Η σπασμένη πόρτα, ο Πάτσης και το παράδειγμα της Ισπανίας – Πώς οι βίαιες εικόνες στο σπίτι της Ι. Κολοβού επαναφέρουν το θέμα των πλειστηριασμών

 Η σπασμένη πόρτα, ο Πάτσης και το παράδειγμα της Ισπανίας – Πώς οι βίαιες εικόνες στο σπίτι της Ι. Κολοβού επαναφέρουν το θέμα των πλειστηριασμών

Οι αποτρόπαιες εικόνες προκαλούν οργή. Οι αστυνομικοί σπάνε την πόρτα του μικρού διαμερίσματος της χαμηλοσυνταξιούχου δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού, ωσάν να επρόκειτο για εγκληματία του κοινού ποινικού δικαίου. Συγκινητική και παρήγορη η αλληλεγγύη και τα κύματα συμπαράστασης στο πρόσωπό της.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας μόνο ως αστείες δικαιολογίες μπορούν να εκληφθούν, αφού το επιχείρημα για τις σκηνές βίας που εκτυλίχθηκαν ήταν ότι «ζητήθηκε από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών αστυνομική δύναμη για την παροχή συνδρομής στον αρμόδιο δικαστικό επιμελητή, μόνο για την καταστολή τυχόν αντίστασης και την πρόληψη διάπραξης άλλων αξιόποινων πράξεων σε βάρος του».

  • Σε πολιτικό επίπεδο επαναφέρει στην επικαιρότητα την απεχθή υπόθεση του πρώην γαλάζιου βουλευτή Γρεβενών και νυν ανεξάρτητου Ανδρέα Πάτση, ο οποίος διαθέτει μία από τις εταιρείες «κοράκια», που παίρνουν τα σπίτια του κόσμου, για λίγες χιλιάδες ευρώ (σσ η χθεσινή εισβολή και η έξωση αφορούν χρέη και πανωτόκια 15.000 ευρώ) ενώ παράλληλα έπαιρνε και από το δημόσιο χρήματα από απευθείας αναθέσεις, με όχημα τις κομματικές του «γνωριμίες».

Το θέμα αυτό ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων των γαλάζιων βουλευτών, οι οποίοι, στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους, συνομολογούσαν ότι η κυβέρνηση δεν έκανε το παραμικρό για να βάλει φρένο στην τραπεζική ασυδοσία, την ίδια ώρα που δικός της (τότε) βουλευτής, πήρε παχυλό δάνειο από τράπεζα, για να αγοράσει πολλαπλάσιας αξίας δάνεια (από την ίδια τράπεζα).

  • Επιπρόσθετα, με την σοκαριστική περιπέτεια της συνταξιούχου δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού, καταρρίπτεται και ένα βασικό κυβερνητικό αφήγημα, ότι, δηλαδή, δεν κινδυνεύει η πρώτη κατοικία.

Το επιτελείο Μητσοτάκη διέρρευσε την Κυριακή ότι μελετά πρωτοβουλία για τη στήριξη των δανειοληπτών έναντι των συνεχιζόμενων αυξήσεων των επιτοκίων.

Πολλοί γαλάζιοι, ωστόσο, φοβούνται ότι και σε αυτή την υπόθεση, η ΝΔ τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Ξορκίζουν, δε, το πιθανό ενδεχόμενο, το πρόσωπο της Ιωάννας Κολοβού να γίνει «σύμβολο» το οποίο θα πλαισιώσουν όχι μόνο οι πολιτικές δυνάμεις που χθες θέλησαν να δώσουν το παρών, αλλά η κοινωνία των πολιτών που αγωνιά και εξεγείρεται. Mία σπίθα, αρκεί, να ανάψει η φωτιά, λένε.

Τι συμβαίνει στην Ισπανία

Στην Ισπανία επετεύχθη μια ευμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και του τραπεζικού τομέα της χώρας, η οποία πρόκειται να ανακοινωθεί σήμρα την Τρίτη βάσει της οποίας οι ιδιοκτήτες ακινήτων που κινδυνεύουν με «οικονομική αφερεγγυότητα» θα μπορούσαν σύντομα να διευκολυνθούν από τους όρους των ενυπόθηκων δανείων τους.

  • Η υπουργός Οικονομίας Nadia Calviño τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση και ο τραπεζικός τομέας εργάζονται «εντατικά» για να καταλήξουν «τις επόμενες ώρες» σε συμφωνία που θα βοηθήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά να πληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια.

Η εκτελεστική εξουσία θα μπορούσε να ανακοινώσει μια συμφωνία ήδη από τη Δευτέρα (21 Νοεμβρίου) και να εγκρίνει επίσημα το μέτρο την Τρίτη (22 Νοεμβρίου) κατά την τακτική εβδομαδιαία συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών, δήλωσε η Calviño σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή της με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Margrethe Vestager την Παρασκευή στη Μαδρίτη.

  • Η ισπανική εκτελεστική εξουσία και ο τραπεζικός τομέας εργάζονται «εποικοδομητικά» για την επίτευξη συμφωνίας «σύντομα», πρόσθεσε η Calviño.

Αν και το έκτακτο μέτρο προοριζόταν αρχικά να διευκολύνει την οικονομική κατάσταση των ευάλωτων οικογενειών της εργατικής τάξης, η ισπανική αριστερή εκτελεστική εξουσία τροποποίησε την περασμένη εβδομάδα το πεδίο εφαρμογής του και το επέκτεινε, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε νοικοκυριά της μεσαίας τάξης με ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα έως 25.200 ευρώ.

  • Η Calviño εξήγησε ότι μελετώνται διάφορα σενάρια που θα επιτρέψουν στους κατόχους ενυπόθηκων δανείων να πληρώνουν χαμηλότερη μηνιαία δόση για να «ισοπεδώσουν την καμπύλη των επιτοκίων» και να αμβλύνουν τον αντίκτυπο του υψηλού Euribor. Το επιτόκιο Euribor βασίζεται στα μέσα επιτόκια με τα οποία οι ευρωπαϊκές τράπεζες δανείζονται χρήματα η μία από την άλλη, και τα ενυπόθηκα δάνεια συνδέονται με αυτό.

Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για δύο πιθανές εναλλακτικές λύσεις: επέκταση του Κώδικα Καλών Πρακτικών στον τραπεζικό τομέα για να βοηθηθούν οι «πιο ευάλωτες» οικογένειες και υπογραφή νέου πρωτοκόλλου με ειδικά μέτρα για τη μεσαία τάξη, δήλωσε η Calviño στην ισπανική δημόσια ραδιοτηλεόραση RTVE.

  • Όσον αφορά τις αποφάσεις που ενδέχεται να λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τους επόμενους μήνες για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, η Calviño επέμεινε ότι ελπίζει ότι «θα τα καταφέρει σωστά», αν και «δεν είναι εύκολο έργο», καθώς πρέπει «να περιορίσει τον πληθωρισμό χωρίς να επιβραδύνει την ευρωπαϊκή οικονομία».

Ωστόσο, επεσήμανε ότι η κατάσταση στην ΕΕ διαφέρει σημαντικά.

Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την Ισπανία, ανέφερε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή της χώρας είναι περίπου 7%, ο οποίος είναι κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και βρίσκεται σε πτωτική τάση σε σύγκριση με την ανοδική τάση σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Πηγή: euractiv.gr

Σχετικά Άρθρα