Σόιμπλε: Δεν συγκαταλέγω τη Μέρκελ, μεταξύ των μεγάλων καγκελαρίων

 Σόιμπλε: Δεν συγκαταλέγω τη Μέρκελ, μεταξύ των μεγάλων καγκελαρίων

Ο Σόιμπλε υποστηρίζει πως Μέρκελ, η άλλοτε τρανή πολιτική ηγέτις, με τις επιλογές της, ειδικά στο θέμα της σχεδόν μονοσήμαντης εξάρτησης της Γερμανίας, όσον αφορά το ενεργειακό με τη Ρωσία, δεν είναι μεταξύ των μεγάλων καγκελαρίων και η δήλωσή του κάνει το γύρο της Γης.

Η πολιτική μνήμη είναι ένα βαθύ χαρακτηριστικό των πολιτών, ιδιαίτερα σε δημοκρατικές πολιτείες. Δεν εκριζώνεται εύκολα και δεν λειτουργεί προφανώς εκδικητικά. Μοιάζει όμως με την άμμο στο βυθό της θαλάσσης: όταν τον πατάς, ανασηκώνεται.

Ο Σόιμπλε υποστηρίζει ότι η Μέρκελ, η άλλοτε τρανή πολιτική ηγέτις, δεν είναι μεταξύ των μεγάλων καγκελαρίων και η δήλωσή του κάνει το γύρο της Γης. Δεν είναι ακόμη κατά την κρίση του, διευκρινίζει ο 80χρονος πρώην υπουργός της.

Ο Σόιμπλε συνδέει με τον τρόπο του την απορριπτική του κρίση με το οξύ ενεργειακό πρόβλημα, με το οποίο βρίσκεται η γερμανική κοινωνία. Οι Γερμανοί δεν θέλανε να δούνε την πραγματικότητα, υποστηρίζει ο πρώην υπουργός, και πληρώνουν βαρύ το κόστος της τεράστιας ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία.

Δεν συμφωνεί με τον πρώην πολιτικό της υφιστάμενο η Άγκελα Μέρκελ. Αυτή δεν μετανιώνει καθόλου για την εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσίας και, κατά λογική προέκταση, από το καθεστώς του Πούτιν.

«Ακόμη και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία ήταν αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας», δηλώνει η Μέρκελ, εξαγριώνοντας ακόμη περισσότερο τους ήδη θυμωμένους Γερμανούς που καλούνται να προσθέσουν ένα πουλοβεράκι ακόμη εν όψει του χειμώνα. Στη Γερμανία, με τη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 και το τέλος του έργου Nord Stream 2 που συνδέει την Ευρώπη με τη Ρωσία, η συζήτηση μαίνεται και οι τιμές εκτινάσσονται στα ύψη για τα νοικοκυριά. Το κόστος της επιλογής αυτής της Μέρκελ είναι βαρύ, κατά τους Γερμανούς αλλά και σύμφωνα με τους ευρωπαίους εταίρους της χώρας.

Ένας από αυτούς είναι και η πατρίδα μας, η Ελλάδα. Μετά τα «Go back, Madame Merkel» ακολουθεί το τρίτο μνημόνιο ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Η Μαντάμ Μέρκελ είναι η υψηλή συνομιλήτρια του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στη «χώρα της λογικής». 4677680-1

Οι επιλογές όμως του Τσίπρα δεν επιδοκιμάστηκαν στις εκλογές του 2019. Οι πολίτες εκτιμούν ότι το έδαφος που κληροδότησε στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι ναρκοθετημένο. Δεν αξιολογούν θετικά το πέρασμα όλη της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο για 99 χρόνια. Δεν σπουδαιολογούν, όσο θα περίμενε ο πρώην πρωθυπουργός, το άνοιγμα της μεταναστευτικής στρόφιγγας. Δεν κρίνουν, ως φαίνεται, επαρκή ή τεκμηριωμένη τη θέσπιση του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής με το οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Οι αποκρυσταλλωμένες εξελίξεις μάς είναι πλέον γνωστές. Η Μέρκελ έχει πάψει ακόμη και να εμφανίζεται στο δημόσιο χώρο. Στη γερμανική χριστιανοδημοκρατία την θεωρούν πολιτικό βαρίδι. Ο Τσίπρας, παρά τα ομολογουμένως ποικιλόμορφα εγχειρήματα πολιτικής επανόδου, είναι σταθερά και ακλόνητα καθηλωμένος στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, καθηλώνοντας (;) και το πολιτικό προσωπικό της Κουμουνδούρου.

Δεν υπαινίσσεται κανένας ότι ο Τσίπρας υπήρξε το αγαπημένο παιδί της Μέρκελ και της γερμανικής πρεσβείας. Εδώ και τρεις μήνες πια, η Χώρα μας εξήλθε, με τον πιο επίσημο τρόπο, από το καθεστώς της Ενισχυμένης Ευρωπαϊκής Εποπτείας, όπως ανακοίνωσε υπεύθυνα ο Πρωθυπουργός.

Δεν παραχωρεί συχνά συνεντεύξεις ο Σόιμπλε. Ευτυχώς, με μια έννοια..

Σχετικά Άρθρα