”Ναυάγιο” η Κιβωτός: Τώρα, στο στόχαστρο και οι υιοθεσίες -Αποκαθηλώνεται η πρεσβυτέρα – Ξεκινούν οι καταθέσεις

 ”Ναυάγιο” η Κιβωτός: Τώρα, στο στόχαστρο και οι υιοθεσίες -Αποκαθηλώνεται η πρεσβυτέρα – Ξεκινούν οι καταθέσεις

Δεν έχει τέλος ο καταιγισμός των αποκαλύψεων και των καταγγελιών για την Κιβωτό του Κόσμου, αλλά και για τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο. ”Αποκαθηλώνεται” και η πρεσβυτέρα, με στόχο να μην χαθούν οι δωρεές, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν και οι υιοθεσίες.

Στην Ελλάδα το πλαίσιο σχετικά με τις υιοθεσίες είναι αρκετά περίπλοκο, και αυτό έρχεται να «κολλήσει» με την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου, καθώς προκαλεί πολλά ερωτήματα το γιατί από τα εκατοντάδες παιδιά που φιλοξενούνται στις δομές, λίγα έως ελάχιστα παιδιά έβρισκαν μια ανάδοχη οικογένεια.

Για παράδειγμα μια οικογένεια, είχε κάνει αίτηση για αναδοχή, όχι μια ούτε δύο αλλά 25 φορές, και όπως λένε και τις 25 φορές οι απάντηση ήταν όχι, παρότι και από την επίσημη ιστοσελίδα του αρμόδιου υπουργείου είχαν λάβει το «οκ».

Όπως λέει η κα. Χριστίνα, μπροστά του έβρισκαν συνέχεια το όχι από την Κιβωτό του Κόσμου και την άρνηση από τον πατέρα Αντώνιο.

«Δεν δίνουνε. Αυτό είναι το θέμα, ότι ο πατήρ Αντώνης δεν αφήνει αναδοχές να γίνουν με τίποτα. Και μάλιστα ισχυρίζεται ότι το παιδί δε θέλει γιατί περνάει τόσο καλά που δεν θέλει», είπε η οικογένεια που προσπάθησε να υιοθετήσει κάποιο παιδάκι από τη δομή.

«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο ανήλικος δεν επιθυμεί να συνδεθεί με οικογένεια. Παρόλο που έχει γίνει προσπάθεια από τον φορέα μας να δουλευτεί αυτή η άρνηση του παιδιού με την βοήθεια ψυχολόγου φαίνεται ότι το παιδί είναι σταθερό στην επιθυμία του αυτή», ήταν η απάντηση από την Κιβωτό του Κόσμου.

«Οι διαδικασίες αυτές, ο μηχανισμός της αναδοχής, είναι πάρα πολύ σωστά, από την άποψη του κράτους οργανωμένα, πλην όμως δεν υπηρετείτε από τις ΜΚΟ, γιατί δεν θέλουν να δίνουν πολλά γι΄αυτό και έχουν τόσα πολλά. Δεν σας κάνει εντύπωση;»

Και όλα αυτά όταν το παιδί δεν είχε καν συναντήσει τους ανάδοχους γονείς για να τους δεχτεί ή να τους απορρίψει.

Επιπλέον το 2019 απευθύνθηκε στο συνήγορο του παιδιού: «Πήγα στον συνήγορο του Παιδιού, είναι ο μόνος φορέας ο οποίος έχει λόγο και γνώμη. Απευθύνθηκα και εκείνος έκανε μία αναφορά, το έψαξε το θέμα, συνήγορος είναι».

Το παράλογο είναι, ότι ενώ η Κιβωτός του Κόσμου «πάλευε με νύχια και με δόντια» για να κρατήσουν τα παιδιά στο ίδρυμα, ήταν όμως πρόθυμοι να απομακρύνουν παιδιά από οικογένειες μεταναστών ή παιδιά που είχαν παραβατική -για αυτούς- συμπεριφορά.

«Ήταν 20 παιδάκια, όχι βρέφη, παιδάκια, από νήπια μέχρι 10-12 χρόνων. Και κάποια στιγμή, ο κοινός μας γνωστός μου είπε ότι αν κάποιο το θέλεις, αύριο κανονίζουμε να το έχεις σπίτι σου. Λέω πως γίνεται αυτό το πράγμα και λέει αυτά τα πράγματα αν υπάρχουν οι σωστοί άνθρωποι στις σωστές θέσεις, γίνονται» δήλωσε η κα. Ελένη, μια ακόμα γυναίκα που προσπαθούσε να δώσει μια νέα ζωή σε κάποιο παιδάκι.

