Βροχή καταγγελιών για την Κιβωτό του Κόσμου – “Είχαν παιδί στην απομόνωση για έναν χρόνο και το χτυπούσαν βάναυσα” – “Ανυπόστατα ψεύδη” λέει ο Πάτερ Αντώνιος

 Βροχή καταγγελιών για την Κιβωτό του Κόσμου – “Είχαν παιδί στην απομόνωση για έναν χρόνο και το χτυπούσαν βάναυσα” – “Ανυπόστατα ψεύδη” λέει ο Πάτερ Αντώνιος

Ανατριχιαστικές είναι οι αποκαλύψεις από πρώην φιλοξενούμενη σε δομή στην «Κιβωτό του Κόσμου» στην περιφέρεια, καταγγέλλοντας ψυχολογική κακοποίηση, μήνες απομόνωσης και σκληρή εργασία.

Πρόκειται για μια 20χρονη, σήμερα, φοιτήτρια που πέρασε έξι χρόνια φιλοξενούμενη σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» και μιλά στον ΑΝΤ1. «Απομόνωση ονομάζουν εκείνοι το γεγονός να μην έχουμε καμία επαφή με τα υπόλοιπα παιδιά. Εγώ για παράδειγμα, ήμουν ένα καλοκαίρι, το οποίο το είχα περάσει τρεις μήνες στο δωμάτιό μου. Είχαμε συγκεκριμένες ώρες που δουλεύαμε, σαν εργαζόμενοι κανονικά και κοιμόμασταν και τρώγαμε μέσα στο δωμάτιό μας», καταγγέλλει η κοπέλα.

Οι σκοτεινές, μέσα στο κύριο κτίριο της δομής, αποθήκες, όπου συγκεντρώνονταν οι δωρεές του κόσμου, όπως λέει η πρώην φιλοξενούμενη, είχε μετατραπεί για τους πιο «ατίθασους» η φυλακή τους. Όπως λέει, φιλοξενούμενος έμεινε στην απομόνωση έναν ολόκληρο χρόνο! «Ποιο είναι το χειρότερο που έχεις ακούσει από παιδί που ξέρεις;», ρωτήθηκε η 20χρονη.

Και απάντησε: «Να το έχουν χτυπήσει αρκετά βάναυσα. Ήταν στην απομόνωση για πάνω από έναν χρόνο. Για έναν χρόνο δεν μιλούσε στα παιδιά. Τον είχαν σε μια πτέρυγα όπου τον είχαν μόνο του. Δεν πήγαινε σχεδόν πουθενά. Δεν έβγαινε, δεν μπορούσε να πάει κάπου. Μόλις τελείωνε τη δουλειά, εκεί. Εκεί ήταν χωρίς νερό, χωρίς φως, χωρίς τίποτα. Εκείνη η πλευρά του σπιτιού, εκείνο τον καιρό, λειτουργούσε σαν αποθήκη, εκεί βάζαμε κάποια πράγματα που έφερνε ο κόσμος».

«Σωματική κακοποίηση έχω δει μέχρι μια σφαλιάρα και σπρωξίματα. Έδωσε ένα χαστούκι για παραδειγματισμό. Άλλα παιδιά από ό,τι έχω μάθει, έχουν δεχτεί και σεξουαλική και άλλου είδους βία, και από στελέχη και από τους παιδαγωγούς και από τους υπεύθυνους», πρόσθεσε η 20χρονη για τις συνθήκες στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Πρώην εργαζόμενη: “Σκληρές τιμωρίες, αδύνατον να μην γνώριζε ο πατέρας Αντώνιος”

Για σκληρές τιμωρίες και ατελείωτη δουλειά σε ανήλικα παιδιά που φιλοξενούνται στην «Κιβωτό του Κόσμου» από το προσωπικό, κάνει λόγο μια πρώην εργαζόμενη, η οποία μίλησε στο protothema.gr για τον τρόμο και τις απειλές που βίωναν τα παιδάκια αυτά μέσα στις δομές.

