Κιβωτός: Εργαζόμενη κατήγγειλε το 2015 βία σε βάρος παιδιών αλλά η έρευνα σταμάτησε… απότομα – “Μην ασχολείσαι, δεχθήκαμε απειλές”

 Κιβωτός: Εργαζόμενη κατήγγειλε το 2015 βία σε βάρος παιδιών αλλά η έρευνα σταμάτησε… απότομα – “Μην ασχολείσαι, δεχθήκαμε απειλές”

Ντόμινο αποκαλύψεων έχει προκύψει μετά τις σοβαρές καταγγελίες για κακομεταχείριση και σωματική βία σε βάρος ανηλίκων παιδιών στην Κιβωτό του Κόσμου. Οι εξελίξεις διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ έγινε γνωστό, ότι υπήρχαν «φωνές» για όσα συνέβαιναν στις δομές από το 2015 και μια έρευνα μετά από καταγγελία, που… σταμάτησε απότομα και μυστηριωδώς.

Όπως αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, πρώην εργαζόμενη στη δομή της Πωγωνιανής Ιωαννίνων, δήλωσε πως από το 2015 είχε κάνει επίσημη καταγγελία για σωματική βία στο εν λόγω ίδρυμα, όπου και εργαζόταν. Σύμφωνα με όσα είπε η γυναίκα, ο φάκελος πήγε από την Αστυνομία στην Εισαγγελία και σταμάτησε εκεί.

  • Η παιδαγωγός, ξεκίνησε να εργάζεται στην Κιβωτό της Πωγωνιανής, τον Νοέμβριο του 2014. Το 2015 και αφού φέρεται να είχε διαπιστώσει πως συγκεκριμένοι άνθρωποι μέσα στο ίδρυμα ασκούσαν σωματική βία σε παιδιά, προχώρησε σε επώνυμη επίσημη καταγγελία στην Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων και στον Δήμο Ιωαννιτών.

«Μην ασχολείσαι καθόλου γιατί δεχθήκαμε απειλές»

  • «Προχώρησε η υπόθεση, η αστυνομία έκανε έφοδο στη δομή, πήρε καταθέσεις από τα παιδιά παρουσία εισαγγελέαΠαιδαγωγοί συνάδελφοι μου, έδωσαν και αυτοί καταθέσεις και η υπόθεση σταμάτησε εκεί.

Κανένας δεν έμαθε τίποτα πέρα από εκεί. Μου είπε ένας αστυνομικός ότι αυτά που έγραψα εγώ στην καταγγελία είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που είπαν τα παιδιά. Είπαν τρομερά πράγματα. Ούτε από τον δήμο προχώρησε η υπόθεση.

  • Μάλιστα, όταν πήγα κι εκεί μετά από έναν μήνα, να μιλήσω με την υπεύθυνη που είχα κάνει την καταγγελία, μου είπε «μην ασχολείσαι καθόλου γιατί δεχθήκαμε απειλές», αποκάλυψε η πρώην εργαζόμενη.

Η γυναίκα επεσήμανε επίσης ότι προσπάθησε να έρθει σε επικοινωνία με τον πατέρα Αντώνιο για να τον ενημερώσει προσωπικά για όσα είχαν πέσει στην αντίληψή της, κάτι που όμως δεν κατέστη δυνατό.

Όπως είπε, προσποιήθηκε ότι ήταν κάποια που ήθελε να κάνει μια μεγάλη δωρεά, και μόνο τότε κατάφερε να επικοινωνήσει μαζί του.

«Το παιδί είχε μώλωπες» – Όσα περιέγραψε στην κατάθεσή της

  • Στην καταγγελία της, η παιδαγωγός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη βίαιη συμπεριφορά συναδέλφου της προς ένα παιδί: «Άρπαξε το παιδί από τα μπράτσα και το έριξε με δύναμη στο καπάκι της τουαλέταςΤο καπάκι έγινε χίλια κομμάτια και οι κοκκινίλες στα χέρια του παιδιού ήταν εμφανείςΤην επόμενη μέρα είχαν γίνει μώλωπες».

Επίσης, σε άλλο σημείο αναφέρει: «Στις 15 Απριλίου 2015 βρήκα ένα από τα βρέφη σε άσχημη κατάσταση. Η υπεύθυνη παιδαγωγός του ορόφου μου ανέφερε ότι το παιδί έκλαιγε όλη νύχτα. Με δική μου πρωτοβουλία πήγαμε στα έκτακτα περιστατικά του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όπου και διαπιστώθηκε ότι είχε βγει ο αγκώνας του δεξιού χεριού από τη θέση του. Ο γιατρός μου είπε ότι η συγκεκριμένη κάκωση πονάει φριχτά».

