SZ: Οι πρόσφυγες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν ακραίους κινδύνους

 SZ: Οι πρόσφυγες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν ακραίους κινδύνους

«Στη Bαλκανική Oδό καταγράφονται ξανά μετά από χρόνια οι περισσότερες παράτυπες διελεύσεις συνόρων», παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung, σε εκτενές δημοσίευμα για το προσφυγικό και τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Όπως αναφέρει η εφημερίδα του Μονάχου, «αυτό που συμβαίνει στη Βαλκανική Οδό, η οποία στην πραγματικότητα είναι ένα σύμπλεγμα πολλών διαδρομών στη νοτιοανατολική Ευρώπη, προκαλεί πονοκέφαλο στους πολιτικούς της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex, μόνο τον φετινό Οκτώβριο καταγράφηκαν στην περιοχή περισσότερες από 22.300 “παράτυπες διελεύσεις συνόρων” – σχεδόν τριπλάσιες από τον Οκτώβριο του 2021».

Πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη κινούνται με προορισμό τη Βόρεια Μακεδονία

«Πρέπει λοιπόν να περιμένουμε σκηνές, όπως εκείνες που εκτυλίσσονταν το 2015;», διερωτάται ο συντάκτης της SZ – για να απαντήσει αμέσως μετά: «Σίγουρα όχι. Αν κοιτάξει κανείς προσεκτικά τα στοιχεία της Frontex, ο μεγάλος αριθμός των καταγεγραμμένων διελεύσεων των συνόρων οφείλεται ουσιαστικά στις “επανειλημμένες προσπάθειες” που κάνουν “μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στα Δυτικά Βαλκάνια”».

Ιδιαίτερη αναφορά του δημοσιογράφου και στην Ελλάδα, η οποία όπως σχολιάζει «έχει επιλέξει τη βίαιη απομόνωση και τις επαναπροωθήσεις, κι αυτό όχι μόνο στα εξωτερικά της σύνορα. Η ζωή για τους πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα γίνεται διαρκώς δυσκολότερη. Πέρυσι, για παράδειγμα, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας έκρινε ότι οι αιτούντες άσυλο που είχαν ήδη καταγραφεί στην Ελλάδα, μία χώρα της ΕΕ, αλλά υπέβαλαν εκ νέου αίτηση ασύλου στη Γερμανία, δεν μπορούν να σταλούν πίσω στην Ελλάδα. Εκεί, σύμφωνα με το δικαστήριο, θα έρχονταν αντιμέτωποι με έναν “σοβαρό κίνδυνο απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης”, αλλά και ένα “καθεστώς ακραίας φτώχειας”».

Πηγή: dw.com

Σχετικά Άρθρα