Μια “κρυπτοαπάτη” που παρέσυρε Κάρι, Μπρέιντι, Οσάκα: τα έδωσαν όλα και έμειναν στον άσο

 Μια “κρυπτοαπάτη” που παρέσυρε Κάρι, Μπρέιντι, Οσάκα: τα έδωσαν όλα και έμειναν στον άσο

Το FTX είναι το τρίτο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο και κάποτε είχε δει την αξία του να φτάνει έως και τα 31 δισ. δολάρια. Σήμερα είναι μια πτωχευμένη εταιρεία στην οποία διάσημοι αθλητές επένδυσαν τεράστια ποσά τα οποία τώρα έγιναν… καπνός! 

Αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα κατέθεσε για την crypto αυτοκρατορία του ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ σε δικαστήριο του Ντέλαγουερ. Η κήρυξη χρεοκοπίας αφορά το παγκόσμιο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX, την αμερικανική πλατφόρμα συναλλαγών FTX US και την επενδυτική εταιρεία Alameda Research.

Βάσει του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα, όταν μία εταιρεία υπάγεται στο άρθρο 11 παραμένει σε λειτουργία όσο προωθείται ένα δραστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης με στόχο να αποπληρωθούν  οι πιστωτές της.

Συνέπεια αυτής της ενέργειας είναι ο 30χρονος Μπάνκμαν-Φριντ, ο οποίος μόλις πριν από μερικά χρόνια είχε χαρακτηριστεί «παιδί-θαύμα» της αγοράς και… κοσμούσε με την παρουσία του το πρωτοσέλιδο του «Forbes», να χάσει ολόκληρη την περιουσία του ύψους 16 δισ. δολαρίων μέσα σε λίγες ημέρες. 

Στο μεταξύ, πριν από μερικές ώρες κατατέθηκε η πρώτη ομαδική αγωγή από επενδυτές, η οποία στρέφεται ενάντια στον Μπάνκμαν-Φριντ, αλλά και ενάντια σε celebrities που προωθούσαν διαφημιστικά και επενδυτικά τηn πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων. Η ομαδική αγωγή κατατέθηκε σε δικαστήριο της Φλόριντα με την κατηγορία της παραπλάνησης των πελατών του ανταλλακτηρίου, κάτι που κόστισε ζημιά δισεκατομμυρίων στους επενδυτές.

Καθώς το ενδιαφέρον για τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων και τα ανταλλακτήριά τους εκτινάχθηκε τα τελευταία χρόνια, αρκετά διάσημα πρόσωπα, όπως επαγγελματίες αθλητές και όχι μόνο επένδυσαν στο FTX.

Ένας από τους αθλητές, που λειτούργησαν ως… κράχτες, είναι ο quarterback της ομάδας αμερικανικού ποδοσφαίρου Tampa Bay Buccaneers, Τομ Μπρέιντι. 

Λίγους μήνες αφού κατέκτησε το έβδομο Super Bowl του το 2021, ο Μπρέιντι και η τότε σύζυγός του, το διάσημο μοντέλο Ζιζέλ Μπούντχεν, έλαβαν και οι δύο μετοχικό μερίδιο στην FTX, εκτός από κρυπτονομίσματα. Ο Μπρέιντι ανέλαβε χρέη… πρεσβευτή της εταιρείας και η Μπούντχεν είχε τον ρόλο σύμβουλος περιβαλλοντικών και κοινωνικών πρωτοβουλιών της FTX. Οι δυο τους πρωταγωνίστησαν επίσης σε αρκετές τηλεοπτικές διαφημίσεις. 

«Είναι μια απίστευτα συναρπαστική στιγμή στον κόσμο των crypto και ο Σαμ και η επαναστατική του ομάδα στην FTX εξακολουθούν να μου ανοίγουν τα μάτια για τις απεριόριστες δυνατότητες. Αυτή η ιδιαίτερη ευκαιρία μας έδειξε τη σημασία του να ενημερωθεί ο κόσμος για τη δύναμη των crypto ενώ την ίδια στιγμή θα προσφέρουν πίσω στις κοινότητες και στον πλανήτη. Έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε κάτι πραγματικά ξεχωριστό εδώ και ανυπομονώ να δω τι μπορούμε να κάνουμε μαζί» έλεγε τότε ο Μπρέιντι. 

