Αλεξιάδης: Το Υπουργείο Οικονομικών αντί να αποκαλύπτει, συγκαλύπτει συμφέροντα της εγχώριας και εξωχώριας οικονομικής ολιγαρχίας

 Αλεξιάδης: Το Υπουργείο Οικονομικών αντί να αποκαλύπτει, συγκαλύπτει συμφέροντα της εγχώριας και εξωχώριας οικονομικής ολιγαρχίας

Με άρθρο του στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ, ο Αν. Τομεάρχης Οικονομικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Βουλευτής Β` Πειραιά, Τρύφωνας Αλεξιάδης αναφέρεται στο ζήτημα των πλειστηριασμών.

Αναλυτικά:

Το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ήταν και θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα σε βασικό κοινωνικό-οικονομικό ζήτημα. Επιμένω να τονίζω το «πρώτης κατοικίας», καθότι πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι :

1. O πλειστηριασμός γενικά και αόριστα δεν είναι κάτι αρνητικό. Είναι ένα εργαλείο νομικής τακτοποίησης, το οποίο βεβαίως όπως και κάθε άλλο νομικό μέτρο, μπορεί να μετατραπεί σε βάρβαρη και άδικη διαδικασία. Με πλειστηριασμό όμως θα αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι σε ναυτιλιακή επιχείρηση, όταν ο εφοπλιστής δεν πληρώνει τα δεδουλευμένα τους ή με τον πλειστηριασμό περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης θα αποζημιωθούν για τα δικαιώματά τους οι εργαζόμενοι σε επιχείρηση που πτώχευσε, το ίδιο και το θύμα τροχαίου ατυχήματος, που ο οδηγός που το προκάλεσε αρνείται να το αποζημιώσει κ.λπ.

2. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019 έφερε τον μεγάλο εκσυγχρονισμό – μεταρρύθμιση της καθιέρωσης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που εξασφαλίζει μεγαλύτερη διαφάνεια, βάζει τέλος σε στημένες διαδικασίες από “κοράκια της αγοράς” και εφαρμόζει και στην Ελλάδα κάτι που ισχύει σχεδόν σε όλες τις πολιτισμένες χώρες. Από τότε μέχρι σήμερα, το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο έχει βραχνιάσει να μας καταγγέλλει συνεχώς, γιατί φέραμε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Ελπίζω μετά την ψήφιση από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ πριν λίγες μέρες της κωδικοποίησης του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), που περιέχει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, να ζητήσουν τουλάχιστον ένα συγνώμη.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια δεν ψήφισε αυτή την κωδικοποίηση, γιατί διαφωνούσε με πολλές διατάξεις του και ειδικά με την διάταξη ότι η Εφορία δεν θα κοινοποιεί στον οφειλέτη, το email που αποστέλλει προς την Τράπεζα, ώστε να προχωρήσει αυτή σε κατάσχεση από τραπεζικό λογαριασμό του, για χρέη προς το Δημόσιο!)

3. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι κάθετα αντίθετος στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Για αυτό αγωνιστήκαμε και καταφέραμε το διάστημα 2015-2019, ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ, παρά το ότι η προστασία της νομοθετικά, είχε εκπνεύσει το 2014 και δεχόμασταν τεράστιες πιέσεις από τους δανειστές.

4. Το επόμενο χρονικό διάστημα έχουν προγραμματιστεί να γίνουν περίπου 11.000 πλειστηριασμοί ακινήτων, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των πλειστηριασμών για το 2022 σε περίπου 38.000 από την αρχή του χρόνου, επίπεδο που μας επιστρέφει στην “κανονικότητα” του 2008. Με ερώτησή τους 56 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ  (https://bit.ly/3snIfOJ) ζητούν να απαντήσουν τα Υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης πόσες από τις περιπτώσεις πλειστηριασμών ακινήτων, αφορούν πρώτες κατοικίες στην Περιφέρεια της Β’ Πειραιά. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις απαντήσεις – αν τολμήσουν να τις δώσουν – για να πληροφορηθεί η Βουλή και κάθε πολίτης για το τι συμβαίνει στο Δήμο του.

