“Στρατόπεδα”…εισηγήσεων στη ΝΔ για πρόωρες κάλπες – Κριτική, προβληματισμός, σενάρια – Τα βασικά επιχειρήματα των δύο τάσεων

 “Στρατόπεδα”…εισηγήσεων στη ΝΔ για πρόωρες κάλπες – Κριτική, προβληματισμός, σενάρια – Τα βασικά επιχειρήματα των δύο τάσεων

Στα δύο έχει χωριστεί το γαλάζιο στρατόπεδο σχετικά με το χρόνο των επόμενων εθνικών εκλογών. Από τη μια μεριά είναι οι υποστηρικτές της άποψης πως ο πρωθυπουργός θα πρέπει να προκηρύξει άμεσα τις εθνικές εκλογές και από την άλλη μεριά είναι οι υποστηρικτές της άποψης πως θα πρέπει να εξαντληθεί στο ακέραιο η θητεία της κυβέρνησης. 

Κύριο θέμα συζήτησης στα πηγαδάκια των βουλευτών της κυβερνώσας πλειοψηφίας είναι το πότε θα γίνουν οι εκλογές και το πώς η ΝΔ θα μπορέσει να σχηματίσει ξανά αυτοδύναμη κυβέρνηση. Και κατά κοινή τους ομολογία η επόμενη εκλογική αναμέτρηση δεν θα είναι καθόλου εύκολη όποτε κι αν στηθούν οι κάλπες. 

Όταν το θέμα «εκλογές» πέφτει στο τραπέζι των συζητήσεων αρκετά στελέχη υποστηρίζουν πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έπρεπε να έχει κάνει εκλογές…χθες» υπο την έννοια πως ήδη θα έπρεπε να έχει ανανεώσει την θητεία της η κυβέρνηση πριν μπει στο τελευταίο έτος της διακυβέρνησης.

“Ξαφνική προκήρυξη εκλογών 17 Δεκεμβρίου” – Γιατί επανέρχεται δυναμικά το σενάριο της πρόωρης κάλπης – Το βασικό επιχείρημα των νέων εισηγήσεων

  • Υποστηρίζουν δε πως ο πρωθυπουργός κατά το πρόσφατο παρελθόν είχε πολλές και σπουδαίες ευκαιρίες για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και να βγει πρώτο κόμμα η ΝΔ και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους εκτιμούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να προκηρύξει πρόωρες εκλογές είτε αμέσως μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, όπου η δημοτικότητα του και η αξιοπιστία της κυβέρνησης ήταν σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, είτε με το τέλος της εποπτείας της ελληνικής οικονομίας, είτε αμέσως μόλις ξέσπασε η ενεργειακή κρίση.

  • Το βασικότερο επιχείρημα των υποστηρικτών των πρόωρων εκλογών είναι ότι πλέον οι εκλογές δεν θα θεωρηθούν πρόωρες καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται λίγους μόνο μήνες πριν την λήξη της θητείας τους. Κοινός τόπος των συζητήσεων τους είναι πως θα πρέπει να προκηρυχτούν εκλογές το συντομότερο δυνατό διότι η ακρίβεια που πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά θα ενταθεί και θα επεκταθεί τους επόμενους μήνες προκαλώντας περαιτέρω κυβερνητική φθορά. 

Από την άλλη μεριά, στο άλλο εσωκομματικό στρατόπεδο, επικρατεί η άποψη πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα πρέπει να θυσιάσει ούτε μια ημέρα από την κυβερνητική του θητεία».

Αρκετοί γαλάζιοι βουλευτές εκφράζουν την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση μπορεί «να κερδίσει το παιχνίδι» υπο την έννοια ότι μπορεί με στοχευμένες κινήσεις να ανακόψει το κύμα ακρίβειας που αποτελεί το βασικότερο παράγοντα ανασφάλειας των πολιτών.

  • Εκτιμούν μάλιστα πως ο πόλεμος στην Ουκρανία οδεύει προς το τέλος του και στην περίπτωση αυτή θα υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στους εθνικούς πόρους.
  • Επίσης, υποστηρίζουν πως η εξάντληση του συνταγματικού χρόνου, θα βοηθήσει  ώστε να έχει «ξεχαστεί» το ζήτημα των υποκλοπών από τη στιγμή που δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία.

Το βασικό τους επιχείρημα είναι ότι η εξάντληση της τετραετίας θα ενισχύσει το θεσμικό προφίλ του πρωθυπουργού και θα ενισχύσει την αξιοπιστία της κυβέρνησης στα μάτια των ψηφοφόρων υπο το πρίσμα πως θα δείξει συνέπεια στο σύνθημα «το είπαμε και το κάναμε».

Σχετικά Άρθρα