Νέα στοιχεία για σύνδεση Pretador με ΕΥΠ: Ποιοί ήταν θύματα υποκλοπών και με τους δύο τρόπους- Εμπλοκή αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ σε φυσικές παρακολουθήσεις δημοσιογράφων

 Νέα στοιχεία για σύνδεση Pretador με ΕΥΠ: Ποιοί ήταν θύματα υποκλοπών και με τους δύο τρόπους- Εμπλοκή αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ σε φυσικές παρακολουθήσεις δημοσιογράφων

Νέα στοιχεία για την πολύκροτη υπόθεση των παρακολουθήσεων φέρνουν στο φως η εφημερίδα Documento και η “Καθημερινή”, γεγονός που επιβεβαιώνει πως η δημοσιογραφική έρευνα βρίσκει, πλέον, “συνομιλητές” ακόμα και σε πρόσωπα που είτε έχουν προσωπικά εμπλακεί στις υποκλοπές και επιθυμούν να αποτινάξουν τις όποιες ευθύνες τους (ίσως αυτό εννοούσε ο δικηγόρος του Κώστα Βαξεβάνη, Γιάννης Μαντζουράνης, περί προγράμματος προστασίας μαρτύρων), είτε γνωρίζουν στοιχεία για άλλους.

Το Documento δημοσιεύει στοιχεία που, κατά την εφημερίδα, συνδέουν το Pretador με την ΕΥΠ, και μάλιστα αναφέρει πως οι Κωστής Χατζηδάκης, Αλέξης Παπαχελάς, Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο διευθυντής της υπηρεσίας εξοπλισμών του υπ. Άμυνας, έγιναν ταυτόχρονα ή διαδοχικά στόχοι του κακόβουλου λογισμικού και νόμιμων επισυνδέσεων μέσω της ΕΥΠ. Κάποια από τα πρόσωπα αυτά, μάλιστα, με δηλώσεις τους στην εφημερίδα δεν φαίνεται να απορρίπτουν το ενδεχόμενο να έχουν, όντως, πέσει θύματα υποκλοπών.

Τι γράφει το Documento

Πέντε πρόσωπα παρακολουθούνταν ταυτόχρονα από το παράνομο λογισμικό Predator, αλλά και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, την οποία υπό την ευθύνη του είχε το πρωθυπουργικό γραφείο!

Ποια είναι τα πέντε πρόσωπα:

  • Ο υπουργός Εργασίας (και πρώην υπουργός Ενέργειας) Κωστής Χατζηδάκης γιατί «κρίθηκε ότι ακολουθεί δική του ατζέντα σε θέματα ‘επιχειρηματικότητας’». Σύμφωνα με την εφημερίδα ο υπουργός Εργασίας παρακολουθούνταν τον καιρό της θητείας του στο υπουργείο Ενέργειας και, μάλιστα, έχει καταγραφεί από τον κοριό της ΕΥΠ στις 21 Νοεμβρίου 2020 να συνομιλεί με τον Π.Π., με αντικείμενο της συνομιλίας να είναι η «Σαρωνίδα».
  • Ο διευθυντής της «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς, που σύμφωνα με το δημοσίευμα «ήταν θύμα όλων των παράνομων μεθόδων που μετήλθε το παράκεντρο ΕΥΠ-Predator». Η παρακολούθηση, σύμφωνα με την εφημερίδα, γινόταν τόσο γιατί «ο Αλ. Παπαχελάς έγινε αντιληπτός από το πολιτικό κέντρο του επιτελικού παρακράτους ως πηγή κινδύνου, διότι μπορούσε ΄να σύρει τον χώρο της ΝΔ σε επιλογές πέραν του Κυριάκου Μητσοτάκη΄», Επίσης η εφημερίδα σημειώνει πως «η ολιστική παρακολούθηση του δημοσιογράφου σχετιζόταν με τη συλλογή πληροφοριών για πτυχές του νεοδημοκρατικού γίγνεσθαι, οι οποίοι πιθανώς να είχαν διαφύγει της προσοχής του παράκεντρου, ενώ μέσω του Αλ. Παπαχελά θα μπορούσαν να προκύψουν πληροφορίες για τις προθέσεις επιχειρηματιών και τις επαφές με ξένους παράγοντες»!
  • Ο Αριστείδης Αλεξόπουλος, αντιναύαρχος ε.α., γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών. «Ήταν στόχος παρακολούθησης λόγω της θέσεώς του και κυρίως λόγου του μεγάλου κυβερνητικού ενδιαφέροντος για τα εξοπλιστικά προγράμματα»!
  • Ο Αλέξης Διακόπουλος, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, που εξωθήθηκε σε παραίτηση στις 19 Αυγούστου 2020.
  • Ο Γιώργος Κύρτσος, ευρωβουλευτής που διαγράφτηκε από τη Νέα Δημοκρατία και παραιτήθηκε από το ΕΛΚ, προσχωρώντας στο RenewEurope του Εμμανουέλ Μακρόν.