«Εργάστηκα ένα χρόνο σε δομή ανηλίκων στην «Κιβωτό του κόσμου» και έβλεπα κάποια πράγματα που δεν μου άρεσαν καθόλου από την αρχήΔεν λειτουργούσαν στις δομές όπως ήθελαν να φαίνεται στα κανάλια και στον κόσμο. Εγώ προσωπικά δεν είχα καλές σχέσεις με τη διοίκηση γιατί δεν μου άρεσαν ποτέ οι συμπεριφορές τους και το περιβάλλον δεν ήταν φιλικό προς τα παιδιά. Όλα τα παιδιά έχουν άμεση επαφή με το προσωπικό. Δεν μου άρεσε καθόλου που έβαζαν τα ανήλικα να κάνουν πολλές δουλειές.

Όχι να βοηθήσουν αλλά να κάνουν δουλειές που θα έπρεπε να τις κάνει το προσωπικό. Δεν γίνεται να βάζεις μικρά παιδιά να κουβαλάνε τους δίσκους με το φαγητό και στη συνέχεια να τους βάζεις και πολλές τιμωρίες. Οι τιμωρίες ήταν αυστηρές και άδικες για τα παιδιάΤους απειλούσαν ότι δεν θα βγείτε σήμερα έξω κι ότι δεν θα πάτε διακοπές το καλοκαίρι όπως θα πάνε οι υπόλοιποι φίλοι σας από τη δομή. Ήταν άδικες αυτές οι τιμωρίες που στεναχωρούσαν τα παιδιά αντί να τα συμμορφώνουν. Η διοίκηση ήθελε τα παιδιά να είναι ελεγχόμενα και να λειτουργούν σαν «στρατιωτάκια» μέσα στη δομή. Έβλεπα ότι υπήρχε ο φόβος και ο τρόμος στα μάτια των παιδιών εξαιτίας της πειθαρχίας που ήθελαν τα παιδιά να συμπεριφέρονται σαν “στρατιωτάκια”, ξαναλέω», υποστηρίζει η γυναίκα.

«Θυμάμαι ότι ζητούσα από τη διοίκηση να φτιάξουν τις πόρτες και τα παράθυρα των παιδιών στη δομή για να μην κρυώνουν κι αυτοί αδιαφορούσαν. Τους ζητούσα να φτιάξουν το κλιματιστικό το καλοκαίρι και δεν έκαναν τίποτα. Πιστεύω ότι χάθηκε η μπάλα και δεν είναι δυνατόν ο πατέρας Αντώνιος να μην γνώριζε τίποτα για τα άτομα αυτά και σίγουρα έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Τα παιδιά αυτά, έλεγε ότι είναι τα παιδιά του και τώρα που μιλάμε ότι κάποιοι ασέλγησαν στα παιδιά του, αυτός ξαφνικά δεν γνωρίζει τίποτα. Αυτό είναι φρίκη», προσθέτει στο protothema.gr πρώην άτομο από το προσωπικό της «Κιβωτού του Κόσμου».

Πατέρας Αντώνιος: “Ανυπόστατα ψεύδη οι καταγγελίες”

“Είμαστε λυπημένοι και στενοχωρημένοι για το μεγάλο κύμα καταγγελιών. Έχουμε κάνει την έρευνα μας και όλα όσα καταγγέλλονται είναι ανυπόστατα ψεύδη. Είμαι θυμωμένος και αγανακτισμένος”, είπε ο πατέρας Αντώνιος, προσθέτοντας ότι δεν σκέφτεται κάποιο πρόσωπο της ΜΚΟ, το οποίο θα μπορούσε να αφορά η καταγγελία του 19χρονου.  

“Ξαφνικά μιλάει ο καθένας για ένα έργο 25 χρόνων χωρίς αποδείξεις, χωρίς να έχει γίνει έλεγχος. Θα ήθελα ένα σεβασμό”, ανέφερε στη συνέχεια. “Έχουμε τεράστια εμπειρία. Ζούμε μέσα στο έργο, γιατί θέλω να έχω πάντα την ενημέρωση, τη δική μου επαφή και γνώμη”.  

