Οι πλειστηριασμοί στο πρώτο πλάνο της πολιτικής σύγκρουσης: Η επίθεση Σκυλακάκη για την άγρια έξωση στην Ιωάννα Κολοβού και η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

 Οι πλειστηριασμοί στο πρώτο πλάνο της πολιτικής σύγκρουσης: Η επίθεση Σκυλακάκη για την άγρια έξωση στην Ιωάννα Κολοβού και η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Η αγριότητα με την οποία επιχειρήθηκε η έξωση της Ιωάννας Κολοβού (φωτό eurokinissi) βάζει φωτιά στην πολιτική αντιπαράθεση για τους πλειστηριασμούς

Η άγρια επιχείρηση έξωσης της Ιωάννας Κολοβού μετά από πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας της για μερικές χιλιάδες ευρώ έδωσε την αφορμή για πολιτική σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην Κουμουνδούρου βλέπουν πως το θέμα των πλειστηριασμών έχει μεγάλη κοινωνική αντιστοίχηση, καθώς, όπως λένε, το επόμενο διάστημα είναι πιθανό να προχωρήσουν πάνω από 40.000 τέτοιες περιπτώσεις, αρκετές από τις οποίες αφορούν πρώτη κατοικία.

Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση εξαιτίας όσων έχουν προηγηθεί με την αποκάλυψη του σκανδάλου του πρώην βουλευτή της Ανδρέα Πάτση, το οποίο δημοσκοπικά προκαλεί σοβαρό πλήγμα στη Ν.Δ. Όλα αυτά δεν αναμένεται να εκτονωθούν σύντομα καθώς επίκειται η τοποθέτηση της Ολομέλειας του ΣτΕ επί του θέματος, ενώ τα funds και οι servicers που έχουν “αγοράσει” δεκάδες χιλιάδες δάνεια αδημονούν να προχωρήσουν στις σχετικές ενέργειες. Η πρόβλεψη, άλλωστε, της ΤτΕ είναι πως λόγω της ύφεσης, της ενεργειακής κρίσης, και του πληθωρισμού που συρρικνώνουν τα εισοδήματα, το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν σημαντικά τα “κόκκινα” δάνεια, επιδεινώνοντας το ήδη οξύ κοινωνικό πρόβλημα.

Ο συνδυασμός της ακρίβειας με τους πλειστηριασμούς γίνεται, εκ των πραγμάτων, “καύσιμη ύλη” που απειλεί να βάλει φωτιά στην προεκλογική αντιπαράθεση και θα αποτελέσει ένα από τα διακυβεύματα των επόμενων εκλογών.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο θέμα τοποθετήθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως τα funds δεν θέλουν να προβούν σε πλειστηριασμούς -κάτι που δεν ακούστηκε καλά-, ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες πως ενώ ορισμένα από αυτά επιδιώκουν ρυθμίσεις ακόμα και στο 90% των δανείων που έχουν “αγοράσει”, άλλα -ίσως τα περισσότερα- δίνουν εξαιρετικά περιορισμένες δυνατότητες ρυθμίσεων στους δανειολήπτες. Και έλαβε σχετικά απάντηση από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης υποστήριξε σήμερα πως η πρώτη κατοικία της Ιωάννας Κολοβού βγήκε σε πλειστηριασμό επί ΣΥΡΙΖΑ -αν και δεν είχε γίνει τότε καμία προσπάθεια έξωσης-, για να εισπράξει απάντηση με συγκεκριμένα στοιχεία από τον πρώην υπουργό επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και την τομεάρχη Οικονομίας Έφη Αχτσιόγλου.

