ΗΠΑ: To Ιράν βλέπουν πίσω από την επίθεση με drone σε ισραηλινό τάνκερ ανοικτά του Ομάν – ” Θα λογοδοτήσει ”

 ΗΠΑ: To Ιράν βλέπουν πίσω από την επίθεση με drone σε ισραηλινό τάνκερ ανοικτά του Ομάν – ” Θα λογοδοτήσει ”

Ο Λευκός Οίκος αποδίδει στο Ιράν την ευθύνη της επίθεσης που σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης σε ισραηλινό τάνκερ ενώ έπλεε ανοικτά του σουλτανάτου του Ομάν.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε απόψε ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν αναφέρεται:

«Μετά την εξέταση των διαθέσιμων πληροφοριών, είμαστε πεπεισμένοι ότι το Ιράν κατά τα φαινόμενα εξαπέλυσε την επίθεση αυτή με μη επανδρωμένο αεροσκάφος» ανέφερε ο Σάλιβαν τονίζοντας η επίθεση δεν προκάλεσε θύματα παρά μόνο «μικρές υλικές ζημιές» στο δεξαμενόπλοιο.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τους εταίρους και συμμάχους τους «για να λογοδοτήσει το Ιράν και να απαντήσουμε καταλλήλως».

‘Όπως ανακοινώθηκε σήμερα νωρίς το πρωί, το τάνκερ Pacific Zircon «επλήγη από βλήμα περίπου 150 μίλια (241 χιλιόμετρα) από τις ακτές του Ομάν γύρω στις 15.30 της 15ης Νοεμβρίου».

Πέρα από την ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρίας «Eastern Pacific Shipping» που ανήκει στον Ισραηλινό δισεκατομμυριούχο Ιντάν ‘Οφερ, καταγράφηκαν στο Γαλλικό Πρακτορείο οι δηλώσεις Ισραηλινού αξιωματούχου που ανέφερε πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε με «μη επανδρωμένο αεροσκάφος» παρόμοιο με «αυτά που πωλούν οι Ιρανοί στη Ρωσία για να τα χρησιμοποιεί (στις επιχειρήσεις της) στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με τον συνιδρυτή της ιστοσελίδας TankerTrackers.com, που ειδικεύεται στις θαλάσσιες μεταφορές, το τάνκερ μετέφερε 42.000 μετρικούς τόνους ντίζελ, και είχε προορισμό το Μπουένος Άιρες.

Σχετικά Άρθρα