Στη συνέχεια ο πατέρας Αντώνιος τόνισε ότι απορεί πώς κανένα από τα παιδιά δεν απευθύνθηκε σε αυτόν για όσα συμβαίνουν, ενώ ο ίδιος έχει πολύ καλές σχέσεις μαζί τους. “Προσπαθούμε με αγάπη, στοργή και καλοσύνη να μην έχουν παραβατικές συμπεριφορές… Έχω δώσει τη ζωή μου. Δεν ξέρω αν αυτό είναι λάθος. Είμαστε πάντα πάνω από αυτά τα παιδιά”.

Από την πλευρά της, η πρεσβυτέρα, η οποία είναι πρόεδρος της “Κιβωτού του Κόσμου”, επίσης εξέφρασε την αγανάκτηση της, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πιστεύει πως “τα παιδιά που έκαναν τις καταγγελίες πιθανότατα είναι υποκινούμενα από κάποιους”.

Τον Μάρτιο έγινε η πρώτη καταγγελία

Όπως αποκάλυψε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα», μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, σε μία ημερίδα που είχε πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2022 από οργάνωση, η οποία ασχολείται με τα ελληνικά ιδρύματα, υπήρξε καταγγελία μίας ενήλικης πλέον κοπέλας, η οποία έκανε λόγο για κακές συμπεριφορές και συνθήκες εγκλεισμού σε δομή, χωρίς όμως να την κατονομάζει.

Ωστόσο, το όνομα της δομής είχε γίνει γνωστό στο στενό κύκλο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και σε πολιτικούς κύκλους: Ήταν η Κιβωτός του Κόσμου.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, είχε προχωρήσει σε παρέμβαση και είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η προστασία του κάθε παιδιού είναι ευθύνη όλων μας. Σκοπός μας είναι όλα τα παιδιά να μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον φροντίδας και ασφάλειας».

Τον Αύγουστο η δεύτερη

Λίγους μήνες αργότερα, όμως, και συγκεκριμένα στις 19 Αυγούστου του 2022, υπήρξε μία σοβαρή καταγγελία στην Ασφάλεια Βόλου, αυτή τη φορά, κατονομάζοντας την Κιβωτό του Κόσμου, από τον κ. Χρόνη Χλίτσιο, παιδαγωγό στη δομή στο Διμήνι Βόλου, και γνωστό αθλητή καταδύσεων.

Όπως έκανε γνωστό ο ίδιος με ανάρτηση στα social media στις 21 Αυγούστου, ένα στέλεχος της Κιβωτού από την Αθήνα ξυλοκόπησε παιδιά στο υπόγειο της δομής, γεγονός που κατήγγειλαν οι ίδιοι οι ανήλικοι και προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους παιδαγωγούς.

Μετά από αναφορά που έγινε στα κεντρικά της οργάνωσης για το περιστατικό, ο κ. Χλίτσιος ανέφερε ότι γνωστοποίησε στη διεύθυνση της δομής ότι θα προχωρήσει σε καταγγελία και στις Αρχές, καθώς πρόκειται για το δεύτερο γεγονός μέσα σε οκτώ μήνες.

Όπως υποστήριξε, όμως, όταν γνωστοποίησε την πρόθεσή του να πάει στην αστυνομία, απολύθηκε.

