Φυσικό αέριο: Ο ήπιος χειμώνας θα σώσει την Ευρώπη

 Φυσικό αέριο: Ο ήπιος χειμώνας θα σώσει την Ευρώπη

Ο ήπιος καιρός σε όλη την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες είναι ικανό στοιχείο για να αποφύγει η ήπειρος την έλλειψη φυσικού αερίου για τον χειμώνα τόσο φέτος όσο και τον επόμενο, σύμφωνα με την Trafigura Group, έναν από τους μεγαλύτερους διακινητές εμπορευμάτων στον κόσμο, σύμφωνα με το Report του Bloomberg.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι πιθανό να εξαντληθούν κατά περίπου τα δύο τρίτα αυτό το χειμώνα, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν ήπιες καιρικές συνθήκες και οι ρωσικές ροές συνεχίζονται μέσω της Ουκρανίας, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Trafigura, Jeremy Weir.

Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη θα είναι σε θέση να επιβιώσει την επερχόμενη χειμερινή περίοδο και θα μπορούσε να έχει αρκετό απόθεμα φυσικού αερίου για να αποφευχθεί μια κρίση και το επόμενο έτος, πρόσθεσε.

“Εάν ισχύει αυτό, μπορεί να μην έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα τον επόμενο χειμώνα, κάτι που ήταν στην πραγματικότητα η πραγματική ανησυχία”, δήλωσε ο Weir στη σύνοδο κορυφής των Financial Times Commodities Asia στη Σιγκαπούρη την Τετάρτη.

Ο εξαιρετικά ήπιος καιρός σε ολόκληρη τη Βορειοδυτική Ευρώπη από τον Οκτώβριο οδήγησε σε απότομη πτώση των τιμών του φυσικού αερίου από επίπεδα ρεκόρ το καλοκαίρι.

Η Ευρώπη έχει επίσης δώσει μάχη για την αναπλήρωση αποθεμάτων και την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενός καυσίμου που μεταφέρεται μέσω πλοίων και όχι μέσω αγωγών.

Ωστόσο, η Gazprom PJSC απείλησε να μειώσει τις ροές φυσικού αερίου που αποστέλλονται μέσω Ουκρανίας την επόμενη εβδομάδα και εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τους όγκους που φθάνουν στη Μολδαβία.

Σχετικά Άρθρα