Δεν είναι σαφές πόσο μετοχικό κεφάλαιο δόθηκε στους Μπρέιντι και Μπούντχεν το 2021, αλλά το FTX άντλησε κεφάλαια με αποτίμηση 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Κάτι παρόμοιο συνέβη και με τον Στεφ Κάρι. Ο σταρ των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς έγινε παγκόσμιος πρεσβευτής του FTX και έλαβε επίσης μετοχικό μερίδιο στην εταιρεία τον Σεπτέμβριο του 2021. Αναφέρεται, επίσης, ότι ανάμεσα σε αυτούς που την «πάτησαν» είναι η Ναόμι Οσάκα, η οποία υπέγραψε συμφωνία με τη συγκεκριμένη εταιρεία τον περασμένο Μάρτιο, και ο παίκτης του μπέιζμπολ Σοχέι Οχτάνι. 

Στην επίμαχη λίστα περιλαμβάνεται και η ομάδα των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριος καθώς είχε κλείσει από πέρυσι εμπορική συμφωνία με το ανταλλακτήριο, αξίας 10 εκατ. δολαρίων, βάσει της οποίας το logo της εταιρείας κοσμούσε το γήπεδο του Chase Center και το FTX προβαλλόταν ως η επίσημη πλατφόρμα crypto της ομάδας. H ομάδα του Σαν Φρανσίσκο έπαυσε τη συμφωνία με το FTX την περασμένη Δευτέρα, αλλά δεν γλίτωσε τα… βέλη από τη συνεργασία της με το υπό χρεοκοπία ανταλλακτήριο.  

Οι μετοχές που αγόρασαν άπαντες δεν έχουν πια καμία αξία. Το πλήρες μέγεθος της ζημίας δεν μπορεί ακόμα να εκτιμηθεί, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ. 

Οι γνώστες του κλάδου συζητούν αν θα πρέπει να αποκαλέσουν την κατάρρευση της FTX ως μια «στιγμή Lehman», αναφερόμενοι στην κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας το 2008 που προκάλεσε σοκ σε όλο τον κόσμο και μια πολύ μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση, εκτιμά το CNN. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι μια εύστοχη σύγκριση.

«Σκα@@θυελλα»-«Τρελό»-«Χάος» είναι κάποιοι από τους όρους που χρησιμοποιούν επενδυτές για να περιγράψουν την αποτυχία της FTX. 

«Όλοι είναι λίγο σοκαρισμένοι», δήλωσε ο Σαν Γιουν Φοκ, συνιδρυτής της Moonvault Partners, μιας εταιρείας επενδύσεων κρυπτογράφησης με έδρα το Χονγκ Κονγκ. «Πολλοί άνθρωποι εμπιστεύτηκαν την FTX ως το χρυσό πρότυπο» συμπλήρωσε. 

Σύμφωνα με ανάλυση της JP Morgan, οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων αντιμετωπίζουν τώρα ένα τσουνάμι από margin calls και χρεοκοπίες. Οι δεσμοί ανάμεσα στο χρηματιστήριο FTX, την εταιρεία trading Alameda Research που είναι επίσης δική του αλλά και την ευρύτερη αγορά του crypto, προκαλούν ανησυχία. Άλλωστε, ο Mπανκμαν-Φριντ εμφανίστηκε ως σωτήρας στο κραχ της αγοράς το καλοκαίρι, όταν παρενέβη για να διασώσει μεγάλα ονόματα του κλάδου που κατέρρευσαν. Έως και πρότινος, πολλοί τον παρομοίαζαν με τον JP Morgan ή ακόμα και τον Γουόρεν Μπάφετ για τον ρόλο τους στη στήριξη μεγάλων εταιρειών σε περιόδους κρίσεων… 

Τώρα όλα αυτά έγιναν… καπνός! 

  • Mε πληροφορίες από τις ιστοσελίδες theguardian.com, imerisia.gr, naftemporiki.gr. sdna.gr. 

Σχετικά Άρθρα