Μπόρις Τζόνσον: Η Γερμανία προτιμούσε μια γρήγορη ήττα της Ουκρανίας, αντί για μακρά σύγκρουση

 Μπόρις Τζόνσον: Η Γερμανία προτιμούσε μια γρήγορη ήττα της Ουκρανίας, αντί για μακρά σύγκρουση

Ο εκπρόσωπος του καγκελαρίου Σολτς από την πλευρά του, σχολίασε πως ο Μπόρις Τζόνσον έχει ”τη δική του σχέση με την αλήθεια” απορρίπτοντας τον ισχυρισμό του.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ρίτσαρντ Κουέστ του CNN, ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, υποστήριξε ότι η Γαλλία «μέχρι την τελευταία στιγμή αρνείτο» το ενδεχόμενο ενός πολέμου στην Ουκρανία και ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση αρχικά προτιμούσε μια γρήγορη ουκρανική στρατιωτική ήττα έναντι μιας μακράς σύγκρουσης.

Η Γερμανία θεωρούσε ότι «εάν αυτό συμβεί, θα είναι καταστροφή, γι’ αυτό θα ήταν καλύτερο, εάν τελείωνε το συντομότερο δυνατόν και η Ουκρανία παραδιδόταν», είπε ο Τζόνσον, εξηγώντας πως η αρχική γερμανική στάση προέκυπτε από «σημαντικούς οικονομικούς λόγους».

«Δεν μπορούσαμε να υποστηρίξουμε κάτι τέτοιο, θεωρούσα ότι ήταν ένας καταστροφικός τρόπος σκέψης. Αλλά μπορώ να καταλάβω γιατί σκέφτηκαν και ένιωσαν έτσι», συνέχισε ο Τζόνσον.

Ωστόσο μετά την εισβολή της Ρωσίας, υπογράμμισε ο Τζόνσον, όλες οι χώρες συσπειρώθηκαν γύρω από την Ουκρανία, παρέχοντας της συνεχή υποστήριξη.

«Όλοι τους, Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί, όλοι, συμπεριλαμβανομένου του Τζο Μπάιντεν είδαν ότι απλά δεν υπάρχουν επιλογές. Επειδή δεν μπόρεσαν να διαπραγματευτούν με αυτόν τον τύπο» δήλωσε ο Τζόνσον αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς σχολίασε πως ο Μπόρις Τζόνσον έχει «τη δική του σχέση με την αλήθεια» και απέρριψε τον ισχυρισμό του πρώην πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Γνωρίζουμε ότι ο πολύ διασκεδαστικός πρώην πρωθυπουργός έχει πάντα τη δική του σχέση με την αλήθεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Σολτς, Στέφεν Χέμπεστραϊτ, σε τακτική συνέντευξη Τύπου της κυβέρνησης στο Βερολίνο. «Δεν ισχύει κάτι διαφορετικό σε αυτή την περίπτωση», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς στη συνέχεια εάν θα περιέγραφε τον Τζόνσον ως ψεύτη, ο Χέμπεστραϊτ επανήλθε λέγοντας:

«Νομίζω ότι μπορώ να το πω από πρώτο χέρι, επειδή συμμετείχα σε συνομιλίες με τον τότε Βρετανό πρωθυπουργό στο Μόναχο λίγες μόνο ημέρες πριν από την έναρξη του πολέμου. Δηλαδή ότι έχει πάντα μια πολύ προσωπική προσέγγιση απέναντι στην αλήθεια».

Σχετικά Άρθρα