Η Γερμανία γυρίζει την πλάτη στο Μουντιάλ – Κλείνουν τις τηλεοράσεις στις παμπ

 Η Γερμανία γυρίζει την πλάτη στο Μουντιάλ – Κλείνουν τις τηλεοράσεις στις παμπ

Εδώ και 27 χρόνια η Lotta, μία από τις cult παμπ της Κολωνίας, ζει ηλεκτρισμένες ποδοσφαιρικές στιγμές. Ιδιαίτερα όταν παίζει η τοπική ομάδα, FC Köln. Άγνωστοι αγκαλιάζονται, με την τοπική μπίρα Kölsch να ρέει άφθονη.

Το ίδιο γίνεται και με την εθνική ομάδα της Γερμανίας.

Οι ιδιοκτήτες βάζουν μια γιγαντοοθόνη συνήθως έξω από το μαγαζί, όπου δεκάδες οπαδοί της πανηγυρίζουν με ζητωκραυγές και άφθονη μπίρα.

Φέτος, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Όχι μόνο γιατί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου γίνεται χειμώνα, αλλά επειδή το διοργανώνει το Κατάρ. Και ο ποδοσφαιρόφιλος ιδιοκτήτης της παμπ Πέτερ Τσίμερμαν, έπρεπε να πάρει μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις της ζωής του.

«Μποϊκοτάρουμε το Κατάρ»

Κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ η τηλεόραση μένει κλειστή. Με τον τρόπο αυτό διαμαρτύρεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την καταπίεση των γυναικών, τις διακρίσεις σε βάρος των ομοφυλοφίλων και τις καταστροφικές συνθήκες εργασίες στο Κατάρ.

«Θέλουμε επίσης με τη στάση μας να στείλουμε ένα μήνυμα ενάντια σε αυτό το εντελώς διεφθαρμένο σύστημα της FIFA, που το μόνο που τη νοιάζει είναι τα λεφτά και αδιαφορεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ποδοσφαιρική κουλτούρα».

Και την Τρίτη, την ώρα που θα ξεκινά το ματς της Γαλλίας με την Αυστραλία, στην παμπ θα γίνεται συζήτηση για την κατάσταση στο Κατάρ, την πολιτική της FIFA και το μποϊκοτάζ. Ακολουθούν τουρνουά με βελάκια και ποδοσφαιράκι, προβολές ταινιών και η ευκαιρία να επαναληφθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο στο… Playstation.

Η δράση διαμαρτυρίας έγινε viral, ακόμη και ένα ιαπωνικό τηλεοπτικό συνεργείο βρέθηκε στην Κολωνία, στο νότιο τμήμα της πόλης όπου υπάρχουν πολλά εστιατόρια, μπαρ, ντίσκο και παμπ. «Όσο πλησίαζε η ημερομηνία έναρξης, τόσο περισσότερο συνειδητοποιούσαμε ότι το Κατάρ ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει, κι αυτό εμείς δεν θέλαμε να το υποστηρίξουμε»,  λέει ο Τσίμερμαν.

«Τον Απρίλιο λοιπόν δημοσιοποιήσαμε το μποϊκοτάζ μας και αναρτήσαμε ένα πανό που έγραφε “Μποϊκοτάρουμε το Κατάρ”. Οι αντιδράσεις ήταν αρχικά θετικές σε όλους τους τομείς, παρόλο που ήμασταν ακόμη η μειοψηφία εκείνη την εποχή». Κάτι μέχρι πρότινος αδιανόητο, για πρώτη φορά στη ζωή του ο Τσίμερμαν δεν έχει αποστηθίσει… το πρόγραμμα του Μουντιάλ.

Στο μεταξύ όμως έχει κανείς την αίσθηση σε όλη τη Γερμανία ότι δεν γίνεται ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, αλλά ένα τοπικό πρωτάθλημα. Ο ενθουσιασμός είναι αισθητά περιορισμένος. Κανένα αυτοκίνητο με γερμανικές σημαίες, καμία καμπάνια ανταλλαγής με κάρτες Panini των παικτών, κανένα παιχνίδι στα γραφεία στοιχημάτων. Και, επίσης, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, κανένα Public Viewing. Οι γερμανικές αλυσίδες λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών, όπως οι Intersport και Sport2000, διαμαρτύρονται ότι οι πωλήσεις φανελών του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχουν μειωθεί έως και 50% σε σύγκριση με το Παγκόσμιο Κύπελλο πριν από τέσσερα χρόνια στη Ρωσία. Σύμφωνα με πρόσφατη σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων infratest dimap, περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς σκέφτονται να αγνοήσουν φέτος εντελώς το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Στο μεταξύ, στην παμπ Lotta οι υπεύθυνοι έχουν αφαιρέσει από όλα τα μπουκάλια μπίρας το λογότυπο του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA.

Βέβαια εμφανίζονται και επικριτικά σχόλια μέσω Instragram ή με μέιλ, αποκαλώντας τους ιδιοκτήτες υποκριτές, επειδή την ίδια ώρα ζεσταίνουν το μαγαζί τους με φυσικό αέριο από το Κατάρ. Όμως ο Τσίμερμαν δεν μετανιώνει ούτε δευτερόλεπτο για την απόφασή του, αν και δεν θα έχει πολλές εισπράξεις τις επόμενες 4 εβδομάδες. «Φυσικά, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου είναι πάντα μια ευπρόσδεκτη επιπρόσθετη οικονομική πηγή, ειδικά όταν παίζει η Γερμανία, αλλά έχουμε τους τακτικούς μας πελάτες και ελπίζω ότι θα έρθουν κι άλλοι που ενδιαφέρονται για το εναλλακτικό μας πρόγραμμα. Λένε ότι τους αρέσει το ποδόσφαιρο, αλλά τώρα με το Κατάρ τούς είναι απλά πάρα πολύ».  

Πηγή: DW