Η αποκάλυψη της “Καθημερινής”

Από την άλλη η “Καθημερινή” αποκαλύπτει πως το κέντρο των υποκλοπών είχε διαβρώσει και ευαίσθητες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, με συγκεκριμένα στελέχη της να παίζουν σημαντικό ρόλο ακόμα και σε φυσικές παρακολουθήσεις δημοσιογράφων. Το στοιχείο αυτό είναι εντυπωσιακό, καθώς φαίνεται πως το κέντρο των παρακολουθήσεων μετερχόταν όλες τις μεθόδους παρακολούθησης.

Η “Καθημερινή” αποκαλύπτει πως στη σφαίρα επιρροής προσώπων που φέρεται να πρωταγωνιστούν στις υποκλοπές ανήκουν και υπηρεσίες της αστυνομίας. Με πρωτοβουλία και διαμεσολάβηση των εμπλεκομένων στις παρακολουθήσεις τοποθετήθηκαν αξιωματικοί σε θέσεις-κλειδιά, όπου παραμένουν μέχρι σήμερα, με πηγές πάντως σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο να προαναγγέλλουν την απομάκρυνσή τους, τους αμέσως επόμενους μήνες. Την ίδια στιγμή, αρκετοί «μη αρεστοί» αξιωματικοί στις ίδιες υπηρεσίες αποστρατεύθηκαν “περιέργως”, ή μετακινήθηκαν σε θέσεις-ψυγεία, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι μετά τις παραιτήσεις του Αυγούστου έγινε προσπάθεια να επανέλθουν στην ενέργεια μέσω τοποθέτησής τους στην ΕΥΠ.

Οσο κι αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προσπαθεί να πείσει περί του αντιθέτου, η υπόθεση των υποκλοπών ρίχνει βαριά σκιά στο εσωτερικό της αστυνομίας. Υπό καθεστώς πίεσης τα στόματα ανοίγουν, αναφέρει με νόημα η εφημερίδα. Και κάνει λόγο ακόμα και για φυσικές παρακολουθήσεις από αστυνομικούς συγκεκριμένων υπηρεσιών, ενώ περισσότερες από μία πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι οι ίδιες υπηρεσίες που, τυπικά τουλάχιστον, έχουν αρμοδιότητα την αντιμετώπιση της διαφθοράς και τη συλλογή πληροφοριών, φέρονται να έχουν εμπλοκή στην επιτήρηση δημοσιογράφων που ερευνούν την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών (πιθανότατα αυτό πρέπει να συνδυαστεί με τις καταγγελίες των Τάσου Τέλλογλου και Ελίζας Τριανταφύλλου του insidestory ότι παρακολουθήθηκαν). Στελέχη του Δημόσιας Τάξης πάντως που ρωτήθηκαν σχετικά δήλωσαν άγνοια.

Την ίδια στιγμή, αξιωματικοί που υπηρετούν σε κρίσιμα πόστα στην Ασφάλεια, στην Οικονομική Αστυνομία και αλλού, φέρονται να διατηρούν στενές επαφές με ισχυρούς παράγοντες, που κατά πληροφορίες συνδέονται με ορισμένα από τα πρόσωπα των υποκλοπών. Οταν μάλιστα έγινε προσπάθεια μετακίνησης των εν λόγω αξιωματικών, τα φύλλα πορείας ανακλήθηκαν κατόπιν «άνωθεν εντολών», όπως αναφέρει η “Καθημερινή”.

