Κιβωτός του Κόσμου: Ποια είναι η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή- Ο ρόλος της στη δομή

 Κιβωτός του Κόσμου: Ποια είναι η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή- Ο ρόλος της στη δομή

Ο ιερέας που ίδρυσε την Κιβωρό του Κόσμου πατέρας Αντώνιος παρά τη χιονοστιβάδα των καταγγελιών για κακοποίηση των παιδιών, έσπευσε να διαψεύσει όσους τον κατηγορούν λέγοντας πως πρόκειται για «ανυπόστατα ψεύδη» ενώ όλες αυτές τις ημέρες στο πλευρό του παραμένει η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή. Η σύζυγος του πατέρα Αντώνιου, η οποία είναι πρόεδρος της «Κιβωτού του Κόσμου» επεσήμανε από την πλευράς της ότι «βάλλεται ένας οργανισμός επειδή ένα παιδί είχε την κακία να πάει να καταθέσει» ενώ υποστήριξε για τα παιδιά που έκαναν καταγγελίες πως «πιθανότατα είναι υποκινούμενα από κάποιους».

«Ο πατέρας Αντώνιος είναι η ψυχή της Κιβωτού, αγαπάει πολύ αυτό που κάνει»

Το βράδυ της Δευτέρα 14 Νοεμβρίου η πρεσβυτέρα, Σταματία Γεωργαντή, είχε μιλήσει στο Mega και στην εκπομπή της Νίκης Λυμπεράκη «ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ» αναφερόμενη στο έργο της Κιβωτού του Κόσμου, στον σύζυγό της πατέρα Αντώνιο αλλά και στη θέση που έχει η ίδια.

«Αν ο πατέρας Αντώνιος είναι η ψυχή της Κιβωτού, η πρεσβυτέρα είναι υπό σκιά. Έχετε πολύ δίκιο ότι είναι η ψυχή της Κιβωτού. Αγαπάει πολύ αυτό που κάνει. Εγώ απλά συμπορεύομαι. Προσπαθώ να ακολουθήσω αυτά που κάνει εκείνος» είχε πει τότε.

«Βλέπαμε συνεχώς μπροστά στην πόρτα μας προβλήματα. Κάθε φορά βλέπαμε τι ανάγκες υπάρχουν από τα ίδια τα παιδιά που φιλοξενούσαμε εκεί και προσπαθούσαμε με τον τρόπο μας να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες» είχε δηλώσει.

Όταν η Νίκη Λυμπεράκη είχε ρωτήσει την πρεσβυτέρα σχετικά με το «ποιος κρατάει το σπίτι τους, αφού είναι όλη μέρα στην Κιβωτό», η Σταματία Γεωργαντή είχε απαντήσει με χαμόγελο: «Εγώ βασικά. Οι νοικοκυρές τα επωμίζονται όλα. Άλλωστε πιστεύω ότι κάποια πράγματα είναι πιο σημαντικά από κάποια άλλα. Οπότε και να μείνουν λίγο πίσω κάποιες δουλειές στο σπίτι, δεν χάλασε ο κόσμος», ενώ σε ερώτημα για το «αν ο πατέρας Αντώνιος έχει κάποιο ελάττωμα» είχε σημειώσει: «Όχι δεν νομίζω. Τον έχει απορροφήσει τόσο η εργασία του που ασχολείται τόσο με τα παιδιά, που νομίζω ότι έχει χαθεί ό,τι κι αν ήταν, ας πούμε».

  • Μιλώντας στις ΕΡΤ ο πατηρ Αντώνιος στις 18/11 και έχοντας δίπλα του την πρεσβυτέρα και πρόεδρο της Κιβωτού του Κόσμου είχε πει: «έχουμε κάνει την έρευνα μας και όλα όσα καταγγέλλονται είναι αναπόσπαστα ψεύδη».

Επίσης τόνισε πως «μετά από 25 χρόνια μιλάει ο καθένας λες και είναι γεγονός όσα συμβαίνουν χωρίς αποδείξεις».

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η πρεσβυτέρα και δήλωσε πως «πήραν αφορμή από ένα δημοσίευμα. Βάλλεται ένας οργανισμός επειδή ένα παιδί είχε την κακία να πάει να καταθέσει».

«Αυτό το θέμα πήρε διαστάσεις χωρίς να γνωρίζουμε κάτι. Μάθαμε το θέμα χθες από τα κανάλια. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν συμφέροντα που θέλουν να χτυπήσουν το έργο μας. Πιστεύουμε ότι τα παιδιά αυτά καθοδηγούνται από κάπου» συμπλήρωσε.

Ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή είναι από τη Χίο και όπως είχαν αποκαλύψει σε συνέντευξή τους το 2019 στην εκπομπή του Τάσου Τρύφωνος, «Τετ α Τετ» γνωρίζονταν πριν συνάξουν σχέση.

Οι δύο τους έχουν τρία παιδιά, δύο δίδυμα ηλικίας 21 ετών, τον Δημήτρη και τον Κωνσταντίνο τους οποίους υιοθέτησαν και τον 11χρονο Νώε.

«Γνωριζόμασταν από παλιότερα, πριν παντρευτούμε. Οι γειτονιές στη Χίο είναι κοντά, είναι μικρές οι κοινωνίες. Όλα παιδιά, παίζαμε. Δεν μέναμε κοντά αλλά είχαμε μία επαφή με τη γειτονιά που έμενε ο πατέρας Αντώνιος. Πρώτα παντρευτήκαμε, μετά έγινε κληρικός» είχε πει τότε η πρεσβυτέρα.

