Φέτα από τα Σκόπια, ντομάτες από την Τουρκία και ελιές από το Μαρόκο – Καταγγελίες στο ΙΝΚΑ για “ελληνοποιημένα προϊόντα” στην αγορά

 Φέτα από τα Σκόπια, ντομάτες από την Τουρκία και ελιές από το Μαρόκο – Καταγγελίες στο ΙΝΚΑ για “ελληνοποιημένα προϊόντα” στην αγορά

Τον κώδωνα του κινδύνου για ακατάλληλα τρόφιμα, αμφιβόλου ποιότητας, που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά κρούει το ΙΝΚΑ, σημειώνοντας ότι υπάρχουν υπόνοιες, ότι κάποια αυτά βαπτίζονται ελληνικά, ενώ είναι εισαγόμενα.

Η ποιότητα των προϊόντων φαίνεται πως έχει επηρεαστεί αρνητικά λόγω της ακρίβειας.

Το Ινστιτούτο Καταναλωτών καθημερινά δέχεται καταγγελίες και παράπονα.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι ότι εισάγονται και ελληνοποιούνται προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά. Ποιος θα διασφαλίσει ότι δεν εγκυμονούν κινδύνους για το τραπέζι του Έλληνα καταναλωτή;» αναφέρει ο Γιώργος Λεχουρίτης, πρόεδρος του ΙΝΚΑ, δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα ελληνοποιήσεων, με βάση τις καταγγελίες που έχει στη διάθεσή του.

Φέτα από τα Σκόπια, μέλι από την Κίνα, όσπρια και ντομάτες από την Τουρκία, αρακάς και φασολάκια από τη Βουλγαρία και άλλες βαλκανικές χώρες, πατάτες από την Αίγυπτο, ελιές από το Μαρόκο και την Τυνησία.  Καταγγελίες υπάρχουν και για αρκετά ακόμη παρεμφερή αγροτικά είδη, καθώς και για ελληνοποιήσεις ξηρών καρπών και αυγών.

«Θέλουμε συστηματικούς ελέγχους αλλά στην πηγή, στις εισόδους της χώρας, έτσι ώστε να σταματήσουν να εισάγονται αυτά τα προϊόντα και να μην γίνεται ο έλεγχος αφού ήδη έχουν κυκλοφορήσει στα καταστήματα και τα έχουν καταναλώσει οι πολίτες. Η ανησυχία του ΙΝΚΑ έχει να κάνει με το ότι δεν επαρκούν οι υπάλληλοι είτε του ΕΦΕΤ είτε του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έτσι ώστε τυχόν ακατάλληλα προϊόντα να κατάσχονται αμέσως και να μην γίνεται η κατάσχεσή τους ενώ ήδη κυκλοφορούν 1-2 μήνες. Το ίδιο ισχύει και για τα ποτά-μπόμπες που έχουν αυξηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Πρέπει να γίνουν προσλήψεις προσωπικού για να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι», τονίζει ο κ. Λεχουρίτης,  σημειώνοντας ότι η λογική «αφήστε να εισαχθούν τα προϊόντα για να μειωθούν οι  τιμές, δεν συνάδει με την άποψη του ΙΝΚΑ». Ουσιαστικά, ο ίδιος καταγγέλλει ότι αφήνουν πρώτα τα προϊόντα αυτά, τα οποία είναι φθηνότερα, λόγω της χαμηλής ποιότητάς τους, να κυκλοφορήσουν στην αγορά, προκειμένου στη συνέχεια να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και να μειωθούν οι τιμές και άλλων εταιρειών.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ διερωτάται γιατί ακόμα δεν έχουν υπογραφεί από το αρμόδιο υπουργείο τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί  εδώ και μήνες για ακατάλληλα προϊόντα που εντοπίστηκαν σε ελέγχους του ΕΦΕΤ και αποσύρθηκαν. Πρόκειται, όπως λέει, για κοτόπουλα με σαλμονέλα και υπολείμματα νιτρικών και αυγά εισαγωγής (αγνώστου προέλευσης) με σαλμονέλα.

«Καλούμε επίσης την κυβέρνηση να δώσει στοιχεία για τον ΕΛΓΟ Δήμητρα περί ισοζυγίου εισαγωγών-εξαγωγών κρέατος και γάλακτος. Τι εισάγεται και τι κυκλοφορεί στην αγορά; Διερωτώμαι γιατί έχω υπόνοιες ότι καταναλώνουμε προϊόντα εισαγωγής, βαπτισμένα ελληνικά», τονίζει ο κ. Λεχουρίτης.

Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ επισημαίνει ακόμη ότι έχει υποβαθμιστεί η ποιότητα και σε προκατεψυγμένα είδη γρήγορου φαγητού, πχ τυρόπιτες και σάντουιτς προκειμένου να πέσουν οι τιμές. Η ελκυστική τιμή συχνά αποτελεί δείγμα χαμηλής ποιότητας. Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία που έχει λάβει το ΙΝΚΑ από πολίτη που αγόρασε προψημένα κατεψυγμένα κεφτεδάκια γνωστής μάρκας.  Όπως αναφέρει, κάθε κεφτεδάκι έχει μέσα και έναν χόνδρο και δεν τρώγεται. «Συνιστά κίνδυνο για κάθε καταναλωτή, πρωτίστως για παιδιά, καθώς και για ηλικιωμένους. Αυτό σημαίνει ότι μαζί με κρέας αλέθονται εσκεμμένα και κόκκαλα».