κίνημα που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί  τα νοικοκυριά  έχει υποστηρικτές σε 89 πόλεις.

Η κρατική τηλεόραση δεν έχει λάβει πολύ υπόψη τις διαμαρτυρίες των οικογενειών, οι οποίες έχουν αναφερθεί ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 Βίντεο με  συζύγους που κατευθύνονται κοντά στη ζώνη μάχης για να σώσουν τα μέλη της οικογένειάς τους έχουν κυκλοφορήσει ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν και κανένα δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Σε ένα βίντεο που δημοσίευσε η Verstka στις 9 Νοεμβρίου, η σύζυγος ενός από α τους στρατιώτες ανέφερε ότι ο διοικητής  του αποκάλυψε ότι μόνο 30 από τους 200 άνδρες γύρισνα πίσω από το  Λουχάνσκ της Ουκρανίας.

Σε ένα άλλο βίντεο που δημοσιεύτηκε μια μέρα αργότερα από μια δέσμη 20 κοριτσιών στα ρωσικά σύνορα με την Ουκρανία, ορκίστηκαν να πάνε στη πρώτη γραμμή  για να συναντήσουν  τους συζύγους και τους γιους και τους αδελφούς τους.

«Αν δεν βγουν έξω και δεν μας βοηθήσουν, θα πάμε, συμπεριλαμβανομένης μιας έγκυου», ανέφερε ένας από αυτούς, ενώ  τα μέλη της οικογένειάς τους ήταν χωρίς αλεξίσφαιρα ή κράνη και έσερναν τραυματισμένους συντρόφους μαζί τους.

Την ίδια ώρα  οι κληρωτοί προειδοποιούν τα μέλη της οικογένειάς τους να σταματήσουν να διαμαρτύρονται για να μην έχουν επιπτώσεις.

Σχετικά Άρθρα