Πυρά κατά του ΙΣΑ από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για το αντιγριπικό εμβόλιο

 Πυρά κατά του ΙΣΑ από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για το αντιγριπικό εμβόλιο

«Ο ΙΣΑ καταγγέλλοντας την πρόθεση του υπουργείου Υγείας να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιο χωρίς συνταγή ιατρού, και αρνούμενος μάλιστα τη διενέργεια αυτών στα ιδιωτικά φαρμακεία, επί της ουσίας, καταργεί το Νόμο, καταργεί την λογική», αναφέρει ο ΠΦΣ σε ανακοίνωσή του, στην οποία κατηγορεί ευθέως τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για «μικροσυντεχνιακής φύσεως αναχρονιστικές και αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις».

Πιο συγκεκριμένα, την οργή του ΠΦΣ προκάλεσε χτεσινή ανακοίνωση του ΙΣΑ, στην οποία ο Ιατρικός Σύλλογος εξέφραζε την «κατηγορηματική αντίθεσή του, στην απόφαση του υπουργείου Υγείας να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιο, χωρίς συνταγή γιατρού», και ταυτόχρονα τόνιζε ότι «οποιαδήποτε ιατρική πράξη, που εκτελείται από μη γιατρούς και μάλιστα σε ακατάλληλους χώρους πώλησης προϊόντων, αποτελεί αντιποίηση, του ιατρικού επαγγέλματος και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, για την υγεία του ασθενή».

Π.Φ.Σ.: Οφείλουμε ΟΛΟΙ να συμβάλλουμε στην αύξηση της κάλυψης του αντιγριπικού εμβολιασμού της χώρας

Αυτές οι δηλώσεις ήταν που πυροδότησαν την οργισμένη αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, που κατηγορεί τον ΙΣΑ ότι ηθελημένα αγνοεί την επάρκεια και την προσφορά των φαρμακοποιών της χώρας, ενώ χαρακτηρίζει ως «υποκριτική τη στάση αυτή του ΙΣΑ και συγχρόνως επικίνδυνη, καθώς επί της ουσίας προσπαθεί να αποτρέψει τη διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων στους ηλικιωμένους δικαιούχους».
Διατηρώντας τους υψηλούς τόνους έως το τέλος της ανακοίνωσης-απάντησης, ο ΠΦΣ καλεί τον ΙΣΑ «να σταθεί, επιτέλους, στο ύψος των περιστάσεων, αναλογιζόμενος τις ευθύνες του απέναντι στην κοινωνία…».

Αναλυτικά, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κατηγορεί τον ΙΣΑ ότι:

«Ηθελημένα, ο ΙΣΑ αγνοεί ότι, σύμφωνα με το άρθρο 160 παρ. 1 του Ν. 4600/2019, ο αδειούχος φαρμακοποιός νομίμως δύναται να προβαίνει στη διενέργεια αντιγριπικού εμβολιασμού στους πολίτες, ενώ κατόπιν με την υπ’ αριθμόν Γ5α/Γ.Π.οικ.49734/02.07.2019 απόφαση του υπουργού Υγείας, καθορίστηκαν οι όροι, προϋποθέσεις και η διαδικασία πιστοποίησης φαρμακοποιών για να διενεργούν αντιγριπικό εμβολιασμό, κι έκτοτε, χιλιάδες φαρμακοποιοί έχουν πιστοποιηθεί σχετικώς από Ιατρική Σχολή της χώρας.

Επίσης, ηθελημένα, ο ΙΣΑ αγνοεί ότι σε όλη την Ευρώπη ο αντιγριπικός εμβολιασμός διενεργείται στα φαρμακεία.

Τέλος, ηθελημένα, ο ΙΣΑ αγνοεί ότι επί σειρά ετών εκατομμύρια πολίτες εμβολιάζονται κάθε χρόνο στα φαρμακεία της χώρας μας για την εποχική γρίπη. Δεκάδες εκατομμύρια εμβόλια και πολλά εκατομμύρια αντιτετανικοί οροί έχουν χορηγηθεί στα φαρμακεία όλα αυτά τα χρόνια.

Επίσης, τα ανοικτά στο κοινό ιδιωτικά φαρμακεία επί 24ωρου βάσεως (σε κάθε περιοχή εφημερεύει ένα φαρμακείο) αποτελούν την πλέον προσβάσιμη Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς, λόγω του ρυθμισμένου ωραρίου αλλά και της ορθολογικής γεωγραφικής κατανομής τους, καλύπτουν σχεδόν όλη την Ελληνική επικράτεια.

Θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς ως υποκριτική τη στάση αυτή του ΙΣΑ, αν δεν ήταν συγχρόνως και επικίνδυνη, καθώς επί της ουσίας προσπαθεί να αποτρέψει τη διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων στους ηλικιωμένους δικαιούχους, οι οποίοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και έχουν απόλυτη ένδειξη εμβολιασμού κάθε χρόνο.

Είναι βέβαιο ότι η στάση αυτή του ΙΣΑ δυσχεραίνει την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, πόσω μάλλον όταν από τα στοιχεία προκύπτει ότι είναι χαμηλή για την τρέχουσα περίοδο, σπέρνοντας αδικαιολόγητο φόβο στους πολίτες για την εμφάνιση δήθεν παρενεργειών από ένα εμβόλιο επιστημονικά τεκμηριωμένο βάσει μελετών και απολύτως ασφαλές.

Θα περίμενε κανείς ότι ο ΙΣΑ θα είχε διαφορετική πολιτική σε μία τόσο πιεστική συγκυρία, η οποία μας έχει διδάξει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η συνεργασία των επιστημόνων υγείας είναι απολύτως απαραίτητη για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και της υγείας των πολιτών, που όλοι οφείλουμε να υπηρετούμε και να συνδράμουμε.

Οι Έλληνες φαρμακοποιοί έχουν αποδείξει πολλάκις και αποδεικνύουν σε καθημερινή βάση ότι τα φαρμακεία τους ενδυναμώνουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας ως Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, παρέχοντας φαρμακευτικές υπηρεσίες με υψηλή εξειδίκευση και αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα. 

Καλούμε τον ΙΣΑ, να σταθεί, επιτέλους, στο ύψος των περιστάσεων, αναλογιζόμενος τις ευθύνες του απέναντι στην κοινωνία, μακριά από μικροσυντεχνιακής φύσεως αναχρονιστικές και αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις και αντιλήψεις, και να συνδράμει στην προστασία του μείζονος κοινωνικού αγαθού της Δημόσιας Υγείας».