Ιράν: Διαδηλωτές, έκαψαν το σπίτι του Αγιατολάχ Χομεϊνί – Το σπίτι, ήταν μουσείο που τιμούσε τη ζωή του ( vid )

 Ιράν: Διαδηλωτές, έκαψαν το σπίτι του Αγιατολάχ Χομεϊνί – Το σπίτι, ήταν μουσείο που τιμούσε τη ζωή του ( vid )

Διαδηλωτές στο Ιράν έβαλαν φωτιά στο πατρικό σπίτι του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί.

Τα πρακτορεία ειδήσεων επαλήθευσαν την τοποθεσία των βίντεο, αλλά οι περιφερειακές αρχές διέψευσαν ότι υπήρξε εμπρηστική επίθεση.

Ο Αγιατολάχ Χομεϊνί λέγεται ότι γεννήθηκε στο σπίτι, το οποίο σήμερα είναι μουσείο που τιμά τη ζωή του. Ο Χομεϊνί ήταν ο ηγέτης της ισλαμικής επανάστασης του Ιράν το 1979, η οποία εκθρόνισε τον φιλοδυτικό ηγέτη της χώρας, τον σάχη Μοχάμαντ Ρεζά Παχλαβί, και εγκαινίασε το θεοκρατικό κράτος που υπάρχει μέχρι σήμερα. Διετέλεσε ο πρώτος ανώτατος ηγέτης του Ιράν μέχρι το θάνατό του το 1989, ο οποίος εξακολουθεί να σηματοδοτείται από μια ημέρα πένθους κάθε χρόνο.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το Χομεΐν δείχνουν δεκάδες ανθρώπους να ζητωκραυγάζουν καθώς ξεσπά η φωτιά. Ένα δίκτυο ακτιβιστών ανέφερε ότι τα πλάνα τραβήχτηκαν το βράδυ της Πέμπτης.

Ωστόσο, το γραφείο Τύπου της κομητείας Khomein διέψευσε ότι υπήρξε οποιαδήποτε επίθεση στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim. Το πρακτορείο ανέφερε ότι ένας μικρός αριθμός ανθρώπων είχε συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι.

Η πυρκαγιά στο πατρικό του σπίτι είναι ένα από τα τελευταία περιστατικά ενός κύματος διαδηλώσεων σε εθνικό επίπεδο που στρέφονται κατά του διαδόχου του, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, και της κυβέρνησής του.

Οι διαμαρτυρίες κατά του ιερατικού κατεστημένου του Ιράν ξέσπασαν πριν από δύο μήνες μετά τον θάνατο υπό κράτηση της Μαχσά Αμινί, μιας 22χρονης γυναίκας που συνελήφθη από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ.

Πέντε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν στις τελευταίες ταραχές την Πέμπτη, σύμφωνα με τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Εν τω μεταξύ, οι κηδείες νεαρών Ιρανών που λέγεται ότι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας προκάλεσαν νέες διαδηλώσεις την Παρασκευή.

Πλήθη που φώναζαν “θάνατος στον Αλί Χαμενεΐ” συγκεντρώθηκαν στη νοτιοδυτική πόλη Ιζέχ για την κηδεία ενός εννιάχρονου αγοριού, του Κιάν Πιρφαλάκ, ο οποίος πυροβολήθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με την οικογένειά του, αν και οι αξιωματούχοι το διέψευσαν.

Υπήρξαν περαιτέρω διαδηλώσεις στις πόλεις Ταμπρίζ, Μαχαμπάντ και Ζαχεντάν για θανάτους πολιτών που αποδίδονται στις δυνάμεις ασφαλείας.

Σχετικά Άρθρα