Τι υποστηρίζει η κυβέρνηση διά του Θόδωρου Σκυλακάκη

Η απάντηση δόθηκε από τον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και απευθυνόταν κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν θα πω το όνομα της κυρίας που είχε αυτή την εξαιρετικά δυσάρεστη εμπειρία και περιπέτεια. Αλλά έψαξα πότε αυτή η υπόθεση βγήκε στο προσκήνιο. Πότε; Πότε βγήκε το σπίτι της κυρίας αυτής -πρώτη κατοικία- στον πλειστηριασμό;», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Και συνέχισε: «Ανοίγω τη σχετική ιστοσελίδα, που είναι δημόσια πληροφορία, γιατί δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παρά μόνο δημόσιες πληροφορίες σε αυτό το θέμα, και βλέπουμε: Ημερομηνία δημοσίευσης πλειστηριασμού, 20.03.2019, τη 12η ώρα και 11 λεπτά και 53 δευτερόλεπτα. Στις 20.03.2019 ποια κυβέρνηση υπήρχε; Θα μου θυμίσετε; Ποια κυβέρνηση ήταν που βγήκε το σπίτι της κυρίας αυτής σε πλειστηριασμό; Πρώτη κατοικία. Ποια κυβέρνηση υπήρχε; Με ποιανού νομοθεσία βγήκε στον πλειστηριασμό; Με ποιανού τη νομοθεσία βγήκε; Δεν θα πω τι είναι αυτό. Να πηγαίνει δηλαδή και στο σπίτι της κυρίας και να λες “τι φοβερό πράγμα που συνέβη είναι αυτό”, όταν με δική σου κυβέρνηση και με δική σου νομοθεσία βγαίνει το σπίτι στον πλειστηριασμό. Δεν θα πω τι είναι. Αν και η λέξη υποκρισία, τριγυρίζει στο μυαλό μου».

Προς επίρρωση δε των λεγομένων του ο κ. Σκυλακάκης παρουσίασε έγγραφο από το e-auction, την πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, το οποίο ανέφερε χαρακτηριστικά ως «ημερομηνία δημοσίευσης πλειστηριασμού» τις 20/3/2019 και ως «ημερομηνία διεξαγωγής πλειστηριασμού» τις 9/10/19, δηλαδή μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019.

Ωστόσο, εάν ανατρέξει κανείς στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα διαπιστώσει πως παρά τον αρχικό ορισμό του πλειστηριασμού τον Μάρτιο του 2019, αυτός δεν εκτελέστηκε.

Τι απαντούν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ

Αργά το απόγευμα, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ απαντούσαν στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι ψευδώς ο κ. Σκυλακάκης είπε στη Βουλή ότι ότι επί ΣΥΡΙΖΑ έγινε ο πλειστηριασμός.

Και διατύπωναν τα ερωτήματα:

Το 2022 που έγινε ο πλειστηριασμός ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ ή επί ΝΔ;

Το 2022 που έσπασαν την πόρτα του σπιτιού της χαμηλοσυνταξιούχου με αλυσοπρίονο ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ ή επί ΝΔ;

Το 2022 που επιχείρησαν να τη βγάλουν σηκωτή μέσα από το σπίτι της ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ ή επί ΝΔ;

Για να τελειώνουν τα ψέματα:

  • Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν εκτελέστηκαν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, διότι υπήρχε θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, υποχρέωση των funds σε κλήση για ευνοϊκή ρύθμιση στον οφειλέτη πριν οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης, πλαίσιο μη εκτέλεσης πλειστηριασμών, και πλαίσιο δικαστικών προσφύγων από νόμο Κατσέλη – Σταθάκη.
  • Ο πλειστηριασμός του ακινήτου της κας Κολοβού δεν έγινε στις 20.3.19 όπως ψευδώς είπε ο κ. Σκυλακάκης. Δεν έγινε ούτε καν τον Οκτώβρη του 2019, όπου ακόμη ίσχυε το πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από ολιγόμηνη παράταση που του είχε δώσει η κυβέρνηση της ΝΔ.
  • Ο πλειστηριασμός του εν λόγω ακινήτου εκτελέστηκε στις 16/3/2022, όπως επιβεβαιώνεται και από το e-auction.gr (βλ. εδώ) επί διακυβέρνησης ΝΔ, μετά την ψήφιση του πτωχευτικού νόμου του κ. Μητσοτάκη, που ήρε κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας και μετά την καταψήφιση τριών τροπολογιών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για διατήρηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
  • Σε λίγο θα μας πουν ότι και ο κ. Πάτσης ήταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απάντηση του Αλέκου Φλαμπουράκη και της Έφης Αχτσιόγλου

Απάντηση- παρέμβαση του Αλέκου Φλαμπουράρη, βουλευτή Επικρατείας και υπεύθυνου του χρηματοπιστωτικού τομέα, του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την προστασία της πρώτης κατοικίας επί ΣΥΡΙΖΑ.