Εκφοβίζονται παιδιά για να μην μιλήσουν

  • Το NEWS 24/7 αναφέρει πως σύμφωνα με πληροφορίες του, παιδιά που διαμένουν ακόμη στις δομές και ξέρουν αποδεδειγμένα πρόσωπα και καταστάσεις εκφοβίζονται συστηματικάΣτόχος όσων εκφοβίζουν είναι να κρατηθούν τα συγκεκριμένα στόματα κλειστά για να μην αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια.

Το γεγονός ότι ακόμα και τώρα παράγοντες της δομής θεωρούν ότι έχουν τη δύναμη να εκφοβίζουν και να ορίζουν κατ’ αυτόν τον τρόπο τις εξελίξεις δείχνει πολλά για τον τρόπο που η Κιβωτός λειτουργούσε όλα αυτά τα χρόνια σε όλα τα επίπεδα.

Επίσης, η εν λόγω εξέλιξη φανερώνει και μία επιπλέον ανάγκη. Να δεχθούν τα παιδιά που βρίσκονται μέσα στην Κιβωτό του Κόσμου την καλύτερη δυνατή φροντίδα, κυρίως σε ότι αφορά το ψυχολογικό κομμάτι. Ηδη, έγινε γνωστό ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το νέο Διοιητικό Συμβούλιο του οργανισμού.

  • Τα παιδιά που εκφοβίζονται μπορούν με τον δέοντα χειρισμό να παίξουν σημαντικό ρόλο στην απόδοση των ευθυνών. Μερικά, δε, αποτελούν παράλληλα και θύματα των βίαιων μεθόδων που εφαρμόζονταν στις δομές, σύμφωνα με όλες τις τελευταίες καταγγελίες. Προκύπτει έτσι η ανάγκη παιδιά, τα οποία έχουν ήδη θυματοποιηθεί, να απομακρυνθούν άμεσα από τις δομές του Κιβωτού.

Την ίδια ώρα παραμένει κομβικός στην αποκάλυψη του συνόλου της αλήθειας ο ρόλος των εργαζόμενων στις δομές, των πάσης φύσεως επαγγελματιών.

Σε πολλές περιπτώσεις αποτελούσαν αυτόπτες μάρτυρες. Μέχρι στιγμής, το βάρος των αποκαλύψεων έχει πέσει στις πλάτες των παιδιών που βρήκαν την πολύ μεγάλη δύναμη και το κουράγιο να καταγγείλουν.

Τα ίδια αυτά παιδιά είναι αυτά που περιμένουν τους επαγγελματίες που εργάζονταν στη δομή να κάνουν ένα βήμα πιο μπροστά και να προσέλθουν στις επίσημες κρατικές αρχές για να καταθέσουν όσα γνωρίζουν.

Η μαρτυρία που καίει και την πρεσβυτέρα

Συγγενής του 19χρονου που έκανε την καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση μίλησε στο Mega και αποκάλυψε ότι η πρεσβυτέρα, Σταματία Γεωργαντήγνώριζε τι περνούσαν τα παιδιά στην Κιβωτό του Κόσμου. 

  • «Και η πρεσβυτέρα γνωρίζει, καθώς άνοιξε την πόρτα 2-3 φορές και πετάχτηκε ο άλλος όρθιος. Ο μικρός αισθάνθηκε ανακούφιση λέει ”αχ να το καταλάβει η πρεσβυτέρα να σταματήσει αυτό το κακό”. Και τις επόμενες φορές την κλείδωνε την πόρτα. Ο μικρός όταν του επέτρεπε να πάει στην μητέρα του, το πρωί 8 η ώρα έπρεπε να είναι εκεί με πρωινό από ντελίβερι και μπαίνει μία μέρα η πρεσβυτέρα και λέει:

”Τι κάνεις εσύ εδώ πρωί πρωί και αυτός αισθάνθηκε πολύ άσχημα και λέει ”πρεσβυτέρα μου ο πάτερ μου ζήτησε να έρχομαι πρωί πρωί”. Δηλαδή αυτή αντί να προστατεύσει το παιδί μάλωνε το παιδί γιατί ήρθε 8 η ώρα» αναφέρει χαρακτηριστικά συγγενής του 19χρονου

Τέσσερα πρόσωπα στο στόχαστρο της Εισαγγελίας Ανηλίκων – Δέκα οι καταγγελίες

Νέοι μάρτυρες που θα δώσουν στοιχεία για την υπόθεση του ΜΚΟ Κιβωτός του Κόσμου θα παρελάσουν από την Εισαγγελία Ανήλικων η οποία συνεχίζει τη διερεύνηση καταγγελιών για τη δομή προστασίας παιδιών που καταγγέλλεται για κακοποιήσεις φιλοξενούμενων της.