Γεγονός είναι ότι αυτές οι καταγγελίες έγιναν, υπήρξαν. Είτε τα περιστατικά που αναφέρθηκαν είναι αληθινά, είτε όχι, δεν θα έπρεπε οι υπεύθυνοι της «Κιβωτού του Κόσμου» να ερευνήσουν επισταμένα τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών στις δομές και το ποιόν των εργαζομένων σε αυτές;

Ο ίδιος ο πατήρ Αντώνιος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο MEGA ότι υπάρχουν «δικλείδες ασφαλείας» στην Κιβωτό. Γιατί λοιπόν δεν λειτούργησαν;

Η ανάρτηση του κ. Χλίτσιου και οι συγκλονιστικές καταθέσεις των παιδιών

“Την Παρασκευή 19 Αυγούστου παρουσιάστηκα στην ασφάλεια Βόλου και κατάγγειλα περιστατικό ξυλοδαρμού τριών παιδιών από στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου ό οποίος είχε έρθει από την Αθήνα. Το περιστατικό έλαβε χώρο στις 3 Αυγούστου σε υπόγειο χώρο του παραρτήματος της Κιβωτού στην περιοχή Διμηνίου στο Βόλο, όπως αυτό αναφέρθηκε από τα ίδια τα παιδιά. Το γεγονός δημιούργησε τεράστια αναστάτωση μεταξύ των παιδαγωγών και των παιδιών, με αποτέλεσμα να συσταθεί επιστολή διαμαρτυρίας προς την κεντρική διοίκηση της δομής στην Αθήνα.
Επειδή όμως είναι το δεύτερο γεγονός μέσα σε 8 μήνες που εμπλέκετε ο ίδιος άνθρωπος σε κακοποίηση ανηλίκου, πήρα την απόφαση να το καταγγείλω στις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες όπου και σε όποιον αναλογούν.
Το πρωί της Πέμπτης 18 Αυγούστου παρουσιάστηκα στη διευθύντρια της δομής ενημερώνοντάς την ότι προτίθεμαι να καταγγείλω το γεγονός στην αστυνομία. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ενημερώθηκα από τον υπεύθυνο παιδαγωγών της δομής τηλεφωνικά ότι απολύθηκα με το αιτιολογικό ότι με τις πράξεις μου παρασύρω και άλλους συναδέλφους σε ανάλογες κινήσεις (δεν κατάλαβα τι ακριβώς εννοούσε).
Στην ηλικία που βρίσκομαι και έχοντας μια αρκετά μεγάλη διαδρομή σε πολλές δραστηριότητες και έχοντας αποκομίσει πολλές εμπειρίες, αυτό που με προσδιορίζει και με χαρακτηρίζει σαν άτομο, είναι να είμαι καθαρός σαν τη θάλασσα και να λειτουργώ περισσότερο ως άνθρωπος παρά σαν υπάλληλος.
ΥΓ. Επειδή δεν είμαι ο μόνος που έχει προβεί σε επώνυμη καταγγελία στην ασφάλεια του Βόλου, εύχομαι και προσεύχομαι η υπόθεση να προχωρήσει με κάθε νόμιμο τρόπο, χωρίς να υπάρξουν σκοτεινές και υπόγειες κινήσεις. Αυτό θα ήταν ανεπανόρθωτο λάθος από μια δομή η οποία βρίσκεται τόσο ψηλά στην εκτίμηση του κόσμου.”

Χριστίνα έζησε σε δομή της Κιβωτού για τουλάχιστον 8 χρόνια: «Συγχαρητήρια. Επιτέλους κάποιος βρήκε το θάρρος να πει τι πραγματικά συμβαίνει και έδωσε θάρρος και σ’ εμάς που το ζήσαμε να μιλήσουμε λίγο παραπάνω. Ως παιδί που έζησα αρκετά χρόνια εκεί μέσα και έχω δεχτεί κι εγώ ψυχολογική/σωματική βία, έχω να πω πως αν ρωτήσεις όλα τα παιδιά εκεί μέσα, όλα θα έχουν κι από κάτι να σου πουν. Όπως έχω κι εγώ. Ο φόβος και η τρομοκρατία που επικρατούν εκεί μέσα αν τυχόν “ανοίξεις το στόμα σου”, δεν περιγράφεται. Όσο για αυτ@ που λένε “πού είναι ο πάτερ Αντώνιος;”, να ξέρετε ότι αυτός είναι ο πρώτος που τα ξέρει όλα και ο πρώτος που κάνει τα στραβά μάτια. Αυτά είχα να πω προς το παρόν. Εύχομαι και ελπίζω όλο αυτό να πάρει μεγάλη διάσταση και να δικαιωθούν όλα τα παιδιά της κιβωτού. Ακόμη κι όσοι φύγαμε και ξεφύγαμε από αυτό. Είμαι σίγουρη ότι όλα μας, μας τρώει το άδικο».