«Είχα καταλάβει από τότε ότι είχε πολύ μεράκι και πολύ ζήλο. Δεν ήταν από τους ιερείς “εντάξει να γίνω ιερέας για να βολευτώ”. Ήταν ωραίος τύπος από μικρός» είχε αναφέρει η Σταματία Γεωργαντή.

Οι δυο τους παντρεύτηκαν όταν ο πατέρας Αντώνιος ολοκλήρωσε τις σπουδές του τόσο στην Παιδαγωγική, όσο και στην Ιερατική Σχολή. «Μετά παντρευτήκαμε, μετά έγινα κληρικός» είχε δηλώσει ο πατέρας Αντώνιος.

Ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα είχαν επίσης φιλοξενηθεί παλαιότερα στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου «Μαζί σου Σαββατοκύριακο».

Τότε η πρεσβυτέρα είχε μιλήσει για το μικρό τους γιο Νώε που έψαλλε στο πλευρό της. «Ο Νώε μεγάλωσε εδώ μέσα, το έχει συνηθίσει. Μάλιστα, είχε μάθει από πάρα πολύ νωρίς να μιλάει και σε όλους έκανε εντύπωση που πήγαινε ροδάνι η γλώσσα του όταν ήταν 1-2 ετών. Μία φορά, ήταν περίπου 4 ετών και ήμασταν στην Κιβωτό, είχε έρθει ένα ζευγάρι και, αφού τους είχα ξεναγήσει και τους είχαν δείξει τον χώρο, ετοιμάζονταν να φύγουν, έρχεται ο μικρός σβουριχτός, πήρε κάτι μπουκαλάκια με νερό και τα προσέφερε στους κυρίους. Οι άνθρωποι είχαν μείνει και τον κοιτούσαν» είχε πει η Σταματία Γεωργαντή.

«Είναι ευλογία Θεού η Κιβωτός» είχε αναφέρει και τόνισε πως κάθε φορά που ο πατέρας Αντώνιος έβλεπε ένα πρόβλημα έξω από την πόρτα τους ήθελε πάντα να βοηθάει.

  • Για τις καταγγελίες που έχουν γίνει κατά της Κιβωτού του Κόσμου τοποθετήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ανακοινώνοντας πως επιβάλλει στον πατέρα Αντώνιο απαγόρευση ιεροπραξιών.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

Διέταξα χθες το απόγευμα τη διενέργεια κανονικών ανακρίσεων, κατόπιν επώνυμων καταγγελιών ενώπιον των αρμόδιων αρχών, σε βάρος του κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Αντωνίου Παπανικολάου, στον οποίο και επέβαλα, με απόφασή μου, την απαγόρευση ιεροπραξιών μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ουδεμία σχέση είχε ή έχει με την Μ.Κ.Ο. «Κιβωτό του Κόσμου», η οποία και δεν υπάγεται σε αυτήν. Μόνος αρμόδιος για την διοίκηση, την διαχείριση και την όλη λειτουργία της είναι ο ως άνω κληρικός, ο οποίος ουδέποτε άλλωστε δέχθηκε να θέσει τις δομές της Μ.Κ.Ο. υπό την εποπτεία  της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ή να συνεργαστεί με τα επιτελικά στελέχη αυτής στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης με οιονδήποτε τρόπο.

Τόσο εμείς στην Εκκλησία, όσο και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία είμαστε σοκαρισμένοι στον υπέρτατο βαθμό. Σε κάθε περίπτωση όμως, η Εκκλησία ούτε πρόκειται να ανεχθεί, πολλώ δε μάλλον να συγκαλύψει, επαίσχυντες και ειδεχθείς συμπεριφορές και πράξεις, που λερώνουν το ιερό ράσο. Το ιερό ράσο, το ποτισμένο με αίμα Αγίων και Ηρώων, δεν είναι δυνατόν να το φέρουν και να το φορούν όσοι το χρησιμοποιούν ανερυθρίαστα και πρόστυχα, χωρίς φόβο Θεού και ανθρώπων, για να καλύπτουν τις ανομίες τους και για να διαπράττουν εγκλήματα που στιγματίζουν ανεξίτηλα και για πάντα τις ζωές και τις ψυχές αθώων παιδιών.

Οι λέξεις αγάπη, στοργή και φροντίδα ούτε νοητικά πυροτεχνήματα μπορούν να είναι, ούτε επικοινωνιακά εργαλεία για την χειραγώγηση ανθρώπων, και δη ανηλίκων, και για την ικανοποίηση των πάσης φύσεως διαστροφών, που γεννούν νοσηροί και σάπιοι εγκέφαλοι. Στο όνομα της προστασίας των παιδιών, δεν μπορεί να λαμβάνει χώρα η σταύρωσή τους και μάλιστα από «κληρικούς» που τα εκμεταλλεύονται και τα κακοποιούν παντοιοτρόπως έχοντας, κατά τα λοιπά, πείσει και το πανελλήνιο για τις «αγνές» τους προθέσεις. Κάτι τέτοιο δεν το χωρά ειλικρινά ο ανθρώπινος νους…

Ως Εκκλησία, είμαστε στη διάθεση των αρχών, προκειμένου να συμβάλουμε, με κάθε τρόπο, στην πλήρη διαλεύκανση αυτής της εφιαλτικής υπόθεσης. Εφόσον αποδειχθεί η αλήθεια των κατηγοριών που αποδίδονται στον συγκεκριμένο κληρικό, η Εκκλησία και εγώ προσωπικά θα αποδώσουμε στον απόλυτο βαθμό την επίγεια εκκλησιαστική δικαιοσύνη.

Σχετικά Άρθρα