Κιβωτός του Κόσμου: Έρευνα για μαύρο χρήμα στους λογαριασμούς του πατέρα Αντώνιου και όλων των διαχειριστών – Ισολογισμοί με πλεόνασμα και… δωρεές

 Κιβωτός του Κόσμου: Έρευνα για μαύρο χρήμα στους λογαριασμούς του πατέρα Αντώνιου και όλων των διαχειριστών – Ισολογισμοί με πλεόνασμα και… δωρεές

Η αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ερευνα τα περιουσιακά στοιχεία του ιδρυτή της Κιβωτού του Κόσμου, πατέρα Αντώνιου, των στενών συγγενικών του προσώπων κι όσων διαπιστωθεί πως ασχολούνταν με τη διαχείριση των οικονομικών της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης.

Στο πλαίσιο της έρευνας που θα διεξαχθεί από τον επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής, Χαράλαμπο Βουρλιώτη, εάν υπήρξε ή όχι χρηστή διαχείριση των χρημάτων που προέρχονται από χορηγίες, επιχορηγήσεις και το υστέρημα απλών πολιτών προς τα παιδιά της Κιβωτού.

  • Επίσης, στο πλαίσιο της διεξαγόμενης έρευνας θα ελεγχθεί εάν αποκτήθηκαν νόμιμα τα περιουσιακά στοιχείων των προσώπων αυτών με ερευνώμενο αδίκημα την υπεξαίρεση από τα ταμεία της δομής. 

Για όλους τους ελεγχόμενους, θα ανοιχτούν τραπεζικοί τους λογαριασμοί και θα ερευνηθεί η απόκτηση ακίνητης και κινητής περιουσίας, προκειμένου, σε αντιπαραβολή με τα δηλωθέντα στις φορολογικές τους δηλώσεις, να διαπιστωθεί εάν μέρος της περιουσίας τους αποκτήθηκε από  εγκληματικές πράξεις.

  • Σύμφωνα με το MEGA, οι ισολογισμοί της Κιβωτού δείχνουν ότι ο οργανισμός είχε ετησίως έσοδα 4 με 5 εκατ. ευρώ, ενώ εμφανιζόταν πλεόνασμα που κυμαίνονταν από 500.000 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή ωστόσο η ίδια η Κιβωτός του Κόσμου δημοσίευε στο ίντερνετ ανά τακτά χρονικά διαστήματα πόσα χρήματα είχε συγκεντρώσει για φαγητό, θέρμανση και άλλες δαπάνες.

Σε αυτές τις αναρτήσεις εμφάνιζαν στέρηση εσόδων τη στιγμή που η οργάνωση είχε πλεόνασμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Η τακτική αυτή προφανώς εξυπηρετούσε για να συλλέγει περισσότερες δωρεές, την ώρα που η πλειοψηφία των παιδιών αλλά και πρώην εργαζομένων που μιλάνε αυτή τη στιγμή για την Κιβωτό του Κόσμου θίγουν το ζήτημα της σίτιση.

  • Εν τω μεταξύ σύμφωνα με έγγραφο-ντοκουμέντο, στην Κιβωτό του Κόσμου ήταν ενήμεροι για τα περιστατικά κακοποίησης. Συγκεκριμένα, στις 12 Αυγούστου του 2022 οκτώ εργαζόμενοι της δομής στον Βόλο έστειλαν επιστολή στον γενικό διευθυντή όλων των δομών της ΜΚΟ και τον ενημέρωναν ότι υπάρχει σοβαρότατη καταγγελία για άσκηση σωματικής βίας από συγκεκριμένο υπάλληλο.

Στην επιστολή τους, οι εργαζόμενοι καλούν τον γενικό διευθυντή των δομών της ΜΚΟ να διερευνήσει άμεσα το συγκεκριμένο περιστατικό. Ζητούν μάλιστα να γνωστοποιηθεί στον πατέρα Αντώνιο και να απομακρυνθεί ο συγκεκριμένος υπάλληλος από την δομή.

Το έγγραφο αποκάλυψε η εκπομπή «Αταίριαστοι» στον ΣΚΑΪ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πατήρ Αντώνιος έχει δηλώσει ότι δεν γνώριζε για τις καταγγελίες και τα περιστατικά κακοποίησης.

Σύμφωνα με καταγγελίες τα παιδιά υποχρεούνταν σε νηστεία και έτρωγαν σπάνια κρέας ενώ και η ποιότητα του φαγητού δεν ήταν καλή με αποτέλεσμα οι φιλοξενούμενοι να παθαίνουν μέχρι και δηλητηριάσεις.

Σχετικά Άρθρα