Με ανάρτησή του στο facebook ο Αλέκος Φλαμπουράρης παραθέτει ένα σύντομο ιστορικό, « για να τελειώνουν οι θρασύτατα ψέματα της Κυβέρνησης και κάποιων που αναπολούν την ανασύσταση του «αντι – ΣΥΡΙΖΑ» μετώπου, για να θυμίσουμε την πραγματικότητα».

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνθήκες ασφυκτικής μνημονιακής παρακολούθησης και εποπτείας, επειδή ακριβώς θεωρούσε και θεωρεί την κατοικία κοινωνικό αγαθό, έδρασε κατά τρόπο προστατευτικό της πρώτης κατοικίας.

Παραθέτω ένα σύντομο ιστορικό, για να τελειώνουν οι θρασύτατα ψέματα της Κυβέρνησης και κάποιων που αναπολούν την ανασύσταση του «αντι – ΣΥΡΙΖΑ» μετώπου, για να θυμίσουμε την πραγματικότητα.
1) Το 2015 που αναλάβαμε την Κυβέρνηση υπήρχε ο νόμος Κατσέλη που προστάτευε επιτυχημένα την πρώτη κατοικία των μισθωτών και συνταξιούχων από χρέη προς τράπεζες και ιδιώτες.
2) Ο νόμος Σταθάκη, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επίσης προστάτευε την πρώτη κατοικία και επιπλέον επέκτεινε την προστασία της στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες από χρέη προς τράπεζες, ιδιώτες, αλλά και προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
3) Το 2019 έληξε η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων στον νόμο Κατσέλη, όπως τροποποιήθηκε από τον νόμο Σταθάκη, αλλά δεν έληξε η προστασία της πρώτης κατοικίας. Γι’ αυτό και οι νόμοι «ΚΑΤΣΕΛΗ – ΣΤΑΘΑΚΗ» ενοχοποιήθηκαν από τους διαβόητους «θεσμούς» και των εγχώριων υποστηρικτών τους, ως εργαλεία «στρατηγικών κακοπληρωτών» και η κατάργησή τους ετέθη ως «προϋπόθεση» για την έξοδο από τα μνημόνια.
4) Τον Μάρτιο του 2019 νομοθετήσαμε τον νόμο 4605, στο πλαίσιο του οποίου καθιερώθηκε η διαδικασία ρύθμισης χρεών με πιστωτικά ιδρύματα για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Στο πλαίσιο αυτό προστέθηκαν πέραν των φυσικών προσώπων και όσοι ασκούσαν εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα και είχαν λάβει δάνειο με υποθήκη της πρώτης κατοικίας, με την προϋπόθεση η αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει τα 175.000 ευρώ, αν στις οφειλές της περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια, και τα 250.000 ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση. Επιπρόσθετα προβλεπόταν κρατική επιδότηση της δόσης της νέας ρύθμισης (σε δανειολήπτες με συγκεκριμένα εισοδηματικά – κοινωνικά κριτήρια).
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε, παρά τις αντίθετες απαιτήσεις, εν ενεργεία τις διαδικασίες του νόμου ΚΑΤΣΕΛΗ – ΣΤΑΘΑΚΗ. Θέσπισε ένα μεταβατικό μηχανισμό, σύμφωνα με τον οποίο και με την οικονομική συμμετοχή του Δημοσίου οι Τράπεζες ήταν ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ να ρυθμίσουν τα δάνεια επί ακινήτων πρώτης κατοικίας.
5) Το νόμο αυτό μάλιστα, τον παράτεινε η Κυβέρνηση της ΝΔ, μέχρι την κατάργηση του από τον νέο πτωχευτικό νόμο 4738/2020 (27/10/2020), ο οποίος καταργεί κάθε προστασία πρώτης κατοικίας. Θυμίζουμε ότι ο νέος πτωχευτικός νόμος της ΝΔ αποκρούστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ στον υπουργό Οικονομικών για πολλούς λόγους και μεταξύ αυτών και για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
6) Τον Ιούλιο του 2020 καταθέσαμε τροπολογία του ν. 4605/2019 με διεύρυνση των κριτηρίων για την υπαγωγή μεγαλύτερου αριθμού δανειοληπτών καθώς και παράταση ισχύος του νόμου.
7) Το Σεπτέμβριο του 2020 καταθέσαμε τροπολογία για αναστολή πλειστηριασμών οφειλετών, που ως υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης έχουν ακίνητο που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, και οι δύο αυτές τροπολογίες απορρίφθηκαν από την Κυβέρνηση της ΝΔ.
Τον Ιούλιο του 2021 καταθέσαμε τροπολογία για αναστολή πλειστηριασμών που αφορούν ακίνητο που χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του οφειλέτη, εφόσον η αντικειμενική αξία αυτού δεν υπερβαίνει τις διακόσιες ογδόντα χιλιάδες (280.000) ευρώ.

