Ιράν: Έκαψαν το σπίτι του Αγιατολάχ Χομεϊνί – Διαψεύδει το Tasnim

 Ιράν: Έκαψαν το σπίτι του Αγιατολάχ Χομεϊνί – Διαψεύδει το Tasnim

Βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν το πατρογονικό σπίτι του εκλιπόντος ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αγιατολάχ Χομεϊνί, στο Ιράν να έχει παραδοθεί στις φλόγες, με ακτιβιστές να λένε ότι πυρπολήθηκε από διαδηλωτές.

Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, ωστόσο, διέψευσε ότι το σπίτι του Χομεϊνί πυρπολήθηκε αντιτείνοντας ότι ένας μικρός αριθμός ανθρώπων είχε συγκεντρωθεί έξω από αυτό. Τα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν δεκάδες ανθρώπους να ζητωκραυγάζουν, ενώ διακρίνεται ένα σπίτι να καίγεται. Το Reuters δεν μπόρεσε να διακριβώσει με ανεξάρτητο τρόπο πότε γυρίστηκαν τα βίντεο, όμως επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για την σωστή τοποθεσία.

Το ακτιβιστικό δίκτυο 1500Tasvir ανέφερε ότι το περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη γενέτειρα του Χομεϊνί, την Χομέιν, που βρίσκεται νότια της πρωτεύουσας Τεχεράνης.

Σύμφωνα με τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το σπίτι έχει μετατραπεί σε μουσείο.

“Η πληροφορία είναι ψευδής. Οι πόρτες του σπιτιού του εκλιπόντος ιδρυτή της μεγάλης επανάστασης είναι ανοιχτές για το κοινό”, προσθέτει το τηλεγράφημα του Tasnim.

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε εθνικό επίπεδο έχουν εξαπλωθεί στο Ιράν από τις 16 Σεπτεμβρίου, έπειτα από τον θάνατο της νεαρής Ιρανής, κουρδικής καταγωγής, Μαχσά Αμινί, κατά την κράτησή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της.

Ο Χομεϊνί πέθανε το 1989.

Σχετικά Άρθρα