Δύο Εισαγγελείς Ανηλίκων, η εποπτεύουσα την υπηρεσία Εισαγγελέας Κατερίνα Κοπελάκη και η αντεισαγγελέας Δάφνη – Κυριακή Τσίχλη έχουν μελετήσει τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν από την Αστυνομία και έχουν ήδη καλέσει μάρτυρες, οι οποίοι δεν έχουν καταθέσει στην Υπηρεσία Προστασίας Ανηλίκων της ΕΛΑΣ.

  • Τα αδικήματα που μέχρι αυτή τη στιγμή φαίνεται να αναδύονται από τις επτά καταθέσεις που περιέχονται στον φάκελο και διερευνά αν έχουν διαπραχθεί η εισαγγελία, αφορούν στο κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια και στο πλημμέλημα της σωματικής βλάβης σε βάρος αδύναμων προσώπων.

Στόχος των εισαγγελικών λειτουργών είναι να κινηθούν με ταχείς ρυθμούς και να ολοκληρωθεί άμεσα η έρευνα. Οι πρώτοι μάρτυρες που κλήθηκαν – παιδιά που έχουν διαμείνει στις δομές αλλά και εργαζόμενοι σε αυτές – εκτιμάται ότι θα εισφέρουν στοιχεία που θα βοηθήσουν τις δύο Εισαγγελείς να ισχυροποιήσουν δεδομένα και να αποσαφηνίσουν ποινικά, αρκετά στοιχεία.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στα πρόσωπα που πρόκειται να καταθέσουν βρίσκεται και μάρτυρας που κατοικεί στο εξωτερικό και έχει δηλώσει ότι θέλει να καταθέσει στην εισαγγελία στοιχεία σοβαρά για την υπόθεση.

Με τα έως τώρα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Εισαγγελία Ανήλικων φαίνεται πως υπό διερεύνηση έχει θέσει τέσσερα πρόσωπα μεταξύ των οποίων προβεβλημένο στέλεχος της Κιβωτού και τρεις εργαζόμενοι στον ΜΚΟ.

Στην δικογραφία περιέχονται και μελετώνται τουλάχιστον 10 καταγγελίες που διαβιβάστηκαν από τον Συνήγορο του Πολίτη, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στην Εισαγγελία. Οι καταγγελίες – αναφορές του Συνηγόρου, αφορούν στην πλειονότητα τους κακοποίηση, σωματικές τιμωρίες, καταναγκαστική εργασία, απομόνωση και αποχή παιδιών από το σχολείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επίμαχα ηλεκτρονικά μηνύματα έφθασαν στην εισαγγελία διαδοχικά χωρίς ωστόσο σε αυτά τα στοιχεία να περιλαμβάνεται άμεση αναφορά παθόντα για σεξουαλική κακοποίηση. Υπήρχε αναφορά άλλου προσώπου, φιλοξενούμενου στην δομή το οποίο παρέπεμπε σε πράξεις που ισχυρίστηκε ότι είδε σε βάρος άλλου φιλοξενούμενου. Ευθεία αναφορά παθόντα ο οποίος κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίηση του, έγινε πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 16 Νοεμβρίου οπότε και ο πρώην φιλοξενούμενος της Κιβωτού, που τον επικαλέστηκε αγόρι στον Συνήγορο, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα περιστατικά.

Πρόθεση της Εισαγγελέας είναι να ενθαρρύνει όσους θέλουν να καταθέσουν για κάθε περιστατικό που μπορεί να είναι αξιοποιήσιμο ενώ στην περίπτωση που προκύψουν στοιχεία για πράξεις που ανάγονται στη σφαίρα της σεξουαλικής κακοποίησης, όπως για παράδειγμα παρενόχληση ή θωπείες, η εισαγγελία θα μελετήσει τα περιστατικά με προσοχή και θα κρίνει εάν θα λάβουν κακουργηματικό ποινικό χαρακτηρισμό. Η Εισαγγελία δεν αποκλείει να ζητήσει να της διαβιβαστούν οι δικογραφίες που ενδέχεται να έχουν σχηματιστεί σε άλλες πόλεις της Ελλάδας όπου υπάρχουν δομές της Κιβωτού, προκειμένου να συνενωθούν με τη δικογραφία που χειρίζονται οι δύο Εισαγγελείς Ανηλίκων.

Σχετικά Άρθρα