Έκκληση υγειονομικών να σταματήσουν οι εισαγγελικές εντολές για φιλοξενία παιδιών σε νοσοκομεία

 Έκκληση υγειονομικών να σταματήσουν οι εισαγγελικές εντολές για φιλοξενία παιδιών σε νοσοκομεία

Η έκκληση που απευθύνουν οι υγειονομικοί να σταματήσουν τα παιδιά με εισαγγελική εντολή να φιλοξενούνται στα παιδιατρικά νοσοκομεία και τις παιδιατρικές κλινικές νοσοκομείων, βασίζεται στο ότι αναστατώνεται η λειτουργία των κλινικών και υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για τα φιλοξενούμενα με εισαγγελική εντολή παιδιά λόγω αδυναμίας φύλαξης.

Αυτό που ζητούν οι υγειονομικοί είναι άμεσα τα παιδιά να πάνε σε προνοιακές μονάδες, όπου υπάρχει οργάνωση και πρόγραμμα φιλοξενίας τους.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος, κοινοποιεί δύο έγγραφα των εργαζόμενων παιδιατρικής κλινικής νοσοκομείου της Δυτικής Ελλάδας, (επισυνάπτονται) που περιγράφουν και επισημαίνουν το πρόβλημα, ενώ ο ίδιος βεβαιώνει ότι ανάλογες  «έγγραφες αναφορές υπάρχουν χιλιάδες από τους εργαζόμενους των παιδιατρικών νοσοκομείων και των παιδιατρικών κλινικών πολλών νοσοκομείων», ενώ επαινεί τους συναδέλφους του που αντεπεξέρχονται με τη νοσηλεία ασθενών παιδιών και ταυτόχρονα είναι επιφορτισμένοι με τη φιλοξενία παιδιών με εισαγγελική εντολή.

Έκκληση προς το υπουργείο Δικαιοσύνης και τους εισαγγελείς

Αναγνωρίζουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ότι η προσπάθεια των αρμόδιων αρχών είναι να βοηθήσουν τα παιδιά απομακρύνοντάς τα από το νοσηρό οικογενειακό περιβάλλον, τονίζουν, ωστόσο, ότι δε βοηθούν τελικά «με εισαγγελικές εντολές προς νοσοκομεία. Έρχονται τα παιδιά για εξετάσεις και φιλοξενούνται επί μήνες», εξηγούν και ζητούν να σταματήσει η έκδοση νέων εντολών για νοσοκομεία.

«Πάρτε τα παιδιά από τα Νοσοκομεία – Μην εκδίδεται νέες εντολές!»

«Συνεννοηθείτε με το υπουργείο Εργασίας και απευθύνετε τις εισαγγελικές εντολές  για φιλοξενία προς προνοιακές μονάδες. Εάν χρειάζονται εξετάσεις για να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας τους θα τις φροντίσουν οι προνοιακές μονάδες», τονίζει απευθυνόμενος στους αρμόδιους έκδοσης των εντολών.

Το πρόβλημα της φιλοξενίας δεν απασχολεί μόνο τα παιδιατρικά νοσοκομεία!

«Σήμερα, στο Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ, φιλοξενούνται 11 παιδιά, με Εισαγγελική Εντολή, τα οποία παραμένουν στο νοσοκομείο άνω του διμήνου».

Φαίνεται ότι το πρόβλημα με τα κακοποιημένα παιδιά δεν αφορά μόνο στα παιδιατρικά νοσοκομεία, καθώς η παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ, δυναμικότητας 33 κλινών, φιλοξενεί, με εισαγγελική εντολή, 11 παιδιά, ηλικίας από  λίγων μηνών έως 16 ετών.

«Το 1/3 των κλινών της παιδιατρικής κλινικής ενός Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου καλύπτεται με προνοιακά περιστατικά», υπογραμμίζει ο κ. Γιαννάκος και προσθέτει: «Εισάγονται παιδιά με σοβαρές παθήσεις και  αναγκάζονται να νοσηλευθούν σε ράντζα».

Δύο νοσηλεύτριες για όλα τα παιδιά!

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, στη βάρδια υπηρετούν 2 νοσηλεύτριες που δεν επαρκούν για τη νοσηλεία των νοσηλευόμενων άρρωστων παιδιών και τη φύλαξη των παιδιών με εισαγγελική εντολή. «Τρέμουν στην ιδέα μην συμβεί κάτι στα παιδιά προς φύλαξη, αφού η κλινική είναι ανοικτή. Μπορεί να εξέλθουν λαθραία από το νοσοκομείο, μπορεί να τα κλέψουν».

Τα νοσοκομεία δεν μπορούν και δεν είναι η δουλειά τους να φιλοξενούν επί μακρόν κακοποιημένα παιδάκια

«Ποιος φέρει την ευθύνη; Παραμένουν στο ΑΤΤΙΚΟΝ άνω του διμήνου. Πού είναι οι προνοιακές μονάδες; Ποιος θα τρέξει τις διαδικασίες αναδοχής ή υιοθεσίας;  Ποια η τύχη των παιδιών με εισαγγελική εντολή χωρίς σχολείο, χωρίς προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, χωρίς τους κατάλληλους επαγγελματίες υγείας;», είναι μερικά από τα αυτονόητα ερωτήματα που προκύπτουν από τις ακατάλληλες για τα παιδιά συνθήκες φιλοξενίας σε χώρο νοσοκομείου, για να μην αναφέρουμε εκτός από το θέμα υγιούς ψυχοπνευματικής τους ανάπτυξης και την ανάγκη προστατευμένου περιβάλλοντος και τους κινδύνους για την υγεία τους από τη μακροχρόνια παραμονή τους σε χώρο νοσοκομείου.

Ενίσχυση τώρα με προσωπικό των δημόσιων προνοιακών μονάδων!

Αυτό ζητούν οι υγειονομικοί ενώ ο πρόεδρός τους αφήνει αιχμές για τον ανεξέλγκτο τρόπο λειτουργίας των ΜΚΟ:

«Είδαμε τις Μ.Κ.Ο., τον ιδιωτικό τομέα πρόνοιας χωρίς έλεγχο. Τι πράγματα και ‘θαύματα’ μπορεί να κρύβουν πίσω από τη βιτρίνα…».

Σχετικά Άρθρα