Hospital at home: Σύντομα η εφαρμογή του – Ποιους ασθενείς αφορά

 Hospital at home: Σύντομα η εφαρμογή του – Ποιους ασθενείς αφορά

Μέσα στο επόμενο τρίμηνο, ξεκινά από το υπουργείο Υγείας το νέο πρόγραμμα «Κατ’οίκον νοσηλείας» (Hospital at home) για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, μιλώντας στο πλαίσιο του 11ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ασθενών.

Το πρόγραμμα Hospital at home χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με το ποσό των 14 εκατομμυρίων ευρώ, και σκοπός του είναι οι ασθενείς να έχουν ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες στο σπίτι τους.
Ειδικότερα, το Hospital at home θα είναι διαθέσιμο τόσο στους ασθενείς που νοσηλεύονται στο σπίτι για λόγους ασφαλείας όσο και για εκείνους που δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας ώστε να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο.

«Μεταφέρουμε συνθήκες νοσηλείας στα σπίτια των ασθενών, εξειδικεύοντας τις νοσηλευτικές υπηρεσίες. Έχουμε δανειστεί ήδη πρακτικές από διάφορα νοσοκομεία που εφαρμόζουν ανάλογα προγράμματα κατ’οίκον νοσηλείας», εξήγησε ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος στη διάρκεια ομιλίας του στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών .

Λειτουργία σε 2 φάσεις

Η κατ’οίκον νοσηλεία θα λειτουργήσει σε δύο φάσεις: Η πρώτη θα ξεκινήσει από τον Άγιο Σάββα και προβλέπει ότι οποιαδήποτε ιατρική πράξη ή χορήγηση φαρμάκου θα γίνεται παρουσία γιατρού.

Η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει την Άνοιξη και σε αυτήν καθοριστικό ρόλο θα έχουν οι νοσηλευτές.

Σύμφωνα με τον κύριο Κωτσιόπουλο, με το Πρόγραμμα της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας, δημιουργείται ένα άλλο μοντέλο στο οποίο ο ασθενής θα μένει σπίτι και θα λαμβάνει ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες μέσω μιας διεπιστημονικής ομάδα νοσηλευτών, γιατρών και φροντιστών με λιγότερο κόστος, μεγαλύτερη ασφάλεια και σε καλύτερο περιβάλλον που ευνοεί την ψυχολογία του ασθενή.

Ποιους ασθενείς θα αφορά

Το πρόγραμμα, σύμφωνα με τον Γ.Γ. Υπηρεσιών Υγείας, αφορά αρχικά νευρολογικούς και πνευμονολογικούς ασθενείς, που αποτελούν την πλειονότητα των ασθενών που χρήζουν κατ’οίκον νοσηλείας. Σύντομα, ωστόσο, θα «ανοίξει» το φάσμα της παροχής υγειονομικής περίθαλψης στο σπίτι και σε πολίτες με άλλες παθήσεις.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι σήμερα υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που καλύπτει την κατ΄οίκον νοσηλεία όχι όμως τις επιπλέον ιατρικές πράξεις από νοσηλευτές και γιατρούς που θα χρειαστούν για την νοσοκομειακή φροντίδα στο σπίτι. 

Ρούλα Σκουρογιάννη

Σχετικά Άρθρα