Η ΕΣΗΕΑ εγκαλεί το ΑΠΕ-ΜΠΕ για παραβίαση της πολυφωνίας αναφορικά με την κόντρα Σκρέτσου-Documento

 Η ΕΣΗΕΑ εγκαλεί το ΑΠΕ-ΜΠΕ για παραβίαση της πολυφωνίας αναφορικά με την κόντρα Σκρέτσου-Documento

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται, με επιστολή του, στη διοίκηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου, «με αφορμή νέο περιστατικό παραβίασης της αρχής της πολυφωνίας», όπως τονίζει.

Η ΕΣΗΕΑ εγκαλεί το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για δημοσιοποίηση μόνο των απαντήσεων κυβερνητικών παραγόντων, «χωρίς αναφορά στην είδηση που προκάλεσε την απάντηση ή σε τοποθετήσεις που συμπληρώνουν την εικόνα». Αφορμή στάθηκε «η παράλειψη της θέσης της εφημερίδας “DOCUMENTO” που αφορούσε το φλέγον θέμα των υποκλοπών επικοινωνιών.

Ειδικότερα, πρόκειται για τηλεγράφημα του πρακτορείου, στο οποίο, ενώ υπάρχει η ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, δεν γίνεται καμιά αναφορά στην αποκάλυψη της δεύτερης λίστας παρακολουθουμένων από την εφημερίδα Documento ούτε στην απάντησή της.

Προηγήθηκε η διαμαρτυρία της εφημερίδας και με τη νέα της παρέμβαση η ΕΣΗΕΑ διαπιστώνει πως πρόκειται για «συγκεκριμένη πρακτική» που πλέον «παραπέμπει σε επιλογή».

Αναλυτικά η επιστολή

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Η ΕΣΗΕΑ στηρίζει διαχρονικά το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων και ως η πολυπληθέστερη και ιστορικότερη δημοσιογραφική Ένωση της χώρας, με πολλά μέλη της να υπηρετούν στο Πρακτορείο, ενδιαφέρεται πάντα να συμβάλει στην καλή λειτουργία του και την διατήρηση της αξιοπιστίας του σε υψηλά επίπεδα.

Δυστυχώς, είμαστε αναγκασμένοι να επανέλθουμε σε ζητήματα που αφορούν στον σεβασμό των αρχών της πολυφωνίας. Γινόμαστε συχνά αποδέκτες καταγγελιών που σχετίζονται με την προβολή θεμάτων της επικαιρότητας μόνον μέσω της δημοσιοποίησης απαντήσεων κυβερνητικών παραγόντων, χωρίς αναφορά στην είδηση που προκάλεσε την απάντηση ή σε τοποθετήσεις που συμπληρώνουν την εικόνα. Πρόσφατο παράδειγμα η παράλειψη της θέσης της εφημερίδας «DOCUMENTO» που αφορούσε το φλέγον θέμα των υποκλοπών επικοινωνιών.

Οι ειδήσεις τρέχουν με φρενήρεις ρυθμούς και είναι κατανοητό ότι μια ανάρτηση του πρακτορείου μπορεί να χρειάζεται να ανανεωθεί η να συμπληρωθεί με νέες αναρτήσεις πολλές φορές μέσα στη μέρα. Κατανοούμε επίσης τον όγκο δημοσιογραφικού περιεχομένου που καλείται να διαχειριστεί το πρακτορείο, η συγκεκριμένη ωστόσο πρακτική επαναλαμβάνεται σε βαθμό που παραπέμπει σε επιλογή. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν προς όφελος της αξιοπιστίας του ΑΠΕ-ΜΠΕ την οποία όλοι επιθυμούμε και στηρίζουμε.

Σας καλούμε, εκ νέου, να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογα περιστατικά που πλήττουν το κύρος του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων καθώς και να μεριμνήσετε ώστε να συμπληρωθεί το εν λόγω δημοσίευμα».