Απειλές προς τους γονείς

Όπως καταγγέλλει μια ακόμα μητέρα μια τα στελέχη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν συχνά την υιοθεσία και ως απειλή προς τους γονείς.

«Είχαν και κύκλωμα υιοθεσιών. Με απειλούσανε συνέχεια ότι θα δώσουν το κοριτσάκι μου επειδή δεν το είχε αναγνωρίσει ο μπαμπάς του. Τελικά πήγαμε και κάναμε την αναγνώριση όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε» αναφέρει συγκεκριμένα η γυναίκα.

Νέος επικεφαλής μετά την ”αποκαθήλωση” της πρεσβυτέρας

Η πρεσβυτέρα που ήταν επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου «αποκαθηλώνεται» και τις επόμενες ώρες ή και μέρες θα αντικατασταθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αντικαταστάτης θα είναι άνθρωπος εγνωσμένης αξίας, και ο στόχος αυτής της επιλογής θα είναι να μην σταματήσουν οι δωρητές τη ροή της χρηματοδότησης, και για να διασφαλιστεί η λειτουργία και η εξυπηρέτηση των παιδιών αλλά και των δομών.

Σκοπός της αντικατάστασης είναι να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και ο οικονομικός έλεγχος, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν άλλες έκνομες πράξεις.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία, η κρατική χρηματοδότηση της Κιβωτού του Κόσμου ανέρχεται σε ένα πολύ μικρό ποσοστό περίπου στα 5%, ενώ όλα τα υπόλοιπα χρήματα προέρχονται από ιδιώτες.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Κιβωτός του Κόσμου δεν έχει καταγραφεί στο μητρώο με των ΜΚΟ με αποτέλεσμα ο έλεγχος να μην είναι ο καλύτερος δυνατός.

Τα άτομα που βρίσκονται υπό έρευνα

Τονίζεται πώς οι έρευνες για την υπόθεση βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με τους δύο εισαγγελείς ανηλίκων -την Αικατερίνη Κοπελάκη και την Δάφνη Κυριακή Τσιχλή- να συνεχίζουν την προκαταρκτική έρευνα.

Μάλιστα αύριο έχουν καλέσει νέους μάρτυρες να καταθέσουν, για να δώσουν στοιχεία που θα βοηθήσουν στις έρευνες.

Αυτή τη στιγμή τα πρόσωπα που είναι υπό έλεγχο είναι τέσσερα. Συγκεκριμένα είναι ο πατήρ Αντώνιος -που τον έχει καταγγείλει 19χρονος για σεξουαλική κακοποίηση-, αλλά και ακόμα τρείς εργαζόμενοι σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου.

Ποιο είναι το νομικό πλαίσιο σε περίπτωση που οι καταγγελλόμενοι αποδειχθούν ένοχοι

Ο γνωστός δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος μίλησε σχετικά με την υπόθεση της «Κιβωτού» και επεξήγησε το ισχύον νομικό πλαίσιο στην περίπτωση που βρεθούν ένοχοι.

Συγκεκριμένα εξήγησε:

«Η πολιτεία μίλησε μέσω του Υπουργού κ. Θεοδωρικάκου και είπε “ουδείς υπεράνω του Νόμου”.

Εάν λοιπόν αποδειχθεί δικαστικά ότι οι εμπλεκόμενοι έχουν τελέσει γενετήσιες πράξεις με τα παιδιά κάτω των 15 ετών, τότε οι ποινές είναι καθείρξεως έως και 15χρόνια.

Για τις πράξεις βίας, πάλι ο Νόμος έχει ειδική νομοθεσία όταν είναι θύματα συμπεριφορών τέτοια αδύναμα πρόσωπα. Σε αυτή την περίπτωση ανάλογα με την σωματική βλάβη που θα υποστούν τα παιδιά, οι ποινές είναι διαφορετικές.

Η ελαφριά σωματική βλάβη φθάνει μέχρι τα 2 έτη ενώ η βαριά σωματική βλάβη φθάνει μέχρι την κάθειρξη».

Σχετικά Άρθρα