Όλες οι τροπολογίες απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Σήμερα λοιπόν, που βρισκόμαστε εκτός μνημονίων, που οι Τράπεζες έχουν «εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους;» και άρα δεν ισχύουν επιχειρήματα περί στήριξης της κεφαλαιακής τους επάρκειας, τίποτα δεν εμποδίζει ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία και θα δίνει δυνατότητες βιώσιμων ρυθμίσεων και με δικαστικές εγγυήσεις. Τίποτα, εκτός από την απληστία και την αισχροκέρδεια των funds και των servicers και την υποταγή της κυβέρνησης Μητσοτάκη – ΝΔ, στις ορέξεις τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, ως φορέας της σύγχρονης Αριστεράς, μαζί με τις προοδευτικές δυνάμεις (εντός κι εκτός κοινοβουλίου) και με τους πολίτες αυτής της χώρας θα σταματήσουμε αυτή την καταστροφική πορεία.
Όποτε γίνουν εκλογές μια νέα προοδευτική κυβέρνηση θα αναλάβει την ανόρθωση της χώρας

Είχε προηγηθεί η γενική εισηγήτρια και Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου που κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι με ευθύνη της πλειστηριάζονται για λίγες χιλιάδες ευρώ, πρώτες κατοικίες.

«Τόσο στον εξωδικαστικό μηχανισμό όσο και στον πτωχευτικό, με την άρνησή σας να ρυθμίσετε ριζικά τα χρέη προς το Δημόσιο, με την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, με την ασυδοσία στη λειτουργία funds και εισπρακτικών, η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους έχει περιοριστεί στην επιθετική στρατηγική μέτρων εκτέλεσης κατά της περιουσίας των αδύναμων πολιτών, οι οποίοι αντιμετωπίζονται συλλήβδην ως στρατηγικοί κακοπληρωτές», είπε η Έφη Αχτσιόγλου και προσέθεσε: «Έχετε κι εδώ δημιουργήσει μια οριακή συνθήκη. Πλειστηριάζονται πρώτες κατοικίες ακόμη και για οφειλές λίγων χιλιάδων ευρώ, για ευτελή ποσά. Είδαμε τι έγινε στο σπίτι της κ. Κολοβού».

«Την ίδια ώρα», επέμεινε η κ. Αχτσιόγλου, «βλέπουμε στελέχη της ΝΔ να κερδοσκοπούν προσωπικά όπως ο κ. Πάτσης. Που αγόραζε “κόκκινα δάνεια” κοψοχρονιά για να πλουτίζει από τη δυστυχία συμπολιτών μας. Και παράλληλα επιβραβευόταν με απευθείας αναθέσεις από τα ΕΛΤΑ, ενώ περισσότερα από 7 δισ. έχουν δοθεί σε απευθείας αναθέσεις».

Σχετικά με το σχέδιο «Ηρακλής», η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τον φόβο να εγγραφούν στο δημόσιο χρέος οι εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου που έδωσε η κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής», αυξάνοντάς το σε απόλυτο νούμερο έως και κατά 18,7 δισ. ευρώ.

Σχετικά Άρθρα