Χρήστος: «Έχω ματιά και βλέπω και έζησα μέσα πολλά χρόνια… όταν βάζουν στα μικρά παιδιά πιπέρι στο στόμα και τους βάζουν τιμωρία στο υπόγειο και κλειστά φώτα και τους ρίχνουν χαστούκι λέγοντας αν ξανά φωνάξεις θα έρθει η αστυνομία να σε πάει από εκεί που σε πήρε, νομίζω ότι είναι κάτι πολύ κακό. Όταν περνούν τα παιδιά και τους λένε θα φάτε τιμωρία και τους βάζουν να κουβαλάνε τα ψυγεία τους με τα χέρια στις σκάλες. Και θα σας πως δύο τρία περιστατικά.

Μας έλεγαν να τους βλέπουμε όλους σαν αδέρφια μας, όταν χτύπησα όμως είπαν στα παιδιά πως δεν θα πάει κανείς στο νοσοκομείο γιατί δεν έχετε καμία δουλειά εκεί. Και ήρθαν δύο καλοί μου φίλοι, τους έκοψαν τα τρόφιμα για δύο μήνες και δεν τους δίνανε τίποτα… όταν χτύπησα και έγινα ψιλό καλά και πήραν την υπογραφή που θέλανε με πέταξαν έξω με τον τρόπο τους…μου είπαν θα πας στην δουλειά σου σιγά σιγά ξανά και θα πιάσεις ένα σπίτι να νοικιάσεις θα σε βοηθάμε εμείς. Εγώ τους πίστεψα και πήγαινα, αλλά δεν είχα βοήθεια και δεν είχα αρκετά χρήματα για να πληρώνω το ενοίκιο μου» στις ερωτήσει που δέχτηκε ο Χρήστος αποκάλυψε πως εξαιτίας του σοβαρού ατυχήματος που είχε έπρεπε να πάρει κάποια αποζημίωση την οποία δεν έλαβε ποτέ :

Χρήστος: «Έχω να σας πω και εγώ ένα Μεγάλο μπράβο. Σαν παιδί που ήμουν εκεί 7 χρόνια είδαν τόσα πολλά τα μάτια μου . Και ήμουν θύμα κακοποίησης. Όταν 16 ετών. Και δεν έχει βγει παραέξω, με λέγανε τρελό και αλήτη όταν τα έλεγα αυτά . Όπως μου φάγανε και μια αποζημίωσή όταν έσπασα τα πόδια μου, με νάρκωναν με τα χάπια τους όταν πονούσα και μου λέγανε υπέγραψε εδώ και δεν έβλεπα για να διαβάσω και μου λέγανε δεν εμπιστεύεσαι τον πάτερ που σε μεγαλώνει τόσα χρόνια. Μετά από 2 χρόνια έμαθα ότι ήταν εξουσιοδότηση. Και έτσι με άφησαν με τις λάμες στα πόδια σε ηλικία 19 ετών και δεν πήρα ούτε 1 ευρώ».

Λουκάς: «Σε άλλο περιστατικό που παιδαγωγός χτύπησε παιδί και το παιδί αυτή την φορά ανταπόδωσε, έδιωξαν το παιδί. Το πετάξανε στο δρόμο, χωρίς να έχει πουθενά να πάει, ενώ η μοναδική του οικογένεια, τα αδέλφια του, ήταν και αυτά στην Κιβωτό. Χωρίσανε τα παιδιά μεταξύ τους, επειδή ένα από αυτά, υπερασπίστηκε τον εαυτό του εναντία στην βία τους…».