Την Πέμπτη 21.10.22 συνεδρίασε η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής (το πλήρες βίντεο της συνεδρίασης https://bit.ly/3F9Uoyw) με τη συμμετοχή εκπροσώπων Τραπεζών, ΑΑΔΕ, ΚΕΑΟ, Χρηματοδοτικών φορέων κ.λπ., για να υπάρχει ενημέρωση και διάλογος για το ιδιωτικό χρέος και ειδικά για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Σχετικά με τη συνεδρίαση αυτή επισημαίνω:

1. Κανένας φορέας, ούτε το Υπουργείο Οικονομικών, δεν έστειλε ούτε πριν την συνεδρίαση, ούτε κατέθεσε κατά τη διάρκειά της καμία γραπτή εισήγηση ή σχετικούς πίνακες ή κάποια ανάλυση ή προτάσεις με επισημάνσεις προβλημάτων του εξωδικαστικού κ.λπ. Ούτε απάντησαν οι φορείς στις σαφείς και απλές ερωτήσεις που έθεσα:

— Πόσες κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς έγιναν το 2021 και πόσες το 2022; Από πόσα ΑΦΜ φυσικών και νομικών προσώπων ;

— Ποιο το συνολικό ποσό κατάσχεσης για κάθε έτος;

Αν κάποιος φιλοτιμηθεί και απαντήσει τις επόμενες ημέρες, θα δημοσιοποιήσω τα στοιχεία.

2. Το προηγούμενο διάστημα, δικαστικές αποφάσεις προστάτεψαν από πλειστηριασμούς, δανειολήπτες των οποίων τα δάνεια μεταβιβάστηκαν σε εταιρείες διαχείρισης δανείων (servicers) από τράπεζες. Τις προηγούμενες ημέρες φούντωσαν τα δημοσιεύματα, κυρίως σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, ότι θα κατατεθεί τροπολογία που θα ανατρέψει την απόφαση. Από την πρώτη στιγμή το διατύπωσα δημόσια «ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΉΣΟΥΝ». Υπάρχει μάλιστα βίντεο από τηλεοπτική εκπομπή με δημοσιογράφο, με έντονη διαμάχη στο ζήτημα αυτό  https://youtu.be/JW4JwSlq_JI ). Φυσικά δεν περιμένω τη δημόσια συγγνώμη του.

Στη συνεδρίαση της επιτροπής της 21ης.10.22, ο κ. Σταϊκούρας κυριολεκτικά έριξε βόμβα! Είπε ότι «προτάθηκε προς το Υπουργείο Οικονομικών από εκπροσώπους χρηματοδοτικών φορέων η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας». Στην προφανή ερώτησή μου αμέσως μετά, εάν κάποιος από τους παρόντες φορείς, επαληθεύει τα όσα είπε ο Υπουργός, κανείς δεν το επιβεβαίωσε! Στο ερώτημα προς τον Υπουργό, αν θα αποκαλύψει, ποιος του ζήτησε να νομοθετήσει, αντίθετα με την απόφαση δικαστηρίου και το συμφέρον των πολιτών, αν θα αποκαλύψει αυτούς που κινούνται υπόγεια και παρασκηνιακά εναντίον της κοινωνίας, ο Υπουργός επέλεξε τη σιωπή, τη συγκάλυψη και όχι τη διαφάνεια και την αλήθεια.

3. Στην συνεδρίαση αυτή δεν κλήθηκαν δυστυχώς το Οικονομικό Επιμελητήριο, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΚΠΟΙΖΩ, το ΙΝΚΑ, ο ΔΣΑ, οι φορείς των δανειοληπτών και γενικά όλοι αυτοί που πιέζονται καθημερινά, ή έχουν αποκλειστεί από το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι λόγοι και οι ευθύνες προφανείς.

Είναι πλέον σαφές ποιοι στηρίζουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα και ποιοι στηρίζουν τους πολίτες, τα μεσαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Ο πολίτης πρέπει να ενημερωθεί αναλυτικά, ώστε να αποφασίσει, ποιες πολιτικές και ποιους πολιτικούς θα επιλέξει, για να οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον που της αξίζει.

Σχετικά Άρθρα