Ενα από τα κεντρικά πρόσωπα στην υπόθεση των υποκλοπών συνδέεται με αστυνομικό με προϋπηρεσία στη Δίωξη Ναρκωτικών, ο οποίος συνυπηρέτησε και ανέπτυξε στενή φιλική σχέση με την αστυνομική υποδιευθύντρια, η οποία –ούσα αποσπασμένη στην ΕΥΠ– είχε συμμετοχή στην παρακολούθηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη. Η εν λόγω αξιωματικός έδινε το «παρών» στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας στην Αγία Παρασκευή έχοντας υπό τις διαταγές της μια ομάδα περίπου δέκα αποσπασμένων στην ΕΥΠ αστυνομικών. Γεννά υποψίες το γεγονός ότι μετά τις αρχές Αυγούστου οι αποσπάσεις στην Υπηρεσία τόσο της υποδιευθύντριας όσο και των αστυνομικών της ομάδας της διακόπηκαν.

Κατά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας:

Πληροφορίες από το εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι τα ίδια κέντρα είχαν λόγο και στην τοποθέτηση, το 2018, αξιωματικού στη θέση του επικεφαλής υπηρεσίας συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών της αστυνομίας, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα. Είχαν προηγηθεί απόπειρες της ηγεσίας να θέσει υπό τον απόλυτο έλεγχό της την εν λόγω υπηρεσία, η οποία σημειωτέον διαθέτει σύγχρονο σύστημα τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Το διάστημα διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το ίδιο δίκτυο ανθρώπων απέκτησε ιδιαίτερα στενούς δεσμούς τόσο με την πολιτική όσο και με τη φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας (άγνωστο εάν η εφημερίδα εννοεί τον κ. Νίκο Τόσκα, όπως έχει ειπωθεί, ή άλλο πρόσωπο), τους οποίους διατήρησε και μετά την κυβερνητική αλλαγή, το καλοκαίρι του 2019. Την ίδια περίοδο ρυθμιστικό ρόλο στα τεκταινόμενα στην ΕΛ.ΑΣ. –και όχι μόνο– είχε και ο πρώην αστυνομικός Σπύρος Παπαχρήστου, που δολοφονήθηκε την Πρωτομαγιά του 2018, με την επίθεση εναντίον του να αποδίδεται στη δράση του οργανωμένου εγκλήματος, όπως επισημαίνει η “Κ”.

Το 2018 ανέλαβε καθήκοντα και ο νυν επικεφαλής της υπηρεσίας αρμόδιας για θέματα διαφθοράς. Επελέγη από τον τότε αρχηγό Κωνσταντίνο Τσουβάλα και τον πολιτικό του προϊστάμενο, εκείνη την περίοδο, Νίκο Τόσκα, τα ονόματα των οποίων έχουν συμπεριληφθεί σε πρόσφατα δημοσιεύματα για την υπόθεση των υποκλοπών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», υπήρξαν σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο σκέψεις για αντικατάστασή του πριν από τη λήξη της θητείας του, που τελικώς δεν υλοποιήθηκαν, υπό τον φόβο των πολιτικών παρενεργειών που θα προκαλούσε μια τέτοια κίνηση.

Την ίδια στιγμή, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου που περιγράφονται από ορισμένους κύκλους ως συνδεδεμένα με το δίκτυο των υποκλοπών, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους καταγγέλλουν ότι στοχοποιούνται επειδή επιχείρησαν να συγκρουστούν με τη διαφθορά. «Δείχνουν» πρώην και νυν αξιωματικούς ως συνδεόμενους με το οργανωμένο έγκλημα και κάνουν αναφορά σε πρόσωπα από το στενό περιβάλλον ισχυρών επιχειρηματιών ή ακόμα και μελών της Greek Mafia που υπηρετούν σε σημαντικά γραφεία στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη.

Κυβερνητικές πηγές, που έχουν γνώση των προσπαθειών διείσδυσης στις υπηρεσίες της αστυνομίας, προεξοφλούσαν εκκαθαρίσεις στις επερχόμενες τακτικές κρίσεις στο Σώμα. Ενα πρώτο μήνυμα θέλησαν να στείλουν προ μερικών εβδομάδων τοποθετώντας αξιωματικούς της Ασφάλειας που είχαν απομακρυνθεί ως ανεπαρκείς, στη θέση των αποσπασμένων στην ΕΥΠ αξιωματικών που έχουν άμεση ανάμειξη στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Σχετικά Άρθρα