Νικόλας: «Ήρθε επιτέλους ο καιρός τα παιδιά που ήμασταν μέσα και ζήσαμε καταστάσεις για καταστάσεις να βγούμε επιτέλους και να μιλήσουμε, να μάθει ο κόσμος τι πραγματικά γίνεται όταν δεν υπάρχει κόσμος μπροστά να δώσει τα συγχαρητήρια του εκεί μέσα… Ήρθε η ώρα να μιλήσουν λίγο μαζί και εγώ. Ήρθε η ώρα λοιπόν για όσους από εμάς μας έλεγαν ότι είναι πλασμένα αυτά από το μυαλό μας και ότι δεν είναι αλήθεια Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε».

Άννα: «Εμένα με χτυπούσε ο Πέτρος ήμουν και εγώ στη κιβωτό κάποτε».

Σε περιστατικό ξυλοδαρμού αναφέρεται και ο Χρήστος : «Ρε Αντωνάκη όταν σας χώρισαν σαν αδέρφια ήταν ωραία, όταν η αδερφή σου έτρωγε ξύλο και της έλεγε χυδαία πράγματα ο Πασχάλης ήταν ωραία, όταν έτρωγες χαστούκια και έκλαιγες ήταν ωραία, όταν βάζανε τα παιδιά τιμωρία να μην δουν τους γονείς τους γιατί δεν ήταν καλά παιδιά…».

Η μαρτυρία 19χρονου που “καίει” υψηλόβαθμο στέλεχος στην Κιβωτό

Ο 19χρονος, σύμφωνα με τον ALPHA, περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τα όσα φέρεται να έζησε και «φωτογραφίζει» πρόσωπο υπεράνω υποψίας, το οποίο τον υποχρέωνε σε ασελγείς πράξεις με τη φράση «Με έχεις ανάγκη…». Σύμφωνα με την καταγγελία, το υψηλόβαθμο πρόσωπο της ΜΚΟ τον έπαιρνε μαζί του σε διάφορα ταξίδια που έκανε στην Ελλάδα και τον υποχρέωνε να πηγαίνει στον ιδιωτικό του χώρο (σ.σ. διαμέρισμα που νοικιαζόταν από τη δομή για να μένει προσωρινά) προκειμένου να τον παρενοχλήσει σεξουαλικά.

Ο 19χρονος περιέγραψε ενώπιον των Αρχών πως έμενε μαζί με τον αδερφό και τη μητέρα του σε δομή της «Κιβωτού», όταν τον πλησίασε ο κατηγορούμενος. «Αποφάσισα να μιλήσω γιατί δεν άντεξα άλλο, εκτός από την ασέλγεια, τον υποτιμητικό και προσβλητικό του τρόπο» είπε χαρακτηριστικά. Ο νεαρός ισχυρίστηκε πως ο άνδρας που τον πλησίασε όταν ήταν 16 ετών και ασελγούσε εις βάρος του τον απειλούσε, «με είχε υποχείριό του». «Με απειλούσε και μου έλεγε “με έχεις ανάγκη και δεν πρόκειται να πεις ποτέ τίποτα. Αν δεν ήμουν εγώ εσύ η μάνα και αδερφός σου δεν θα είχατε σπίτι”», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Με απομόνωνε σε δικό του χώρο» και ασελγούσε, ισχυρίζεται ο 19χρονος και κατήγγειλε πως «μετά μου έλεγε να καθαρίσω τις τουαλέτες». «Ασελγούσε εις βάρος μου και μου ζητούσε να του κάνω τα ίδια», κατάθεσε ο νεαρός. Ο τότε 16χρονος και τώρα 19χρονος υποστηρίζει πως αποφάσισε να μιλήσει, καθώς δεν άντεχε άλλο την προσβλητική συμπεριφορά του συγκεκριμένου ανθρώπου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών, δήλωσε πως η Κιβωτός του Κόσμου δεν υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και όταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών επιχείρησε να βοηθήσει ο πατέρας Αντώνιος αρνήθηκε.