ΕΤΑΑ: Η ζωή δεν θα ξαναρχίσει σαν να μην συνέβη τίποτα, μετά την πανδημία και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία

 ΕΤΑΑ: Η ζωή δεν θα ξαναρχίσει σαν να μην συνέβη τίποτα, μετά την πανδημία και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία

Η ΕΤΑΑ προβλέπει υψηλό πληθωρισμό, εταιρείες με χρέη σε ιστορικά υψηλά και μαζική εισροή προσφύγων στην Γηραιά Ήπειρο.

Οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αρχίσει να επιδίδονται στη διατύπωση και τη δημοσιοποίηση προβλέψεων για τον «μεταουκρανικό» τοπίο, με έμφαση στην Ευρώπη. Αυτό κάτι θετικό προμηνύει, για τους πιο αισιόδοξους. Αν όμως κρίνουμε από τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), ο κόσμος μας μετά την οριστική πάροδο της πανδημικής κρίσης και τον ρωσοουκρανικό πόλεμο θα κινείται ανάμεσα στη βέβαιη θλίψη του μετανάστη και τα πολιτικά πάθη του επίδοξου ξενοφοβικού της πολιτικής.

Συγκεκριμένα, η ζωή δεν θα ξαναρχίσει ως ένα να μην είχε συμβεί τίποτα, μετά την πανδημία και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Οι παγκόσμιες οικονομίες πρέπει, επομένως, να προσαρμοστούν στις αλλαγές που επιφέρει αυτή η δίδυμη κρίση.

Η ΕΤΑΑ προβλέπει μαζική εισροή προσφύγων στην Γηραιά Ήπειρο, υψηλό πληθωρισμό και εταιρείες με χρέη σε ιστορικά υψηλά. Ο κόσμος μας πλήττεται σκληρά από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, οι οποίες έρχονται να συμπληρώσουν με θλίψη τις συνέπειες της πανδημικής κρίσης.

Η διοικητής της Τράπεζας τονίζει χαρακτηριστικά ότι μέσα σε ένα χρονικό διάστημα τριών ετών συμβαίνουν δεινά μιας δεκαετίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ενδεικτικά, συνεχίζουν η σχετική έρευνα της Τράπεζας και η ηγεσία της, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη αναγκαστική μετακίνηση ανθρώπων στην Ευρώπη από τη δεκαετία του 1940. Αλλά αυτή η εισροή Ουκρανών προσφύγων παρέχει, παράλληλα, τη δυνατότητα της αύξησης του εργατικού δυναμικού της Ευρώπης των 27 κατά μισή ποσοστιαία μονάδα περίπου έως το τέλος του έτους.

Με βάση την ΕΤΑΑ πάντοτε, αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να μετριάσει κάποιες ελλείψεις εργατικού δυναμικού στις οικονομίες των 27. Οι ελλείψεις αυτές οφείλονται στον γηράσκοντα πληθυσμό της Ένωσης.

Συνολικά, η έκθεση σημειώνει πως «ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν παρά τη θέλησή τους – είτε εντός είτε εκτός των διεθνών συνόρων – έχει αυξηθεί δραματικά τον τελευταίο καιρό. Ο συνολικός αριθμός παγκοσμίως αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2022».

Διευκρινίζεται ότι σχεδόν τα δύο τρίτα όλων των προσφύγων προέρχονται από τη Συρία, την Ουκρανία, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, τη Βενεζουέλα ή το Αφγανιστάν, και ότι σχεδόν οι μισοί από τους πρόσφυγες αυτούς είναι παιδιά.

Το δημογραφικό κοκτέιλ είναι, αν μη τι άλλο, εκρηκτικό για τους δυτικούς πληθυσμούς, που είχαν συνηθίσει να ζουν μέσα στην εγχώρια και φυλετική «καθαρότητά» τους. Ο κίνδυνος, σε πολιτικό επίπεδο, είναι ορατός διά γυμνού οφθαλμού. Κινήσεις πολιτών, κινήματα αγανακτισμένων γηγενών, πολιτικά κόμματα της ξενοφοβικής ή ακόμη και της ρατσιστικής ακροδεξιάς είναι πολύ πιθανόν να εμφανιστούν.

Μάλιστα, ο φόβος έχει αρχίσει να ενσταλάζεται και στο βόρειο ή στον νότιο τομέα των πρωτευουσών και των μεγάλων πόλεων, Ο λόγος είναι ότι, ήδη, οι κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων Εσωτερικών των χωρών μελών δίνουν την εντολή σχηματισμού γκέτο και hot spot για μετανάστες και πρόσφυγες.

Εντούτοις, είναι παρήγορο ότι η έκθεση τονίζει, επικαλούμενη ευρωπαϊκές μελέτες, ότι οι ευρωπαϊκοί πληθυσμοί γίναμε περισσότερο ανεκτικοί σε πρόσφυγες, αλλά και σε μετανάστες προερχόμενους από εμπόλεμες περιοχές των συνόρων μας.

Την έκθεση μπορεί να τη βρει κάποιος αναρτημένη στην επίσημη διαδικτυακή πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά Άρθρα