Η Ρωσία βύθισε στο σκοτάδι την Ουκρανία – Συγκλονιστικές δορυφορικές εικόνες

 Η Ρωσία βύθισε στο σκοτάδι την Ουκρανία – Συγκλονιστικές δορυφορικές εικόνες

Πλήθος φωτογραφιών και βίντεο έκαναν τον γύρο του διαδικτύου από το μαζικό μπλακ άουτ που υπέστη η Ουκρανία, μετά τα νέα ρωσικά πυραυλικά χτυπήματα σε εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας.

Καμία ωστόσο δεν αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής περισσότερο από τις δορυφορικές λήψεις που κατέγραψε δορυφόρος της NASA, δείχνοντας την Ουκρανία να έχει βυθιστεί κυριολεκτικά στο σκοτάδι στο μεγαλύτερο μέρος της την Τετάρτη (23/11).

Οι διακοπές ρεύματος την Τετάρτη αποσύνδεσαν αυτόματα τρεις ουκρανικούς πυρηνικούς σταθμούς από το εθνικό δίκτυο, ενώ προκάλεσαν ακόμη και μπλακ άουτ στη γειτονική Μολδαβία, της οποίας το ενεργειακό δίκτυο συνδέεται με την Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, από τις νέες σφοδρές επιθέσει έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 10 άτομα και δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα της Ουκρανίας Andriy Kostin, οκτώ «ενεργειακές εγκαταστάσεις» επλήγησαν από ρωσικά χτυπήματα.

Το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι και οι τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις είχαν επανασυνδεθεί μέχρι την Πέμπτη το πρωί.

Οι επιθέσεις, ωστόσο, έχουν αναγκάσει εκατομμύρια ανθρώπους να μείνουν χωρίς φως, νερό και θέρμανση για ώρες ή μέρες, την ώρα που οι εξωτερικές θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από το μηδέν. Πλήθος κόσμου βγαίνει στους χιονισμένους δρόμους για να συλλέξει νερό σε μπουκάλια από βρύσες.

Η δορυφορική βραδινή εικόνα της Ευρώπης δείχνει ότι η διαφορά της Ουκρανίας με τις υπόλοιπες χώρες δεν θα μπορούσε να είναι εντονότερη. Οι κάποτε πολυσύχναστες ευρωπαϊκές πόλεις μετατράπηκαν σε ένα μαύρο σημείο στον χάρτη.

Χρησιμοποιώντας μάλιστα ένα δορυφορικό εργαλείο της NASA, είναι δυνατό να συγκριθεί πώς έμοιαζε η Ουκρανία από το διάστημα τη νύχτα πριν από την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου και πώς φαίνεται σήμερα – 10 μήνες μετά – έπειτα από τον τελευταίο γύρο πυραυλικών επιθέσεων.

https://twitter.com/MaksymPolyakov/status/1595714567664828417

Χωρίς ρεύμα το 70% του Κιέβου

Το 70% των σπιτιών στο Κίεβο δεν έχει πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα σήμερα Πέμπτη (24/11). Επίσης, δεν υπάρχει θέρμανση και παροχή νερού, ή οποία αν και λειτουργεί, παρουσιάζει προβλήματα σε ορισμένες περιοχές της πρωτεύουσας.

Αυτό ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση της πόλης, υπογραμμίζοντας ότι τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης εργάζονται σκληρά για την αποκατάσταση των βλαβών.

Το ουκρανικό ενεργειακό σύστημα βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και εκατομμύρια έχουν υποστεί έκτακτες διακοπές ρεύματος για εβδομάδες λόγω των συστηματικών ρωσικών βομβαρδισμών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει για «απειλητικές για τη ζωή» συνέπειες και εκτίμησε ότι εκατομμύρια θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ως συνέπεια των επιθέσεων.

Ο στρατός της Ουκρανίας κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι εκτόξευσαν περίπου 70 πυραύλους κρουζ σε στόχους σε ολόκληρη τη χώρα την Τετάρτη (23/11) και ότι ανέπτυξαν επιθετικά drones.

Η στόχευση των ουκρανικών εγκαταστάσεων ηλεκτρικής ενέργειας από τη Μόσχα είναι η τελευταία στρατηγική κίνηση του Πούτιν, ελπίζοντας να αναγκάσουν τη χώρα σε συνθηκολόγηση μετά από σχεδόν 10 μήνες πολέμου, την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις απέτυχαν στους περισσότερους από τους δηλωμένους εδαφικούς τους στόχους.

Από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, ο ΠΟΥ έχει καταγράψει 703 επιθέσεις σε υποδομές υγειονομικής περίθαλψης της Ουκρανίας. Οι δυνάμεις της Ρωσίας έχουν κατηγορηθεί ότι διέπραξαν πλήθος εγκλημάτων πολέμου.

Σχετικά Άρθρα