Ουκρανία: Ζωή χωρίς νερό και ρεύμα

 Ουκρανία: Ζωή χωρίς νερό και ρεύμα

Περίπου το 70% του Κιέβου ξύπνησε χωρίς ρεύμα το πρωί της Πέμπτης, καθώς συνεχίστηκαν οι εργασίες για την αποκατάσταση της παροχής νερού της πόλης.Οι ρωσικές επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις έχουν προκαλέσει διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη την Ουκρανία.

Ο δήμαρχος του Κιέβου Vitali Klitschko είπε στο BBC Ukrainian ότι δεν αποκλείει το «χειρότερο σενάριο» όπου η πόλη θα είναι χωρίς ηλεκτρισμό, θέρμανση και νερό.Το γραφείο του προέδρου Volodymyr Zelensky ανέφερε αργότερα ότι “ηλεκτρισμός παρέχεται σε όλες τις περιοχές” της Ουκρανίας.

Τα αντικείμενα της υποδομής ζωτικής σημασίας αποκαταστάθηκαν  πρώτα, δήλωσε ο Κίρυλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής του προεδρικού γραφείου.

«Από τώρα προχωρά σταδιακά η σύνδεση με το δίκτυο των οικιακών καταναλωτών», πρόσθεσε.

Σε όλη την Ουκρανία, ο χειμώνας μπαίνει, με χιόνι και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Σήμερα το πρωί, μια πυκνή υγρή ομίχλη κρεμόταν πάνω από το Κίεβο. Θα μπορούσατε να διακρίνετε τα σχήματα των κοντινών κτιρίων, αλλά μετά βίας. Τα μόνα φώτα έμοιαζαν να είναι οι προβολείς των αυτοκινήτων.Πολλοί άνθρωποι βλέπουν πλέον τον χώρο εργασίας τους ως καταφύγιο από το κρύο, γιατί τουλάχιστον η θέρμανση είναι πάντα αναμμένη – σε αντίθεση με το σπίτι.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι εγκαθιστούν γεννήτριες ως μέσο για να έχουν εφεδρική ισχύ.Και το τρεχούμενο νερό επίσης δεν αποτελεί πλέον εγγύηση – ακόμη και πριν από τη χθεσινή τελευταία πυραυλική επίθεση.

Ο Ζελένσκι έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γράφοντας: «Το φως πάντα υπερισχύει του σκότους».Είπε ότι οι Ρώσοι κατακτητές δεν θα το καταλάβουν ποτέ αυτό, γιατί ζουν για πολύ καιρό σε ένα αδιαπέραστο σκοτάδι».

Στην πόλη Lviv, η ηλεκτροδότηση, το νερό και η θερμότητα έχουν αποκατασταθεί  σύμφωνα με τον δήμαρχο της Andriy Sadovyi.Ωστόσο, είπε ότι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος σε μέρη της πόλης.

Η Ρωσία στοχεύει με πυραύλους στο ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας εδώ και εβδομάδες, με τις κυλιόμενες διακοπές ρεύματος να γίνονται μέρος της καθημερινής ζωής για εκατομμύρια Ουκρανούς.Στην πρωτεύουσα, σημειώθηκε τεράστια αναστάτωση στην κινητή τηλεφωνία και σε πολλές  περιπτώσεις δεν μπορούσαν να γίνουν φωνητικές κλήσεις.

Οι κάτοικοι των πολυκατοικιών δεν μπορούν να μαγειρέψουν φαγητό χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα – και η παραγγελία μέσω Διαδικτύου είναι επίσης μια πρόκληση, δεδομένης της ασταθούς πρόσβασης στο Ιντερνέτ.Παρόλο που η ύδρευση της πόλης αποκαθίσταται, χιλιάδες κάτοικοι  είναι ακόμη χωρίς πόσιμο νερό. Και τα σούπερ μάρκετ δυσκολεύονται να δεχτούν συναλλαγές με κάρτες.

Αυτά είναι τα προβλήματα μετά από 70 επιδρομές πυραύλων σε ολόκληρη την Ουκρανία την Τετάρτη, σύμφωνα με τον  Ζελένσκι. Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι και έκλεισαν τρεις πυρηνικοί σταθμοί.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι θα λειτουργήσουν ξανά μέχρι την Πέμπτη το απόγευμα – κάτι που θα βοηθήσει στη διευκόλυνση των προβλημάτων εφοδιασμού.

Σε περισσότερο από το ήμισυ της γειτονικής Μολδαβίας διακόπηκε επίσης το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά αποκαταστάθηκε σε μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας Κισινάου μέσα σε λίγες ώρες.

Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας φέρεται να κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή – και κατήγγειλε τις «δραματικές συνέπειες» για τη Μολδαβία του «βάρβαρου βομβαρδισμού της Ουκρανίας» από τη Ρωσία.

Σε ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι «εκατομμύρια άνθρωποι  είχαν μείνει στο κρύο χωρίς θέρμανση, νερό ή ενέργεια λόγω της «φόρμουλας του τρόμου» της Μόσχας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική καταστροφή, καθώς τα νοσοκομεία μένουν χωρίς ενέργεια.

Μετά τους βομβαρδισμούς της Τετάρτης, ένα νοσοκομείο στην κεντρική Ουκρανία χρειάστηκε να στραφεί σε γεννήτριες καθώς οι γιατροί πραγματοποίησαν δύο μεταμοσχεύσεις νεφρού.

Σε ανακοίνωσή της, η Ρωσία απάντησε ότι χρησιμοποίησε όπλα «υψηλής ακρίβειας» σε μαζικό χτύπημα για να στοχεύσει ενεργειακούς χώρους που συνδέονται με τον στρατό της Ουκρανίας, καθώς και άλλες στρατιωτικές υποδομές και πρόσθεσε  ότι πέτυχε τον στόχο της: διακοπή της μεταφοράς Ουκρανών εφέδρων, ξένων όπλων και πυρομαχικών στις ζώνες συγκρούσεων.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε επίσης ότι «ούτε ένα χτύπημα» δεν πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο – υποδηλώνοντας ότι όλες οι ζημιές σε κατοικημένες περιοχές ήταν αποτέλεσμα ουκρανικών και ξένων αντιαεροπορικών πυραύλων.

Πηγή: bbc

Σχετικά Άρθρα