Υπόθεση εργασίας: Ο Τασούλας θα εγκρίνει παρακολούθηση Προέδρου Δημοκρατίας, πρωθυπουργού;

 Υπόθεση εργασίας: Ο Τασούλας θα εγκρίνει παρακολούθηση Προέδρου Δημοκρατίας, πρωθυπουργού;

Με βάση το σε διαβούλευση νομοσχέδιο περί παρακολουθήσεων, ο πρόεδρος της Βουλής θα αποκτήσει ένα πρόσθετο “καθήκον”: να συνυπογράφει την εντολή παρακολούθησης πολιτικού προσώπου για λόγους “εθνικής ασφαλείας”. Ο πρόεδρος της Βουλής είναι ο τρίτος κατά σειρά στην πολιτειακή ιεραρχία, άρα σε μία δύσκολη αλλά όχι απίθανη εκδοχή μπορεί να αναλαμβάνει την ευθύνη για την παρακολούθηση ακόμα και του πρωθυπουργού, ή του/της προέδρου της Δημοκρατίας.

Το είπε, άλλωστε, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου: “θα έδινα εντολή ακόμα και για την πρόεδρο της Δημοκρατίας εάν έκρινα ότι είναι επικίνδυνη για την πατρίδα”. Πέραν του ότι η συγκεκριμένη δικαστικός προκαλεί τους θεσμούς και την λογική, μπορεί -με τη νέα εκδοχή του νομικού πλαισίου- να συμβεί το εξής:

Ο “Χ” Κοντολέων, και η “Χ” Βλάχου να δίνουν εντολή για την παρακολούθηση της Κατερίνας Σακελαροπούλου και ο Κώστας Τασούλας να έχει την ευθύνη να το εγκρίνει , ή να το απορρίψει! Επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής δεν είναι -διαχρονικά- κάποιος ανεξάρτητος πολιτικός, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος είναι, ως εκ τούτου μάλλον με μεγαλύτερη ευκολία θα συναινεί στην παρακολούθηση βουλευτή της αντιπολίτευσης, παρά του δικού του κόμματος.

Ορθώς, λοιπόν, ο “Βηματοδότης” περιγράφει το παράδοξο:

Όσον αφορά στη συμμετοχή του Προέδρου της Βουλής στις αποφάσεις για την άρση του απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των πολιτικών προσώπων, έγκριτοι νομικοί και βουλευτές από όλα τα κόμματα εξέφραζαν χθες σε πηγαδάκια στο Κοινοβούλιο τη βεβαιότητα ότι θα ανακύψουν πολιτικά προβλήματα. Και τούτο διότι ο Πρόεδρος της Βουλής, είναι εκλεγμένος βουλευτής και έως σήμερα «προτείνεται μεν από την κυβέρνηση ωστόσο συνηθίζεται να υπερψηφίζεται και από πολλούς βουλευτές της αντιπολίτευσης. Εάν λοιπόν του ζητηθεί να συνυπογράψει την παρακολούθηση συναδέλφου του από την αντιπολίτευση ή και από την κυβέρνηση, αυτομάτως η πολιτική ζωή θα κυλιστεί σε ένα κύκλο αντιπαραθέσεων περί πολιτικών διώξεων».

Ορισμένοι βουλευτές πλησίασαν χθες τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και του έκαναν την εξής ερώτηση- παγίδα: Ποιος θα υπογράψει για τον Πρόεδρο της Βουλής σε περίπτωση που η ΕΥΠ θέλει να τον παρακολουθήσει; Ο κ. Τασούλας απάντησε αμέσως: «Ο Πρωθυπουργός θα υπογράψει». Και εάν θελήσουν να παρακολουθήσουν τον Πρωθυπουργό ποιος θα υπογράψει; Ρωτήθηκε πάλι: «Εγώ» ήταν η απάντηση για να συμπληρώσει το ίδιο συμβαίνει και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπογράφει ο Πρόεδρος της Βουλής.

Σχετικά Άρθρα